Το πέρασμα των Ιμαλαΐων

—του Γιώργου Τσακνιά—

Αν θέλει κανείς να ταξιδέψει από το Κασμίρ στο Λαντάκ (ή αντιστρόφως), θα πρέπει να περάσει από το Ζόζι Λα («λα» σημαίνει «πέρασμα / διάβαση» στις περισσότερες γλώσσες των Ιμαλαΐων), μια ορεινή διάβαση στα Ιμαλάια, σε υψόμετρο 3.500 μέτρων. Φορτηγά μεταφέρουν καύσιμα και διάφορα υλικά στα χωριά της περιοχής από έναν στενό, βραχώδη δρόμο, με απότομους γκρεμούς και χωρίς προστατευτικές μπάρες. Όταν διασταυρώνονται δυο οχήματα, κάθονται και κοιτιούνται.

Το Ζόζι Λα θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές στον κόσμο. Ο δρόμος είναι κλειστός τον χειμώνα και ανοίγει το καλοκαίρι, αφού οι μπουλντόζες τον καθαρίσουν από τα χιόνια. Κατά κανόνα, τον χρησιμοποιούν έμπειροι επαγγελματίες οδηγοί, που είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδρομή και τους κινδύνους της, αξιωματικοί και οπλίτες του ινδικού στρατού (το πέρασμα είναι στρατηγικής σημασίας και υπήρξε πεδίο εχθροπραξιών τόσο στον πρώτο ινδοπακιστανικό πόλεμο του 1947-48 όσο και στον πόλεμο του 1999 για το Καργκίλ) καθώς και τουρίστες με διάθεση για περιπέτεια και με εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και στο 4Χ4 ή στη μηχανή τους.

Φωτογραφίες: © Himanshu Khagta

Άνθρωποι και τρακτέρ

0Ο ινδός φωτογράφος Himanshu Khagta ταξιδεύει διαρκώς στη χώρα του και φωτογραφίζει τους ανθρώπους, τις διαφορετικές κουλτούρες και τους τρόπους ζωής — με έμφαση σε ό,τι τείνει σιγά σιγά να εξαφανιστεί. Ο Himanshu Khagta πέρασε δυο φορές το Ζόζι Λα: μια φορά με ταξί, προκειμένου να παρακολουθήσει έναν αγώνα πόλο, και μια φορά με την παρέα του, προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής στα Ιμαλάια με τρακτέρ.

Για την ιστορία: το τρακτέρ ξεκίνησε από το Λαντάκ και κάλυψε 3623 χιλιόμετρα σε δεκατέσσερις μέρες και όντως έσπασε το ρεκόρ, το οποίο όμως το πιστώνονται οι δύο φίλοι του φωτογράφου, καθώς ο ίδιος δεν έχει άδεια οδήγησης για τρακτέρ. Επίσης, αντί να σπάσει το ρεκόρ έσπασε τον ώμο του πέφτοντας από το τρακτέρ, κι έτσι το ταξίδι δεν καταγράφηκε όλο, αν και κατάφερε να βγάλει φωτογραφίες έστω και με ένα χέρι, με το κινητό του.

Φωτογραφίες: © Himanshu Khagta

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.