Της γιαγιάς τα παραμύθια

Αυτό δεν είναι τραγούδι #236
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Τους Χαΐνηδες τους είδα πρώτη φορά το 1991, ούτε θυμάμαι πού. Είχαν βγάλει μόλις τον πρώτο τους δίσκο, τον είχα αγοράσει σε βινύλιο και τον είχα αγαπήσει, όπως τόσος κόσμος – γέμιζαν αμφιθέατρα στο Ηράκλειο. Ήταν κι ο φίλος μου ο Μανώλης, τότε (καλή του ώρα), που με έτρεχε σε συναυλίες και ρακάδικα και διάφορα τέτοια, και μου μάθαινε ιδιωματισμούς που δεν ήξερα – εκείνος, βλέπεις, είχε γεννηθεί και μεγαλώσει την Κρήτη, δεν πήγαινε μόνο για διακοπές όπως εγώ. Και ακόμα κι όταν ήρθε στην Αθήνα, η προφορά του δεν άλλαξε – ούτε η αγάπη του για το νησί. Γι’ αυτό δεν άντεξε πολύ, ξαναγύρισε εκεί.

Πηγαίναμε, λοιπόν, όπου μαθαίναμε πως είχε καλή κρητική μουσική. Κι οι Χαΐνηδες έγραφαν υπέροχη κρητική μουσική, με ωραίους στίχους, και είχαν και εξαιρετικούς τραγουδιστές – έτσι γνώρισα τον Δημήτρη Αποστολάκη, μα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Εκείνος ο πρώτος δίσκος έχει άπειρες γρατζουνιές στα αυλάκια του. Ξέρω, θυμάμαι από τότε όλα τα τραγούδια, τα αγάπησα όλα (θυμάστε τότε, που ακούγαμε δίσκους κι αγαπούσαμε όλα τους τα τραγούδια;) και τα ξανακούω πολλές φορές σήμερα. Δακρύζω ακόμα με τις «Συνταγές μαγειρικής» τους. Μα, ξεχωριστά θυμάμαι πάντα «Της γιαγιάς τα παραμύθια» — ίσως γιατί τώρα, κι όσο μεγαλώνω, αποζητώ τα παραμύθια. Και τα αγαπάω πιο πολύ απ’ ότι τα αγαπούσα παιδί. Ίσως και για τους τελευταίους στίχους:

«Έσβησ’ ο χρόνος ο κακός
μαζί με τη χαρά μου
τσι ιστορίες τση γιαγιάς
από τα όνειρά μου

Κι έρχουντ’ απ’ τον παλιό καιρό
Θε μου να ‘ταν αλήθεια
ώρες αεροφύσημα
κείνα τα παραμύθια

– Μην κλαις μικρή μου και πληγές
ανοίγεις μου στα στήθη
εμείς οι δυο θα κάνουμε
τον κόσμο παραμύθι»

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.