Διευθυντής πέντε λογοτεχνικών περιοδικών

—Επισκόπηση Τύπου #48—

Επιμέλεια / αρχείο: Γιώργος Ζεβελάκης

Ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του’’70, συνεχίζει στο μελαγχολικό ρυθμό και στα θέματα της καθημερινότητας που εγκαινίασε, πριν από πενήντα περίπου χρόνια, με την πρώτη του συλλογή Προσπάθεια για ένα όνειρο (1966).

«Οι αποσπασματικές εικόνες, η ελλειπτική μορφή της γραφής, η αντιστροφή των πραγμάτων με λακωνικό τρόπο, αποδίδουν το παράδοξο της ύπαρξης, την απουσία, τη φθορά, έννοιες ή καταστάσεις που ορίζουν τη στάση του ποιητή σε ολόκληρο το έργο του», έγραψε η Χρύσα Σπυροπούλου. Εκείνο που παραλείπεται συνήθως στις εκάστοτε αναφορές στον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, τον ποιητή, πεζογράφο, ανθολόγο, κριτικό και δοκιμιογράφο, είναι η δημιουργική του ενασχόληση με τα λογοτεχνικά περιοδικά. Η πνευματική του δραστηριότητα συνδέθηκε, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με την έκδοση ή τη διεύθυνση πέντε αξιόλογων εντύπων εκ των οποίων μάλιστα τα δύο συνολικά τεύχη του ενός, της Κατάθεσης, υπήρξαν τα πιο ογκώδη που εκδόθηκαν ποτέ στην Ελλάδα με λογοτεχνική ύλη πάνω από 500 σελίδες το καθένα! Ο μόνος εκ των συνομηλίκων του ποιητών που φαίνεται να τον συναγωνίζεται στη συμμετοχή σε έκδοση περιοδικών είναι ο Γιάννης Πατίλης (Το Δέντρο, Κριτική και Κείμενα, Η Νήσος, Ανεπαισθήτως, Πλανόδιον).

Εκτός συναγωνισμού, βέβαια, ο Ντίνος Σιώτης, εκδότης περισσότερων από δέκα περιοδικών σε Ελλάδα και Αμερική.

01 Διαπίστωση 4 Α_ Μ 1972 24χ17_48 εκδ Κ_Γ_Παπαγ

02 Katathesi_73

03 Σχεδία_1_1978_ εκδ Ευτ Καλλιτερακη 21χ14_σ 64

04 Γραμματα και Τέχνες _4_Ιαν ΦΕβ 1987_27_20

 

05 Κάπα_20_Ιουν 2010_24χ17 σ224Δση Αλ Ζ_ΚΓΠαπ

Οι τίτλοι των περιοδικών του Κ.Γ.Π. με τις αντίστοιχες χρονολογίες έκδοσης: Διαπίστωση (1972), Κατάθεση (1973), Σχεδία (1978), Γράμματα και Τέχνες (1982) και Κ (2003).

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Επισκόπηση Τύπου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.