ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ — και φέρτε και μια πετσέτα

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Πετσέτας προς τιμήν του Douglas Adams, του συγγραφέα του Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

Το αφιέρωμα του dim/art περιλαμβάνει μια εισαγωγή του Γιώργου Τσακνιά, όπου εξηγείται με απλότητα και σαφήνεια τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πετσέτας και γιατί είναι Τρομερά Σημαντικό να Έχετε Πετσέτα Όταν Κάνετε Διαξαλαξιακό Οτοστόπ, σλόγκαν της ημέρας και φωτογραφίες οτοστοπατζήτδων, ένα κείμενο της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου για τον Ντάγκλας Άνταμς, 42 κείμενα του Alex Musson για τον Ντάγκλας Άνταμς μεταφρασμένα από τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου και την εξαιρετική εικονογράφηση του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ από τον Τζον Μαρτζ, εικονογράφο, καρτουνίστα και designer από το Οντάριο (αν δεν ήταν από το Οντάριο μπορεί να μην τη βάζαμε).

tumblr_nmx2uzmHWv1rd9u3ro1_500

* * *

Γιατί Πρέπει να Μείνετε Ψύχραιμοι και Κυρίως Γιατί Είναι Τρομερά Σημαντικό να Έχετε Πετσέτα Όταν Κάνετε Διαξαλαξιακό Οτοστόπ

—του Γιώργου Τσακνιά—

Το Σύμπαν πρόκειται να καταστραφεί σε πέντε λεπτά. Ή, ίσως, όχι όλο το Σύμπαν, αλλά μόνο ο πλανήτης Γη — ο οποίος, στο κάτω κάτω, έχει χαρακτηριστεί «σχετικά ακίνδυνος». Εσείς πληροφορείστε την επικείμενη καταστροφή. Τι κάνετε; Μην πανικοβληθείτε· βγείτε στην αυλή και σηκώστε τον αντίχειρα, με την ελπίδα να σας σώσει κάποιο διερχόμενο διαστημόπλοιο. Α, και μην ξεχάσετε να πάρετε μια πετσέτα: είναι τρομερά χρήσιμη όταν κάνετε διαγαλαξιακό οτοστόπ.

Ο Douglas Adams εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο στις  11 Μαΐου του 2001. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Μαΐου, οι οπαδοί του βγήκαν με μια πετσέτα και έκαναν οτοστόπ σε διερχόμενα διαστημόπλοια. Δεν ξέρουμε πόσοι επέστρεψαν σπίτια τους και πόσοι βρήκαν μπάρκο για διαστημικό ταξίδι· πάντως, η συνήθεια έμεινε. Κάθε 25η Μαΐου βγαίνουμε έξω με μια πετσέτα, ελπίζοντας να γυρίσουμε τον Γαλαξία με οτοστόπ.

Γιατί όμως είναι τόσο χρήσιμη η πετσέτα; Μα, φυσικά, για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ, καθώς και για μια σειρά από άλλους λόγους, που τους εξηγεί αναλυτικά ο Douglas Adams — βασικά, τους εξηγεί το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, η συμπαντική υπερεγκυκλοπαίδεια για τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα, στο εξώφυλλο της οποίας είναι γραμμένη με κεφαλαία η λέξη ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ.

Το Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ έχει μερικά πράγματα να πει για το θέμα πετσέτα.

Μια πετσέτα, λέει, είναι το πιο απίστευτα χρήσιμο πράγμα που μπορεί να έχει ένας διαστρικός οτοστοπατζής. Από τη μία, έχει μεγάλη πρακτική αξία –μπορείτε να την τυλίξετε γύρω σας για ζεστασιά καθώς ταξιδεύετε στα ψυχρά φεγγάρια του Σούρα Βήτα, μπορείτε να ξαπλώσετε πάνω της στις σπινθηροβόλες ακρογιαλιές με τη μαρμαρένια άμμο του Σαντράγκινους V, εισπνέοντας τους μεθυστικούς θαλάσσιους ατμούς, να σκεπαστείτε με αυτή όταν κοιμάστε κάτω από τα άστρα που λάμπουν τόσο κόκκινα στις ερήμους του Κακραφούν, να τη βάλετε για πανί σε μια μικρή σχεδία όταν θα διασχίζετε τον αργό, βαρύ ποταμό Μοθ, να τη βρέξετε και να τη χρησιμοποιήσετε στη μάχη εκ του σύνεγγυς, να την τυλίξετε στο κεφάλι σας για να προστατευθείτε από βλαβερά αέρια ή για να αποφύγετε το βλέμμα του Αδηφάγου Σαχλομανικού Κτήνους του Τράαλ (ένα απίστευτα ηλίθιο ζώο. Πιστεύει πως αν δε μπορείτε να το δείτε, ούτε αυτό μπορεί να σας δει – έξυπνο όσο ένας θάμνος, αλλά πολύ-πολύ λιμασμένο), σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να κάνετε σινιάλο κουνώντας την πετσέτα σας και -φυσικά- μπορείτε και να σκουπιστείτε, αν είναι ακόμα καθαρή.

Το σπουδαιότερο όμως είναι πως η πετσέτα έχει τεράστια ψυχολογική αξία. Για κάποιο λόγο αν ένας στρανγκ (στρανγκ: κάποιος που δεν είναι οτοστοπατζής) δει πως ένας οτοστοπατζής έχει την πετσέτα μαζί του, θα βγάλει αυτομάτως το συμπέρασμα πως έχει επίσης και οδοντόβουρτσα, σφουγγάρι, σαπούνι, μπισκότα, παγούρι, πυξίδα, χάρτη, σπάγκο, σπρέι για τα κουνούπια, εξοπλισμό βροχής, διαστημικό σκάφανδρο κ.λπ. κ.λπ. Επιπλέον, ο στρανγκ θα δανείσει ευχαρίστως στον οτοστοπατζή οποιοδήποτε από αυτά ή κάποιο άλλο αντικείμενο που μπορεί να έχει χάσει ο οτοστοπατζής. Ένας στρανγκ πιστεύει πως κάθε άνθρωπος που μπορεί να γυρίσει το γαλαξία με οτοστόπ κατά μήκος και κατά πλάτος, να ζει όπως- όπως με στερήσεις, να παλεύει με τρομερά εμπόδια, να τα ξεπερνά και παρόλα αυτά να ξέρει πού είναι η πετσέτα του, είναι ένας άνθρωπος που μπορείς να βασίζεσαι σε αυτόν.

Έτσι λοιπόν εξηγείται και μια φράση που έχει περάσει στη σλανγκ του οτοστόπ, όπως: “Έι, φάε αυτόν τον έτσι τον Φορντ Έσκορτ. Ο θείος ξέρει πού έχει την πετσέτα του” (Φάε: γνώρισε, μάθε για, κάνε έρωτα με. Έτσι: πολύ εντάξει τύπος. Θείος: πολύ καταπληκτικά εντάξει τύπος).

Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ, Εκδόσεις: «Ars-Longa», Μετάφραση: Δ. Αρβανίτης

Ακολουθούν τα βασικά σλόγκαν της ημέρας, καθώς και φωτογραφίες επίδοξων διαγαλαξιακών οτοστοπατζήδων:

douglas-adams

Ντάγκλας Άνταμς, ο συγγραφέας ενός σύμπαντος σχετικά ακίνδυνου

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Αν έπρεπε να επιλέξουμε ως ανθρωπότητα έναν εκπρόσωπό μας για να δει και να καταγράψει το τέλος του κόσμου, ως παρακαταθήκη για κάποιον άλλο, μελλοντικό, υποθετικό πολιτισμό, νομίζω πως θα διαλέγαμε ασυζητητί τον Ντάγκλας Άνταμς. Ή, τέλος πάντων, το πνεύμα του. Θα ήταν ο μόνος ικανός να συλλάβει και να αποδώσει τον εν πλημμελή καταστολή σουρεαλισμό του ανθρώπινου πνεύματος, τη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία, τον Θεό και την μη ύπαρξη Θεού (ταυτοχρόνως), την τυχαιότητα, τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

Σαν σήμερα, 11 Μαρτίου του 1952, γεννήθηκε στο Κέμπριτζ της Αγγλίας ο άνθρωπος που έδωσε, γραπτώς και υπευθύνως, τη μοναδική συγκεκριμένη απάντηση για το νόημα της ζωής: ο Ντάγκλας Νόελ Άνταμς (γνωστός, διόλου συμπτωματικά, και ως DNA). Ο συγγραφέας του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ ανήκει σε μια εξαιρετικά μικρή κατηγορία συγγραφέων sci-fi, που καταφέρνουν να βρίσκονται ελάχιστα μόνο στη Γη (περιδιαβαίνοντας το σύμπαν) και ταυτόχρονα να σχολιάζουν με τέτοια μικροσκοπική ακρίβεια τον άνθρωπο, εισάγοντας και εγκαθιστώντας στη συνείδηση ημών των αναγνωστών τους χαρακτήρες, αντικείμενα και αναφορές που γίνονται ερμηνευτικά εργαλεία: η «βογκονική ποίηση», για παράδειγμα, είναι ο σαφέστερος τρόπος κατάταξης ορισμένων λογοτεχνικών πονημάτων, που πριν τον Άνταμς δεν είχαν όνομα.

Στα σύμπαντα του Ντάγκλας Άνταμς, τα πράγματα είναι μακαρίως ρευστά, ο Θεός έχει πολλές και σοβαρές αμφιβολίες για τον εαυτό Του και οι απαντήσεις για το νόημα των πάντων κατατείνουν με αστρονομικές ταχύτητες σε μια ολοσχερή πεσιμιστική θυμηδία. Ως εκ τούτου, δεν πανικοβαλλόμαστε ποτέ. Αρκεί να έχουμε μαζί μας πάντα μια πετσέτα, σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσουμε κανένα περαστικό διαστημόπλοιο να μας πάρει.

ee5d7702b5713343dd4d79fdf999880cae572950

42 Στιγμές Από Τον Βίο Του Ντάγκλας Άνταμς

—του Alex Musson / mustardweb | Μετάφραση για το dim/art: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου—

 1. Στο σχολείο, του άρεσαν περισσότερο οι θετικές επιστήμες από ό,τι τα θεωρητικά, ώσπου ένας διαβόητα αυστηρός φιλόλογος του έβαλε 10 (στα 10) σε μία έκθεση. Έλεγε ο Άνταμς: «Μέχρι και σήμερα, όποτε με πιάνει ως συγγραφέα η σκοτεινή νύχτα της ψυχής και νομίζω πως δεν μπορώ να το κάνω πια αυτό το πράγμα, δεν καταφεύγω στο γεγονός ότι έχω κάνει μπεστ σέλερ και επιτυχίες, αλλά στο ότι κάποτε μου έβαλε 10 ο Φρανκ Χάλφορντ».
 1. Μικρός, ο Άνταμς έμενε με τη γιαγιά του σ’ ένα σπίτι-ζωολογικό κήπο, γεμάτο άρρωστα ζώα (ό,τι έπρεπε για το άσθμα του). Η γιαγιά ήταν γνωστή στην γειτονιά ως «η Διασώστρια» και δεν ήταν σπάνιο να τη δει κανείς πάνω στο ποδήλατό της με έναν τραυματισμένο κύκνο υπό μάλης.

PWAsr

 1. Στο Δημοτικό ήταν ασυνήθιστα ψηλός, και τα μακριά του πόδια εξείχαν τρομερά άχαρα από τα κοντά του παντελόνια. Όταν ζήτησε άδεια να φοράει μακρύ παντελόνι, του είπαν να κάνει υπομονή μέχρι το γυμνάσιο. Στο γυμνάσιο όμως, το σχολείο ανακάλυψε πως δεν διέθετε παντελόνι στο μέγεθός του, κι έτσι, μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, πέρασε ένα μήνα φρίκης ως το μόνο αγόρι στην τάξη του που φορούσε ακόμα κοντά.
 1. Οι πρώτες επιρροές του Άνταμς ήταν οι Beatles και οι Monty Python. Μια μέρα, στο Δημοτικό, το έσκασε από την τάξη για να πάει να αγοράσει το «Can’t Buy Me Love», και βρέθηκε να το ακούει στο πικ απ της Διευθύντριας, με τα γόνατα ματωμένα από το σκαρφάλωμα που έκανε για να μπει από το παράθυρο του γραφείου.
 1. Μετά το σχολείο και πριν από το κολέγιο, ταξίδεψε ανά την Ευρώπη με οτοστόπ. Ξαπλωμένος σε ένα χωράφι κάπου στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, λέει η ιστορία, κοιτούσε τα αστέρια και τότε σκέφτηκε, «Κάποιος θα πρέπει να γράψει κάποτε πώς να γυρίσεις τον γαλαξία με οτοστόπ». Μπορεί να ήταν και στη Σαντορίνη.

adams-psr

 1. Οι γονείς του ήθελαν να γίνει γιατρός, αλλά η καρδιά του Άνταμς ήταν δοσμένη στην κωμωδία. Τα ταξίδια του με οτοστόπ τον οδήγησαν και σε κάμποσες επισκέψεις σε νοσοκομεία (στραμπουλήγματα, αρρώστιες κ.λπ.), και ως εκ τούτου στη σκέψη μήπως τελικά η μοίρα προσπαθούσε να του πει κάτι.
 1. Ο Άνταμς πήγε να σπουδάσει στο Κέμπριτζ, κυρίως για να μπει στη θεατρική ομάδα Footlights, που όμως τελικά του φάνηκε «κάπως μεγαλόσχημη και απόμακρη, ψυχρή και ουδόλως ενθαρρυντική», κι έτσι αντ’ αυτού πήγε και ίδρυσε μια αντιστασιακή θεατρική ομάδα, με πρώτη μεγάλη επιτυχία το έργο The Patter of Tiny Minds.
 1. Στο Κέμπριτζ γνώρισε τους Τζον Λόιντ, Κλάιν Άντερσον και Γκριφ Ρις-Τζόουνς, καθώς και τα πρόσωπα που του ενέπνευσαν τον Ζάφοντ Μπήμπλμπροξ (τον συγκάτοικό του στην εστία) και τον Μάρβιν το Καταθλιπτικό Ρομπότ.

Dont-panic-douglas-adams1

 1. Στο κολέγιο, ο Άνταμς πήρε συνέντευξη από τον Τζον Κληζ για την εφημερίδα του πανεπιστημίου: «Ήθελα να είμαι σαν τους Πάιθον… για την ακρίβεια, ήθελα να ήμουν ο Τζον Κληζ, και μου πήρε λίγο καιρό μέχρι να συνειδητοποιήσω πως αυτή τη δουλειά την είχε άλλος».
 1. Μέσω του Κληζ, γνώρισε τον Γκράχαμ Τσάπμαν και συνεργάστηκε μαζί του γράφοντας για την τελευταία περίοδο των Μόντι Πάιθον καθώς και για ένα αποτυχημένο σόου του Ρίνγκο Σταρ· έτσι δούλεψε με πρόσωπα και από τις δύο ομάδες των ειδώλων του. Ωστόσο, η συνεργασία με τον αλκοολικό Τσάπμαν αποδείχτηκε πολύ ζόρικη, και ελάχιστο υλικό απ’ αυτήν δημοσιεύτηκε ποτέ.
 1. Απένταρος και αποκαρδιωμένος, απάντησε σε μια αγγελία που ζητούσε σωματοφύλακες για μια οικογένεια Αράβων. «Η δουλειά μου ήταν να στέκομαι πολλές ώρες ακίνητος και να τρέχω έτσι και έβλεπα όπλο».

the hitchhikers guide to the galaxy everything 42 1024x768 wallpaper_www.wallpaperto.com_1

 1. Η τύχη του άλλαξε όταν του ανατέθηκε η δουλειά των ονείρων του και έγραψε κάμποσα επεισόδια για το Doctor Who.
 1. Γνώρισε τον Σάιμον Μπρετ, που τότε δούλευε στο Radio 4, και συμφώνησαν να φτιάξουν μια κωμική σειρά sci-fi. Καθώς έψαχνε για ιδέες, ο Άνταμς θυμήθηκε τον πιασιάρικο τίτλο που είχε σκεφτεί στο Ίνσμπρουκ. Ή στη Σαντορίνη.
 1. Τον καιρό που βγήκε στον αέρα το πιλοτικό επεισόδιο του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ, έσκασε και Ο πόλεμος των άστρων και ο κόσμος έπαθε γενική sci-fi-ίτιδα.

Douglas-Adams-Hyperland

 1. Μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, ο Άνταμς βρέθηκε ξαφνικά να έχει να γράψει τρία επεισόδια Γυρίστε τον γαλαξία, τέσσερα Doctor Who και μετά άλλα δύο Γυρίστε τον γαλαξία. Τότε αγκαζάρησε για βοήθεια τον Τζον Λόιντ.
 1. Για να αναγκάσει τον Άνταμς να τελειώσει εγκαίρως ένα επεισόδιο Doctor Who, ο παραγωγός «με κλείδωσε στο γραφείο του ποτίζοντάς με ουίσκι και σκέτο καφέ επί δύο μερόνυχτα».
 1. «Το γράψιμο μου φαίνεται τρομερά, τρομερά δύσκολη δουλειά», έλεγε ο Άνταμς. «Ποτέ δεν μ’ άρεσε η πίεση. Τελικά, όντως μου έστριψε κάποια στιγμή… πέρασα μια ολόκληρη μέρα κλαίγοντας πίσω από τον καναπέ».
 1. Ο χαρακτήρας από το Γυρίστε τον γαλαξία με τον οποίο ταυτιζόταν περισσότερο ο Άνταμς ήταν ο κυβερνήτης του διαστημόπλοιου, αφού έβλεπε τον εαυτό του –ως συγγραφέα– σαν κομμάτι εκείνου του «άχρηστου ενός τρίτου του πληθυσμού».

hitchhikersradio

 1. Όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της ραδιοφωνικής σειράς, ο Άνταμς είχε περάσει ένα χρόνο στο γράψιμο και την παραγωγή και είχε κερδίσει συνολικά 1.065 λίρες.
 1. Η εκπομπή έγινε τρομερά γνωστή από στόμα σε στόμα και απέκτησε χαρακτήρα καλτ και αντίστοιχο κοινό. Ο πρώτος κύκλος ξαναπαίχτηκε δύο φορές μέσα σε οκτώ μήνες μετά από απαίτηση των ακροατών.
 1. Έχοντας χάσει κάμποσες προθεσμίες για το πρώτο βιβλίο της σειράς Γυρίστε τον γαλαξία, ο εκδότης τού είπε να τελειώσει απλώς τη σελίδα όπου βρισκόταν κι εκείνος θα έστελνε κάποιον να το πάρει – πράγμα που εξηγεί γιατί το βιβλίο τελειώνει λιγάκι απότομα. Το βιβλίο πήγε αμέσως στην κορυφή των μπεστ σέλερ. «Ήταν λίγο σαν να φτάνεις σε οργασμό χωρίς καθόλου προκαταρκτικά», γκρίνιαζε αργότερα ο Άνταμς.

The_Hitchhiker's_Guide_to_the_Galaxy

 1. Στη διάρκεια κάποιων διακοπών στην Κέρκυρα, ο Άνταμς και ο Τζον Λόιντ σκέφτηκαν το The Meaning of Liff, μια συλλογή τοπωνυμίων με ερμηνείες όπως, «Φάρναμ: εκείνη η αίσθηση που έχεις κατά τις τέσσερις το απόγευμα πως δεν έχεις δουλέψει αρκετά».
 1. Ο Άνταμς έκανε πολλές φορές «περάσματα» στην τηλεοπτική εκδοχή του Γυρίστε τον γαλαξία, με πιο γνωστή εκείνη ως Ο Γυμνός Τύπος Που Μπαίνει Στη Θάλασσα Σκορπίζοντας Λεφτά.
 1. Όλες οι εικόνες που έδειχναν οι οθόνες των κομπιούτερ στην τηλεοπτική σειρά ήταν animation φτιαγμένα παραδοσιακά, με το χέρι.
 1. Το Γυρίστε τον γαλαξία γνώρισε διάφορες μετενσαρκώσεις: πέντε βιβλία, δύο ραδιοφωνικές σειρές, δύο ηχογραφήσεις σε LP, μια εικονογραφημένη έκδοση, τρία θεατρικά, ένα παιχνίδι υπολογιστή, ένα κόμικ και μια ταινία. Χωρίς να λογαριάζουμε την πετσέτα με τα τυπωμένα αποσπάσματα από το βιβλίο.
 1. Αφού έχασε κάμποσες προθεσμίες για το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ο εκδότης του τον ειδοποίησε ότι το ήθελε οπωσδήποτε σε τέσσερις βδομάδες. Ο Άνταμς ακόμα δεν είχε αρχίσει να το γράφει. Η τότε κοπέλα του, του νοίκιασε ένα σπίτι και τον κλείδωσε μέσα, ώστε να μην μπορεί να τον βρει κανείς. Έκτοτε, όλα τα βιβλία του γράφτηκαν μετά την παρέλευση της προθεσμίας, σε κατάσταση πανικού, με τον Άνταμς κλειδωμένο σε δωμάτια ξενοδοχείων ή κάτι παρόμοιο.
 1. Ο Άνταμς δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένος με τα βιβλία του όταν κυκλοφορούσαν, αλλά μετά κυκλοφορούσε το επόμενο κι έτσι αναθεωρούσε, αφού μπορούσε πλέον να μισεί το καινούργιο.

foto

 1. Μετά το δεύτερο βιβλίο, αποφάσισε να μην ξαναγράψει ποτέ άλλο.
 1. Το τρίτο βιβλίο, Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα «γράφτηκε σε συνθήκες στις οποίες ούτε ράφια δεν θα ήθελα να πρέπει να μοντάρω, πόσο μάλλον να γράψω βιβλίο». Σε μια συνέντευξη, εξήγησε ότι «η κοπέλα μου με παράτησε για έναν τύπο, με την, κατά τη γνώμη μου, εντελώς αμφίβολη δικαιολογία πως ήταν ο σύζυγός της».
 1. Ξαφνικά, το 1984, ο Άνταμς ανακάλυψε τους υπολογιστές, που «Με πήραν και με σήκωσαν σαν παλιρροϊκό κύμα». Ισχυρίζεται πως ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που απέκτησε Apple Mac. Το ίδιο βέβαια ισχυρίζεται και ο καλός του φίλος, Στίβεν Φράι.
 1. Ο Άνταμς πήγαινε συχνά σε συνέδρια sci-fi. Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί, απάντησε «μήπως και βρω γκόμενα».

dougguitares2

 1. Για να γράψει το τέταρτο βιβλίο της σειράς, έπιασε δωμάτιο σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Ντέβον, ώστε να δουλέψει απερίσπαστος. Πέρασε όλο το διάστημα εκεί πίνοντας κρασιά με τους ιδιοκτήτες και τρώγοντας υπερμεγέθη εγγλέζικα πρωινά. Καθώς η προθεσμία πλησίαζε, ο εκδότης του τον κλείδωσε σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στο Χάιντ Παρκ: «Εγώ καθόμουν στο γραφείο και δακτυλογραφούσα και εκείνος καθόταν στην πολυθρόνα και με αγριοκοίταζε».
 1. Αν και ευσεβής χριστιανός ως παιδί, ο Άνταμς έγινε αρχικά αγνωστικιστής και τελικά ακραία αθεϊστής.
 1. Ο Άνταμς σκόπευε να γράψει τα δύο βιβλία του Ντερκ Τζέντλυ το ένα καπάκι μετά το άλλο. Όταν έληξε η προθεσμία του, ένα χρόνο μετά, είχε γράψει ακριβώς μία (1) πρόταση.
 1. Το βιβλίο για το οποίο ήταν πιο περήφανος απ’ όλα ήταν το Last Chance to See, ένα χρονικό των ταξιδιών του ανά τον κόσμο με τον ζωολόγο Μαρκ Κάρουαρντιν, όπου αναζητούσαν είδη υπό εξαφάνιση. Πούλησε λιγότερο απ’ όλα τα άλλα.

CON04

 1. Τρία χρόνια μετά την παρέλευση της προθεσμίας του, ολοκλήρωσε και το πέμπτο βιβλίο της σειράς Γυρίστε τον γαλαξία, πάλι σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού από τον εκδότη του.
 1. Ο Άνταμς εμφανίστηκε μερικές φορές με το ροκ συγκρότημα των συγγραφέων The Rock Bottom Remainders, μαζί με τον Στίβεν Κινγκ.
 1. Στα 42α γενέθλιά του, εμφανίστηκε επί σκηνής με τους Pink Floyd (δωράκι από τον Ντέιβ Γκίλμορ). Την ίδια χρονιά, στα 42 του, γεννήθηκε και η κόρη του, Πόλι.

dougpink2

 1. Ο Άνταμς ήταν ο ιδρυτής, διευθυντής και αρχι-φαντασιόπληκτος της εταιρείας ψηφιακών media The Digital Village, που μεταξύ άλλων έκανε την παραγωγή του computer game “Starship Titanic”.
 1. Το 1999 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια για να συμμετάσχει στην (άκρως καθυστερημένη) κινηματογραφική παραγωγή του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ. «Το να κάνεις ταινία στο Χόλιγουντ είναι σαν να προσπαθείς να ψήσεις μπριζόλα βάζοντας διάφορους να έρχονται και να ξεφυσάνε από πάνω της», παραπονιόταν. Η ταινία ήταν ακόμα στο στάδιο συγγραφής του σεναρίου όταν ο Άνταμς πέθανε.
 1. Στις 11 Μαΐου του 2001, πέθανε ξαφνικά από καρδιά. Κατά σύμπτωση, την ίδια μέρα είχε ανακοινωθεί ότι ένας αστεροειδής είχε βαφτιστεί Αρθουρντέντ.
 1. Στις 16 Μαΐου του 2001, στις 7.30 μ.μ., ο Ντάγκλας Άνταμς αποτεφρώθηκε μαζί με την πετσέτα του.

douglas-adams

 * * *

Ιδού η εξαιρετική εικονογράφηση του Γυρίστε τον γαλαξία με οτοτστόπ από τον Τζον Μαρτζ, εικονογράφο, καρτουνίστα και designer από το Οντάριο.

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις από το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

3 comments

 1. Παράθεμα: Heart of gold – dimart

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.