Σκηνές από ένα σαπούνι

Διάλειμμα για διαφημίσεις #26 — Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Το 1951, στα τριάντα τρία του χρόνια, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν είχε δύο πρώην γυναίκες και μία νυν, καθώς και πέντε παιδιά κι ένα έκτο καθ’ οδόν. Συνεπώς, χρειαζόταν χρήματα. Η σουηδική κινηματογραφική βομηχανία εκείνη την εποχή είχε παραλύσει από απεργίες. Συνεπώς ο Μπέργκμαν χρειαζόταν χρήματα από αλλού. Και τότε του έγινε η πρόταση να γυρίσει μια σειρά κινηματογραφικών διαφημιστικών σποτ για το νέο αντιβακτηριδιακό σαπούνι «Bris» («Αύρα»).

«Αρχικά δέχτηκα την πρόταση για τις διαφημίσεις του «Bris» για να επιβιώσω εγώ και οι διάφορες οικογένειές μου», είπε, χρόνια αργότερα, ο Μπέργκμαν. «Στην πραγματικότητα όμως αυτός ήταν ο δευτερεύων λόγος. Ο βασικός ήταν ότι μου έδιναν το σλόγκαν του προϊόντος και έναν σκασμό λεφτά και με άφηναν να κάνω ό,τι θέλω. Όπως και να ‘χει, ποτέ δεν κατάφερα να θυμώσω με τις επιχειρήσεις όταν τις έβλεπα να τρέχουν προς τον χώρο της κουλτούρας με το τσεκ στο χέρι».

Ο Μπέργκμαν επιστράτευσε τον αγαπημένο του διευθυντή φωτογραφίας εκείνη την εποχή, τον Γκούναρ Φίσερ, κι έφτιαξαν μαζί εννιά μικρά φιλμάκια, το καθένα με διάρκεια λίγο μεγαλύτερη από ένα λεπτό, που θα παίζονταν στους κινηματογράφους επί τρία χρόνια. Ο Μπέργκμαν αξιοποίησε την ευκαιρία για να πειραματιστεί τόσο με την εικαστική όσο και με την αφηγηματική του φόρμα. Στις διαφημίσεις αυτές μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά εργαλεία και μοτίβα που χρησιμοποίησε τελικά στα αριστουργήματά του: κατοπτρισμούς, αναλογίες, ζουμ ιν και ζουμ άουτ από μια ιστορία μέσα στην ιστορία. Με λίγα λόγια, δείτε τις: δεν χρειάζεται να ομιλείτε τη σουηδική για να αναγνωρίσετε την ιδιοφυΐα του Μπέργκμαν.

* * *

Η διαφήμιση ως ταινία, ως αφήγηση, ως τέχνη, ως εύρημα, ως παγίδα, ως προπαγάνδα — ενίοτε και ως μπούρδα. Διαφημίσεις γυρισμένες από διάσημους σκηνοθέτες και μικρά αριστουργήματα αγνώστων δημιουργών. Τεκμήρια εποχής, κοινωνίας, οικονομίας, καθημερινότητας.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία: Διάλειμμα για διαφημίσεις

Το dim/art στο facebook

3 comments

  1. Reblogged this on Against The Grain and commented:
    «Αρχικά δέχτηκα την πρόταση για τις διαφημίσεις του «Bris» για να επιβιώσω εγώ και οι διάφορες οικογένειές μου», είπε, χρόνια αργότερα, ο Μπέργκμαν. «Στην πραγματικότητα όμως αυτός ήταν ο δευτερεύων λόγος. Ο βασικός ήταν ότι μου έδιναν το σλόγκαν του προϊόντος και έναν σκασμό λεφτά και με άφηναν να κάνω ό,τι θέλω. Όπως και να ‘χει, ποτέ δεν κατάφερα να θυμώσω με τις επιχειρήσεις όταν τις έβλεπα να τρέχουν προς τον χώρο της κουλτούρας με το τσεκ στο χέρι».

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s