Άγγιξε το Πράδο!

Ως γνωστόν, όταν μπαίνουμε σε ένα μουσείο, δεν ορμάμε να πιάσουμε τα εκθέματα με τα χέρια μας — κι αν το κάνουμε, θα μας διώξουν ή θα μας κράξουν. Κι όμως: στη Μαδρίτη, στο Πράδο, εκτίθενται από τις 19 Ιανουαρίου και μέχρι τις 28 Ιουνίου έξι έργα που όχι μόνο μπορούν οι επισκέπτες να τα ψηλαφίσουν, αλλά καλούνται να το κάνουν. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει τίτλο: Hoy toca el Prado! — Άγγιξε το Πράδο!

Τα Estudios Durero στην Ισπανία ανέπτυξαν μια εκτυπωτική τεχνική που επιτρέπει στα άτομα με προβλήματα όρασης να «βλέπουν» πίνακες ζωγραφικής διά της αφής. Η τεχνική ονομάστηκε «Didú» και βασίζεται στην υφή των υλικών αλλά και στον όγκο. Η δημιουργία του κάθε «τρισδιάστατου», κατά κάποιον τρόπο, έργου ξεκινά με μια εκτύπωση σε υψηλή ανάλυση και μετά ακολουθούν διάφορες επιστρωματώσεις· συνολικά, η κάθε εκτύπωση κρατά περίπου σαράντα ώρες. Η τελική εκτύπωση γίνεται σε μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να ψηλαφηθεί και είναι έγχρωμη, καθώς υπάρχουν μορφές τυφλότητας όπου οι πάσχοντες ξεχωρίζουν τα χρώματα, όχι όμως τα σχήματα και τις μορφές.

Εν τέλει, με την τεχνική «Didú», έχει στηθεί μια έκθεση που δεν διαχωρίζει τυφλούς και βλέποντες, αλλά απευθύνεται σε όλους εξίσου.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.