Μικρός εμφύλιος;

—του Νικόλα Σεβαστάκη—

Η αγωνία των ανθρώπων για ένα λιγότερο τοξικό περιβάλλον κι έναν ασφαλέστερο υδροφόρο ορίζοντα για τους ίδιους και τα παιδιά τους: αυτή είναι η μια διάσταση στο δράμα των Σκουριών, διάσταση που κανένας από μας που κατοικούμε σε απόσταση ασφαλείας δεν μπορεί να την παραβλέπει. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, τα όσα ξετυλίγονται πάλι με τους αυτοματισμούς της βίας και την εμφυλιακή λογική της σύγκρουσης μαρτυρούν κάτι άλλο: το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το ηλίθιο πλην πολυτραγουδισμένο άσμα «Ή Εμείς ή Αυτοί». Όταν ένα ζήτημα είναι σύνθετο, με αδιασάφητες ακόμα πολλές απ τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνολογικές του παραμέτρους, ο όποιος «κινηματικός» χειρισμός έχει προφανή όρια. Διότι δεν υπάρχει ποτέ Ένα Κίνημα αλλά διαφορετικές ερμηνείες για το κοινό καλό, το τοπικό συμφέρον ή την ευημερία. Και ο ηθικός στιγματισμός των υπέρ ως ανθρώπων της Εταιρίας και των κατά ως αναρχικών ταραξιών είναι η ασυγχώρητη ευκολία (μας). Το δύσκολο και αναγκαίο θα ήταν η ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών συνεννόησης και συμβιβασμού. Για να μην μετατραπεί η περιοχή σε δασωμένη οδό Στουρνάρη, όπου αντί για καμένους κάδους θα καίγονται δέντρα. Για να γίνει κατανοητό πως ένα θέμα που διχάζει τον πληθυσμό και όχι μόνο τις ελίτ δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ιδεολογήματα αγανακτισμένης αμεσοδημοκρατίας. Διότι και ο κόσμος που συντάσσεται με το έργο είναι κι αυτός «κοινωνία» και «λαός».

 * * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

One comment

  1. ποσο μακρια από την πραγματικότητα όμως είναι τοσχολιο ως συνολο…κατ αρχας τα περι υδροφόρυ, αειφόρου, ανάπτυξης και τα λοιπα που ακουγονται ως αιτιάσεις των από κάτω είναι ανακρίβειες και τελείως αστήριχτες θεωρίες διότι άλλο λενε οι πραγματικές μελέτες και όχι της εταιρίας…δευτερον κανεις δεν καταλαβε ακομη ότι η εταιρία θα προσπαθησει να αξιοποιήσει τις σκουριές που δεν φαίνοντι ούτα αποκαμιά θάλασσα της Ιερισσού ούτε από πουθενα, κοιτούν από την άλλη μεριά του κολπου… τωρα σε οτιαφορά τους πάνω καιτους κάτω…οι κατω επι δεκαετίες υποτίθεται ανέπτυσσαν επι της ουσίας κατέστρεφαν τηνπειροχή τους υποτίθεταικαιπάλι για να υποδεχτούν τον τουρισμό…ετσιπου την κατάντησαν βεβαια σημερα δειχνει το τι εχουν στο μυλαό τους και για τις δηθεν οικολογικές τους ευαισθησίες…σε ότι αφορα του πάνω αυτοί δουλευαν στα ορυχεία πέθαιναν από τις πνευμονοκ0νιάσεις και τα παιδιά τους δούλευας είλωτες στις θερινές επιχειρήσεις των κάτω…οι κάτω ξεσκισαν έναν κολπο ολόκληρο καιτην περιοχή της πέρι τον αθω με την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία και φυσικά τους φταίνετα ορυχεία και γιαυτό…υπάχρουν όμως από πολύ παλιά συγκρούσεις και αυτές δεν έχουν καμι΄.α σχεση με οικολογία και αριστερές και δεξιές και τέτοιες τρίχες…οι κάτω με τους πάνω μισιούνταιθανασιμα καιωως ράτσες…καιως ντόπιιοι καιπρ΄λοσφυγες, ως ορεινοί και παραθαλάσσιοι καιείναι σ αυτην την περιοχή που οι εξορύξεις υπάρχουν πάνω από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, ποτέ δεν χάλασαν τοπεριβάλλον καιποτέ δεν κατεστρεψαν την περιοχή…άλλες είναι οι αιτίες καισαυτα τα ταπεινα ςλατήρια πάτησαν οι λάθρα πλουτήσαντε επι πάχτα και πλακώνονται τωρα ως προστες του περιβάλλοντος και καταστροφείς…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.