Να σε πω τη μοίρα σου

Οι μάντισσες της Ρουμανίας

Το γνωστό στερεότυπο της τσιγγάνας με τα πολύχρωμα ρούχα και το διαπεραστικό βλέμμα που λέει τη μοίρα μπορεί να μην ισχύει και πολύ στη Ρουμανία. Όχι ότι οι Ρουμάνοι «δεν πιστεύουν» σε αυτά — αντιθέτως, πιστεύουν και παραπιστεύουν. Απλώς, εκεί οι μάντισσες έχουν κωδικό στην εφορία και διαφημίζονται καθημερινά στις μέινστριμ εφημερίδες.

Η Λουτσία Σεκέρκοβα, φωτογράφος από τη Σλοβακία, μπήκε στον πειρασμό να καταγράψει τις μάντισσες της Ρουμανίας και τον παράξενο κιτς κόσμο τους. Και ενέδωσε (στον πειρασμό): ξεκίνησε από τις διαφημίσεις στις εφημερίδες και επικοινώνησε μέσω διερμηνέα με μερικές μάντισσες.

Είναι Ρομά· συχνά διεκδικούν τον τίτλο της «βασίλισσας της μαντικής» κ.ο.κ. ή επικαλούνται γενεαλογία με μακρά προϋπηρεσία στην εν λόγω τέχνη· ενίοτε είναι οφθαλμοφανώς πάμπλουτες· ανακατεύουν πληροφορίες που παίρνουν από τον πελάτη με γενικότητες: στην πραγματικότητα, η δουλειά τους είναι να πουλήσουν μια ιστορία, η πειστικότητα της οποίας εξαρτάται βέβαια από τη δική τους μαεστρία αλλά και —ίσως κυρίως— από την προδιάθεση του πελάτη να πειστεί.

Πάντως πελατεία έχουν μπόλικη, παρά το γεγονός ότι η ρουμανική Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα κάθε είδος μαντείας, μαγείας κ.ο.κ.

Η σειρά φωτογραφιών της Σεκέρκοβα έχει τίτλο Vrăjitoare, που σημαίνει «μάγισσα».

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.