Κατάματα

exotic_animals_studio_portraits_brad_wilson_01

—της Stucano Closer—

Το συνηθισμένο είναι να φωτογραφίζονται τα άγρια ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, να τα συλλαμβάνει ο φακός σε στιγμές που συμπεριφέρονται όπως ακριβώς υπαγορεύει η άγρια φύση τους. Και συχνά, τέτοιες φωτογραφίες είναι αριστουργηματικές.

Ο φωτογράφος Brad Wilson επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση: στο project του με τίτλο «Affinity» («Συνάφεια») μας δείχνει τα άγρια αυτά ζώα έτσι όπως σπανίως τα βλέπουμε: να κοιτούν τον φακό –άρα κι εμάς– κατάματα.

Ο Wilson κατάφερε να πετύχει και να αποτυπώσει αυτές τις σπάνιες στιγμές επαφής με τα μάτια, φωτογραφίζοντας ζώα σε ελεγχόμενο περιβάλλον και όχι έξω, στη φύση. Περιγράφει τη διαδικασία ως «οργανωμένο χάος», αφού, «παρ’ όλο που τα ζώα αυτά είναι εξοικειωμένα με τον άνθρωπο, παραμένουν άγρια».

Σκοπός του ήταν να πετύχει αυτή την επαφή με τα μάτια, που αποτελεί τον βασικότερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, όχι όμως και για τα ζώα, που αντιλαμβάνονται όποιον έχουν απέναντί τους κυρίως με τις άλλες τους αισθήσεις. «Ήθελα όμως», λέει ο Wilson, «εκείνο το είδος της επαφής στο οποίο ανταποκρίνονται οι άνθρωποι». Δεν ήταν εύκολη υπόθεση: ο Wilson χρειάστηκε τουλάχιστον 2-3 ώρες με κάθε ζώο για να πετύχει εκείνη την ελάχιστη στιγμή της σύνδεσης.

Εκτός από το ευθύ βλέμμα των ζώων που φωτογραφίζει, το άλλο ιδιαίτερο στοιχείο του project είναι το κατάμαυρο φόντο. «Νομίζω πως αποκομμένα από οποιοδήποτε περιβάλλον, τα βλέπουμε με άλλο τρόπο». Πράγματι, μας θυμίζουν την προαιώνια, άχρονη ύπαρξή τους· πως σ’ έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά, δεν είμαστε μόνοι.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποιον είπες ζώο, ρε;

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.