Μια κοινωνία πρέπει να είναι ευτυχισμένη

Το βιβλίο της άμμου #22

Αρχίζει να συνθέτει ένα αχανές και οραματικό υπόμνημα για την Αυτοκράτειρα την οποία, σ’ αυτήν την ίδια πόλη, θα δει επιτέλους σύντομα. Σκιαγραφεί σ’ αυτό το υπόμνημα το ιδεώδες ορθολογικό κράτος, που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και το οποίο ταιριάζει, περισσότερο από τον καθένα, σ’ έναν πεφωτισμένο δεσπότη, όπως η Αυτοκρατορική της Μεγαλειότης. «Μια κοινωνία πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι ευτυχισμένη», είναι ο πρώτος χρυσός κανόνας που θέτει ο Φιλόσοφος. Αρπάζοντας το μπράτσο του μεγαλόθυμου Ναρίσκιν τόσο σφιχτά που το αίμα του σταματάει να κυλάει στις φλέβες του, συζητεί τα πάντα γι’ αυτόν τον κόσμο, περλθόντα, παρόντα και μελλούμενα. Εξετάζει τη σχέση πρίγκιπα και κράτους, ορθού λόγου και τρέλας, τάξης και χάους, ηθοποιίας και ιδιοφυΐας, θεότητας και αυτοδημιουργίας, αρσενικού και θηλυκού, γάμου και διαζυγίου. Γράφει ποιήματα για αμαξάδες και στίχους για χαϊδολογήματα και καμαριέρες. Όταν ο Ναρίσκιν, κουρασμένος από τα τινάγματα, άρρωστος απ’ τον πονόδοντο, με τον κολικό να να τον σφάζει, σταματάει να επιχειρηματολογεί, ο άνθρωπός μας απλώς συζητάει με τον αμέσως διαθέσιμο — που συμβαίνει να είναι ο εαυτός του. Και ταξιδεύει, ταξιδεύει. Και γράφει, γράφει.

* * *

Μάλκολμ Μπράντμπερυ, Στο δρόμο για το Ερμιτάζ, μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου, Πόλις 2002.  (Index #29, Μάρτιος 2009).

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.