Ο Κάβουρας Κούτσα-Κούτσα

Αυτό δεν είναι τραγούδι # 391
Dj της ημέρας, ο Σωτήρης Κακίσης

Εκφράζοντας την οικογένεια, ένα τριχωτό τέτοιο υποκείμενο δεν σκέφτεται καθόλου μες στο τραγούδι, όπου η ανομοιότητα της καβουρίνας με το σπάρο προβάλλεται εντυπωσιακά, δεν σκέφτεται ότι κι ο σπάρος μπορεί να έχει στα βαθιά συμβία και τσαρδί ρημάδι, γιατί, όσο κι αν ασημίζει, ο σπάρος είναι κι αυτός ευπρόσβλητος στην επιμονή και στα ψέματα. Κι ο σπάρος μόνο επειδή ασημίζει καταφέρνει να γίνει και καλός κολυμβητής στα ρηχά και ανάμεσα στις πετονιές συνταξιούχων θεών, που τον ησυχάζουν με αγκίστρι, κι όχι δρεπάνι.

Συνεχίζει να λείπει από το σπίτι το τριχωτό, τέτοιο αντικείμενο για να ψάξει τη Ραφήνα και τ’ απέξω απ’ τα καταφύγια (ναι, αλλά Γλεντιού), αφήνοντας τα καβουράκια να κλαίνε όλο. Εκτός κι αν μετά το ρεφραίν που τελειώνει ο ρόλος τους τα καβουράκια μπορούν να ησυχάσουν κι αυτά και να ονειρευτούν ωραία πράματα —μοτοσυκλέτες και διορθωτικό γραφομηχανής— σε μια γωνιά, πίσω απ’ το πάλκο της ταβέρνας και της Νίνου.

Εκείνο που δεν λέει το τραγούδι κι ούτε η κινηματογραφική ταινία, είναι τι θέλει να πει. Θέλει να πει ότι είναι καλό να το σκας, θέλει να πει ότι είναι καλό να μην είσαι κάβουρας, θέλει να πει ότι τα καβουράκια βαράνε ενέσεις στις τουαλέτες; Ή και τα τρία μαζί;

* * *

Πρώτη δημοσίευση: Σωτήρης Κακίσης, Τρόμος στο Κολλέγιο — και άλλα αστυνομικά δοκίμια, Καστανιώτης 1983

flora_and_fauna46

Εικόνα εξωφύλλου: Ichiryusai Hiroshige (1797-1858)

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.