Λαβύρινθος από ατσάλι

Το στούντιο Gijs Van Vaerenbergh, μια ομάδα Βέλγων αρχιτεκτόνων, σχεδίασε και κατασκεύασε έναν τεράστιο λαβύρινθο από ατσάλι στην κεντρική πλατεία ενός εγκαταλελειμμένου ανθρακωρυχείου στη βιομηχανική πόλη Γκενκ του Βελγίου. Για την κατασκευή του γλυπτού χρησιμοποιήθηκαν 186 τόνοι χάλυβα. Οι διάδρομοι του λαβύρινθου έχουν μήκος 1 χιλιόμετρο και οι τοίχοι των διαδρόμων φτάνουν τα 5 μέτρα. Για τον σχεδιασμό των χώρων χρησιμοποιήθηκαν μετασχηματισμοί Μπουλ. Το αποτέλεσμα είναι μία εγκατάσταση που δίνει νέα διάσταση στην ιδέα του παραδοσιακού λαβύρινθου και μία μοναδική  εικαστική εμπειρία στον χώρο.

Ο λαβύρινθος έχει στηθεί στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το κεντρικό κτίριο του κέντρου τεχνών C-mine στην Γκενκ. Κατασκευάστηκε επ’ ευκαιρία της 10ης επετείου λειτουργίας αυτού του εκθεσιακού κέντρου, το οποίο δημιουργήθηκε το 2005 στον χώρο του εγκαταλελειμμένου ανθρακωρυχείου Βίντερσλαγκ.

Ο λαβύρινθος καλύπτει 37,5 τετραγωνικά μέτρα. Για τα τοιχώματα χρησιμοποιήθηκαν 186 τόνοι χάλυβα πάχους 5 χιλιοστών.

Τα χωρίσματα, που κατά τόπους φτάνουν σε ύψος τα 5 μέτρα, σχηματίζουν ένα τετράγωνο πλέγμα. Τα ανοίγματα δημιουργούν έναν διάδρομο μέσα στην κατασκευή.

Για τον σχεδιασμό των τρισδιάστατων τομών χρησιμοποιήθηκαν μετασχηματισμοί Μπουλ σε ένα πρόγραμμα ψηφιακής μοντελοποίησης.

Τα σφαιρικά, κυλινδρικά και κωνικά σχήματα έχουν αποκοπεί από τα κυβικά τοιχώματα έτσι ώστε να σχηματιστούν μεγάλα ανοίγματα μέσα στον λαβύρινθο και εγκοπές στις κάθετες επιφάνειες.

Οι εγκοπές και τα ανοίγματα επιτρέπουν στον ευρισκόμενο μέσα στον λαβύρινθο να βλέπει άλλα τμήματα σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται, καθώς και τον εξωτερικό χώρο. Εντούτοις, αυτές οι οπτικές διέξοδοι ελάχιστα βοηθούν τον επισκέπτη να βρει τον δρόμο της εξόδου από τον λαβύρινθο.

Οι μετασχηματισμοί Μπουλ έχουν μετατρέψει τη βόλτα μέσα στον λαβύρινθο σε εικαστική εμπειρία στον χώρο. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εμπειρία αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνία του επισκέπτη: άλλοτε τα ανοίγματα μοιάζουν αυτόνομα, άλλοτε αποκαλύπτουν το σχήμα του λαβύρινθου στο σύνολό του.

Οι επισκέπτες μπαίνουν στον λαβύρινθο από μία γωνία της κατασκευή δομής, κάτω από μια κρεμαστή ενότητα, και μπορούν να βγουν από δύο σημεία όπου ο εξωτερικός τοίχος είναι αρκετά χαμηλός για να περάσει κανείς από πάνω του.

Για μια πανοραμική άποψη μπορεί κανείς να ανέβει στην πανύψηλη ατσάλινη κατασκευή που βρίσκεται δίπλα στον λαβύρινθο. Αυτός ο «πύργος» είναι απομεινάρι της παλιάς χρήσης του χώρου: πρόκειται για τον γερανό μεταφοράς των ανθρακωρύχων στα φρεάτια του ορυχείου.

Οι σχεδιαστές του λαβύρινθου λένε ότι ο στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας συγκεκριμένης πολυεπίπεδης χωρικής οντότητας, ανοικτής σε ερμηνείες.

Η έννοια του «λαβύρινθου» ανάγεται στην ελληνική μυθολογία και στον αρχετυπικό λαβύρινθο του Μινώταυρου που κατασκεύασε ο Δαίδαλος για λογαριασμό του Βασιλιά Μίνωα στο Ανάκτορο της Κνωσού. Έκτοτε οι λαβύρινθοι έχουν γίνει δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο και κατασκευάζονται από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς: από φυτά μέχρι μπάλες σανού, και από τούβλα μέχρι βιβλία.

Πηγή: dezeen, juxtapoz | Απόδοση για το dim/art: Γιώργος Θεοχάρης

Φωτογραφίες: Filip Dujardin

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.