Μεγαλοφυΐα

Το βιβλίο της άμμου #29

Στη Βιέννη, όπου η αδυσώπητη αδιαφορία και η αναισχυντία απέναντι στους στοχαστές και στους καλλιτέχνες ήταν πάντοτε τόσο μεγάλη, ώστε δικαίως αυτή η πόλη μπορεί να χαρακτηριστεί με βεβαιότητα ως το μεγαλύτερο νεκροταφείο της φαντασίας και των ιδεών γιατί εκεί έχουν τσαλαπατηθεί, μαραζώσει και εξοντωθεί χίλιες φορές περισσότεροι μεγαλοφυείς άνθρωποι από αυτούς που έγιναν διάσημοι ή διεθνώς γνωστοί, βρέθηκε νεκρός σε κεντρικό ξενοδοχείο ένας άνδρας, που με εντελώς νηφάλια σκέψη έγραψε σ’ ένα χαρτί που βρέθηκε στο σακάκι του την ουσιαστική αιτία της αυτοκτονίας του. Επί δεκαετίες ακολουθούσε μια ιδέα και αυτή του την ιδέα, μια φιλοσοφική ιδέα φυσικά, την ολοκλήρωσε γράφοντας ένα μεγάλο έργο και ξοδεύοντας όλες του τις δυνάμεις, που τελικά καταβροχθίστηκαν από αυτή την ιδέα. Όμως η αναγνώριση που περίμενε δεν ήρθε ποτέ. Αν και έφτασε στο σημείο να ζητιανεύει για αναγνώριση, αυτή ποτέ δεν έφτασε από τους αρμόδιους φορείς και από τους αρμόδιους ανθρώπους. Το ότι έθεσε προς εξέταση το τερατώδες έργο του δεν είχε οδηγήσει σε κανένα αποτέλεσμα. Δεν ήταν μόνο ο φθόνος των συναδέλφων του, γενικά η αντιπνευματική ατμόσφαιρα αυτής της πόλης τον οδήγησε στον θάνατο, η απάνθρωπη ανοησία της. Επειδή όμως ήθελε να παραμείνει συνεπής στον εαυτό του, έκαψε πριν αυτοκτονήσει το έργο του, το έργο μιας ζωής, που έγινε καπνός σε κλάσματα δευτερολέπτου, ενώ για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν ολόκληρες δεκαετίες, και επειδή δεν ήθελε να το κληροδοτήσει σε έναν κόσμο που ήταν ανάξιός του.

* * *

Τόμας Μπέρνχαρτ, Ο μίμος των φωνών, 104 ιστορίες, από το διήγημα«Μεγαλοφυΐα», μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης, Άγρα, Αθήνα 2000 (Index #36, Δεκέμβριος 2009-Ιανουάριος 2010).

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.