Πληγωμένος αναχωρητισμός

—του Νικόλα Σεβαστάκη—

Ένα ορισμένο κλίμα προδιαγράφει, εκτός των άλλων, και εκλογές της αποχής. Ένας κόσμος οδηγείται στην έξοδο από τις διαθέσιμες επιλογές, στην πληγωμένη αναχώρηση που δεν έχει όρεξη για πλάκες, για φασισμό ή για επιθετική άρνηση ή οποιαδήποτε άλλη «συμμετοχική» επιλογή.

Η πληγωμένη αναχώρηση είναι ο κινητήρας της αποχής, ειδικά της αριστερής. Αποτελεί, όμως, μια στενόχωρα ιδιωτική οδό, μια επιλογή αυτοπροστασίας χωρίς ρίσκο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ωστόσο, κάθε δημόσια επιλογή —και η ψήφος πάνω απ όλες— εμπεριέχει το ρίσκο της διάψευσης, της απογοήτευσης, της ματαίωσης. Είναι επιλογή στο μεταίχμιο απόρριψης (κάποιων) και κριτικής αποδοχής (κάποιων άλλων).

Χωρίς αυτό το ρίσκο, μένει κανείς απλώς με τα παράπονα και τους ανασηκωμένους ώμους του. Η απογοήτευση γίνεται κανονικό ύφος ή μεταβάλλεται σε έναν ηθικό εγωισμό που αντικρίζει τους πάντες ως «σύστημα», ως ανθρώπους σε Παρακμή.

Μόνο ένας αναρχικός δικαιολογείται να έχει αυτή την απορριπτική, απόλυτη«ηθική» επιλογή. Διότι γι’ αυτόν η αποχή δεν είναι αυτοπροστασία αλλά ενεργητικό σαμποτάζ στον κόσμο της κυριαρχίας και της εκπροσώπησης.
Για τους υπόλοιπους, για όσους δηλαδή δεν απορρίπτουν την αντιπροσωπευτική δημοκρατία (αναγνωρίζοντας τα ελαττώματα και τις ανεπάρκειες θεσμών και προσώπων), για όλους τους άλλους, ο πληγωμένος αναχωρητισμός είναι πολιτικά αδικαιολόγητος. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος / κάποια που δεν «του αρέσει κανένας και τίποτα», πρέπει, αναγκαστικά, να συρθεί ως στην κάλπη. Ψυχολογικά, όλες οι επιλογές είναι εξηγήσιμες και, ίσως, εύλογες. Να μην έχει όμως κανείς αυταπάτες ότι με αυτό του το ιδιωτικό κλάμα θα αλλάξει κάτι απ όλα όσα τον απογοήτευσαν.

Αν είναι να διορθώσει κανείς την πολιτική του στάση, ας το πράξει βοηθώντας μια νέα δημόσια πολιτική πρόταση — διατηρώντας τις αμφιβολίες και το δικαίωμα στην κριτική.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.