Ο εξτρεμισμός των προστατευμένων μικρόκοσμων

—του Νικόλα Σεβαστάκη—

Η πιο βαρετή κατηγορία καλλιτέχνη ή συγγραφέα είναι για μένα αυτός που «δηλώνει» (υπονοεί) σε κάθε ευκαιρία πόσο ανήθικος, αντιπνευματικός και βάρβαρος είναι ο σύγχρονος πολιτισμός και οι ίδιες οι κοινωνίες μας. Το άγχος του μην και φανεί «συναινετικός» —άρα και λιγότερο ενδιαφέρων— στο κοινό έχει γίνει με τη σειρά του ένας μηχανισμός τυποποίησης της οργής και της ευαισθησίας του.

Οι μετριοπαθείς, βεβαίως, απολαμβάνουν όσο τίποτα να εισπράττουν από τον καλλιτέχνη ή τον συγγραφέα ακρότητες. Νιώθουν μια παράξενη έξαψη οι οικογενειάρχες ακούγοντας πως η οικογένεια είναι ένα αιμομικτικό και τυραννικό πράγμα. Και αποζητούν με κάποιαν ένταση μισάνθρωπες προφητείες για το τέλος του πολιτισμού από τα«δεξιά» ή μεγαλόστομα κοινωνικά Κατηγορώ εξ «αριστερών».

Αυτός όμως ο εξτρεμισμός των προστατευμένων μικρόκοσμων, αυτή η ταριχευμένη ανατρεπτική χειρονομία, δεν σημαίνει πια κάτι. Είναι αδράνεια και γήρας της σκέψης — και ας εμφανίζεται ως Ζωή.

* * *

zine-hipsters

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.