Η Δύναμη της Απαισιοδοξίας

lead_large

Η επιστήμη αποκαλύπτει τις κρυμμένες αρετές της αρνητικής σκέψης

—Πηγή: openculture | Μετάφραση για το dim/art: Γιώργος Θεοχάρης—

Στις μέρες μας, δεν ακούς πολλούς ανθρώπους να υπερασπίζονται την απαισιοδοξία. Αντιθέτως, τώρα στη μόδα είναι η θετική ψυχολογία. Και ο ιδρυτής της, ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας Martin Seligman, έχει γράψει με μεγάλη εμπορική επιτυχία βιβλία με τίτλους όπως Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life (Επίκτητη Αισιοδοξία: Πώς να Αλλάξετε το Μυαλό και τη Ζωή σας). Αλλά ίσως, όπως ισχυρίζεται και ο Alain de Botton στο παραπάνω βίντεο, να υπάρχει ένα επιχείρημα υπέρ της απαισιοδοξίας – δηλαδή, υπέρ του να έχει κανείς μία μετρημένη, αν όχι αρνητική, θεώρηση της ζωής. Και ίσως η επιστήμη να καθιστά έγκυρη μια τέτοια άποψη.

Το δεύτερο βίντεο, δημιουργία του New York Magazine, συνοψίζει την έρευνα της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Gabriele Oettingen, αποδίδοντάς της την πεποίθηση ότι «η απαισιοδοξία μπορεί να κινητοποιήσει κάποιον προς την επίτευξη στόχων καλύτερα απ’ ό,τι η αισιοδοξία», υπό την έννοια ότι η αισιοδοξία έχει την τάση να μας αποκοιμίζει μέσω της αυταρέσκειας και να χαλαρώνει την επιθυμία μας να επιτύχουμε σημαντικούς προσωπικούς στόχους, όπως, λ.χ., το να χάσουμε βάρος.

we-all-agree-that-pessimism-is-a-mark-of-superior-intellect-quote-1

Στα προηγούμενα, προσθέστε κι αυτό: μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging, το περιοδικό της American Psychological Association (APA), καταλήγει στο ότι «Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που έχουν χαμηλές προσδοκίες για ένα ικανοποιητικό μέλλον είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο και υγιέστεροι απ’ ό,τι εκείνοι που προσδοκούν καλύτερες μέρες». Ο επικεφαλής της έρευνας Frieder R. Lang, PhD, προσθέτει: «Τα ευρήματά μας αποκάλυψαν ότι το να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος στις προβλέψεις του για ένα καλύτερο μέλλον συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες αναπηρίας και θανάτου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η απαισιοδοξία για το μέλλον φαίνεται πως ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζήσουν πιο προσεκτικά, να φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους και να παίρνουν καλύτερες προφυλάξεις ασφαλείας απ’ ό,τι οι χαρίεντες αισιόδοξοι».

optimism-pessimism

Να προσθέσουμε κάτι σε αυτή την προειδοποίηση: οι επιστήμονες δεν βρίσκουν απαραίτητα αρετές στην ξεκάθαρη, αμιγή απαισιοδοξία. Αντιθέτως, βρίσκουν πλεονεκτήματα σε αυτό που αποκαλούν “αμυντική απαισιοδοξία”. Πρόκειται για μία στρατηγική, όπως αναφέρεται στη Wall Street Journal, βάσει της οποίας οι άνθρωποι χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους και σκέφτονται προσεκτικά όλα τα δυνατά αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν, έτσι ώστε να τα αποφύγουν. Ο Frieder R. Lang, μέλος της ομάδας που εκπόνησε την προαναφερθείσα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychology & Aging, δήλωσε στη Wall Street Journal, «Όσοι είναι αμυντικά απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον τους είναι πιθανότερο να πάρουν προπαρασκευαστικά ή προληπτικά μέτρα, ενώ δεν περιμένουμε από τους αισιόδοξους να σκεφτούν τέτοια πράγματα». Παρόμοιες αρετές μπορούν να αποδοθούν και στην «αμυντική αισιοδοξία», αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι έχουν να πουν επ’ αυτού οι επικείμενες –και αναπόφευκτες– επιστημονικές μελέτες.

dont-make-me-laugh-pessimism

* * *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s