Νοτούρνο – Συνταγές για όνειρα

Βιβλία για παιδιά: προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

—της Αγγελικής Μποζίκη—

Την Isol, συγγραφέα και εικονογράφο από την Αργεντινή, εγώ και ο μικρός Πέτρος την είχαμε λατρέψει από το Νουμεράλια, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι από τις νεοσύστατες Εκδόσεις Μάρτης, που ήδη πλέον μετράνε οκτώ τίτλους στο ενεργητικό τους και δείχνουν ότι θα αφήσουν το στίγμα τους στον χώρο του παιδικού βιβλίου. Η κυκλοφορία του νέου της βιβλίου γέμισε με ενθουσιασμό κυρίως τη μαμά που το περίμενε με μεγαλύτερη ανυπομονησία από τον τετράχρονο Πέτρο.

Isol_Nocturno_Primera de forros_CMYK_greek.indd

Η Isol μας χάρισε ένα βιβλίο πραγματικά πρωτότυπο. Νοτούρνο – Συνταγές για όνειρα: ένα βιβλίο – παιχνίδι με μια συνταγή για ένα όνειρο που θα μας συνοδεύει το βράδυ. Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς, διαλέγεις ένα όνειρο με τίτλο και εικόνα που να σε εμπνέει. Πριν ξαπλώσεις, βάζεις το βιβλίο ανοιχτό κάτω από μια λάμπα με δυνατό φως. Στις οδηγίες χρήσης λέει πως τα όνειρα είναι σαν τις νυχτοπεταλούδες που τους αρέσει να πλησιάζουν το φως όταν κανείς δεν τις βλέπει. Περιμένεις πέντε λεπτά και μετά σβήνεις το φως. Από το κρεββάτι σου θα δεις τα φωτεινά ίχνη που άφησε το όνειρο στη σελίδα. Και μετά μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη να συνεχίσει το όνειρο.

Notourno_prin_meta

Περιττό να πω ότι όταν έφερα το βιβλίο στο σπίτι δεν ήμασταν πλέον ένα παιδί και δύο ενήλικες αλλά τρία παιδιά που θέλαμε να παίξουμε και να διαλέξουμε ο καθένας το όνειρο που του φαινόταν πιο ενδιαφέρον. Και οι τρείς ξετρελαθήκαμε και πλέον μπήκε για τα καλά στην βραδινή ρουτίνα μας. Κάθε φορά η ιστορία γίνεται και λίγο διαφορετική και κάθε φορά την πάμε και λίγο παρακάτω. Και μετά την παρουσίαση που παρακολουθήσαμε το περασμένο Σάββατο, ο Πέτρος επιμένει να μας βάζει να φωτίζουμε το βιβλίο κάτω από την κουβέρτα όπως έκαναν στο βιβλιοπωλείο.

Η Isol δεν βραβεύτηκε τυχαία με το βραβείο Astrid Lindgren το 2013:

Και στο Νοτούρνο με άφησε άφωνη με το ταλέντο της. Η εικονογράφηση, όπως και στο Νουμεράλια, ακολουθεί απλές γραμμές και αφήνει πολύ χώρο στην φαντασία. Αυτό το βιβλίο φωτίζει το σκοτάδι και μαζί του δεν θα βαρεθείτε ούτε μια νύχτα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Και καλά όνειρα.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Προτάσεις μιας βιβλιόφιλης μαμάς

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.