Πρόβατον απολωλός

180555

Το βιβλίο της άμμου #36

Γύρισα, λοιπόν, στην πόλη και τρύπωσα σε μια κατεστραμμένη βίλα, στο κελάρι, που είχε μισο-καταρρεύσει κι έτσι το ταβάνι του δημιουργούσε μια επικλινή στέγη για μένα, και σ’ εκείνη την προφυλαγμένη γωνιά, έκατσα και περίμενα. Είχα βουτήξει ψωμί και αυγά από έναν χωρικό και έπινα νερό της βροχής από μια λιμνούλα στο πλυσταριό, τη μέρα μάζευα ξύλα, σανίδες του παρκέ, που καίγονται τόσο ωραία, και ψαχούλευα ανάμεσα στα διαλυμένα έπιπλα, ώσπου τελικά βρήκα κάτι να καπνίσω: έξι χοντρά, αριστοκρατικά πούρα μέσα σε μια κανονικότατη καπιταλιστική δερμάτινη θήκη για πούρα, που είχε επάνω τυπωμένο: Λουκέρνη 1919. Ακόμα την έχω, μπορώ και να σ’ τη δείξω, οπότε έξι αριστοκρατικά, χοντρά καπιταλιστικά πούρα βγάζουν, αν είσαι κάπως φειδωλός, τριάντα έξι ικανοποιητικά τσιγάρα, κι αν έχεις και σπίρτα, τότε μιλάμε για περιουσία, και όχι μόνο σπίρτα αλλά και τσιγαρόχαρτα επίσης, ένα μικρό προσευχητάρι από το Γκρόσφερνιχ, πεντακόσιες σελίδες, με γραμμένο μπροστά το όνομα Καταρίνα Βερμελσκίρχεν, Πρώτη Κοινωνία 1878 – και φυσικά προτού στρίψω τα τσιγάρα μου, διάβαζα τι ήταν γραμμένο στη σελίδα: Την συνείδησιν σου εξέταζε και βλέπε όπου προσέβαλες Κύριον λόγω, έργω ή διανοία. Πάτερ, ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου. Επλανήθην ως πρόβατον απολωλός, και ουκέτι ειμί άξιος κληθήναι υιός σου. Αυτό τουλάχιστον το χρωστούσα στο καημένο το χαρτί, πριν να γίνει στάχτη.

* * *

Χάινριχ Μπελ, Ομαδικό πορτρέτο με μία κυρία,  μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Πόλις, Αθήνα 2015.

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Ανθολόγος σήμερα, η Μαργαρίτα Ζαχαριάδου. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνεται ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.