Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα

Αυτό δεν είναι τραγούδι #540
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Το 1949 ο Βασίλης Τσιτσάνης τραγουδούσε με τη Σωτηρία Μπέλλου σ’ ένα κέντρο κάπου στην Αχαρνών. Ένα βράδυ εκείνη μάλωσε με κάποιους «βασιλικούς» θαμώνες του μαγαζιού και αποχώρησε. Τότε ήταν που ο Τσιτσάνης γνώρισε την Μαρίκα Νίνου και της πρότεινε να τραγουδήσουν μαζί.

Ο κόσμος τους αγάπησε αμέσως και οι επιτυχίες τους διαδέχονταν η μία την άλλη. Έγιναν ζευγάρι και στη ζωή παρόλο που ο Τσιτσάνης της ξεκαθάρισε πως δεν θα διέλυε ποτέ την οικογένεια του για να είναι μαζί. Πέρασαν κάποια χρόνια έντονα, με ζήλιες, πάθη, γκρίνιες, χωρισμούς, ώσπου η Νίνου μαθαίνει για την αρρώστια της (καρκίνο). Ο Τσιτσάνης της συμπαραστάθηκε και την πήγε στο γιατρό ο οποίος της πρότεινε να πάει για θεραπεία στην Αμερική. Τότε εκείνη ζήτησε από τον Τσιτσάνη να πάνε μαζί περιοδεία εκεί για να κάνει και τη θεραπεία της. Εκείνος μαθαίνοντας ότι η γυναίκα του ήταν έγκυος στο δεύτερό τους παιδί αρνήθηκε. Ο οριστικός χωρισμός τους πλησίαζε.

Το 1954 ενώ η Νίνου ετοιμαζόταν για το ταξίδι της περιοδείας, ο Τσιτσάνης της έδωσε το τραγούδι «Τι σήμερα,τι αύριο,τι τώρα» για ηχογράφηση. Μόλις το πήρε στα χέρια της κατάλαβε αμέσως το νόημα των στίχων. Της ζητούσε ξεκάθαρα να διακόψουν. Το έμαθε αμέσως μα μόλις πήγε να το ηχογραφήσει ξέσπασε σε κλάματα και έφυγε από το στούντιο. Όλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους σαστισμένοι. Η Νίνου επέστρεψε μετά από λίγο και με κουράγιο και πείσμα ζήτησε να συνεχίσουν. Η εισαγωγή του τραγουδιού ξεκίνησε και εκείνη το είπε μια και έξω χωρίς καμία διακοπή. Αν ακούσει κανείς το τραγούδι προσεκτικά θα διακρίνει τον πόνο και το παράπονο στην χροιά της φωνής της. Η ερμηνεία της ήταν συγκλονιστική.

[Από το βιβλίο του Ηρακλή Ευστρατιάδη «Μία ιστορία… ένα τραγούδι…» ]

 

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

* * *

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

* * *

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.