Το κοχύλι

akis

Αυτό δεν είναι τραγούδι #630
Dj της ημέρας, η Νατάσσα Συλλιγνάκη

Όταν ήταν ο Άκης μικρούλης, έβαζα στο σπίτι μουσική δυνατά, όσες ώρες ήμασταν μαζί κι ήταν ξύπνιος. Τα παιδικά τραγούδια που άκουγα κι εγώ μικρή —τη «Λιλιπούπολη» και τα «Παιδικά» του Χάλαρη— αλλά και ό,τι μου άρεσε εμένα. Κι όταν μεγάλωνε άρχισα να του εξηγώ για τους στιχουργούς και τους συνθέτες που φτιάχνουν ένα τραγούδι, και τους μουσικούς που παίζουν – «τραγούδι» δεν είναι ο τραγουδιστής του, όπως συνήθως οι περισσότεροι λέμε.

Μεγάλη αδυναμία είχα πάντα στα μελοποιημένα ποιήματα. Έτσι ο Άκης άκουσε τα άπαντα του Καββαδία, του Βάρναλη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, του Ελύτη από πολύ μικρός, και χαιρόταν όταν τα συναντούσε στα σχολικά βιβλία. Του εξηγούσα, όσο γινόταν, όσα δεν καταλάβαινε. Κάποια του άρεσαν πολύ, κάποια τα μουρμουρίζει ακόμα και τώρα, που έχει «απορρίψει» την ελληνική μουσική (εφηβεία γαρ).

Σκαλίζοντας παλιά ντοσιέ βρήκα μερικές παλιές του ζωγραφιές. Έχουν ημερομηνία «Ιούνιος του 2007», και είναι κάμποσες με θάλασσες και αμμουδιές. Και θυμάμαι πως τότε ακούγαμε Ελύτη μελοποιημένο, και του ‘χα μάθει το «Δελφινοκόριτσο» και το «Κοχύλι» — θυμηθήκαμε παρέα γιατί είχε φτιάξει τις ζωγραφιές, σε ποιους τις είχε τότε «αφιερώσει», ποια μας άρεσε πιο πολύ. Και διάλεξα μία από κείνες, και το «Κοχύλι» του ποιητή, γι’ απόψε.

Αφιερωμένο στην μικρή (μας) Αμαλία, για τα δυο χρόνια που ομορφαίνει τον κόσμο μας.

* * *

Κάθε βράδυ, ένας συνεργάτης ή φίλος του dim/art διαλέγει ένα τραγούδι — ή, μάλλον όχι· αυτό δεν είναι τραγούδι, ή δεν είναι μόνο ένα τραγούδι: είναι μια ιστορία για ένα τραγούδι. Στείλτε μας κι εσείς ένα τραγούδι που δεν είναι τραγούδι στο dimartblog@gmail.com.

Εδώ άλλα τραγούδια που δεν είναι τραγούδια

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.