Ο Φλωμπέρ και ο πασάς της Ρόδου

wp_20161006_16_57_25_pro

Το βιβλίο της άμμου #51

Όσο ο Μαξ κρατούσε σημειώσεις μέσα στην εκκλησία, εγώ ήμουν μπροστά στην πλατειούλα. Δυο Τουρκάλες με φερετζέ ανέβαιναν το δρόμο, μια από κάθε πλευρά, πάνω σε στενό πεζοδρόμιο, γύρω απ’ τα σπίτια, που το είχαν σκάψει τα βήματα των περαστικών· ώρα βουβή, ο ουρανός σκεπασμένος. Η πρώτη στα πράσινα, η άλλη στα μπλε κι οι δυο μ’ άσπρο γιασμάκι, κι οι δυο ηλικιωμένες· αυτή που ήταν ντυμένη στα πράσινα ήταν χοντρή και γύρισε πολλές φορές για να με δει. Άκουγες μονάχα τον κρότο από τα κίτρινα μποτίνια τους που σέρνονταν στις πλάκες καθώς προχωρούσαν αργά.

Ξανακατεβαίνουμε στην πόλη:κάπου κάπου υπάρχουν θολωτά περάσματα, με τόξα που επικοινωνούν με τον ένα δρόμο και με τον άλλο. Από κάτω οι ναύτες τοποθετούσαν στα στεγνά τα πανιά και τα κουπιά τους. Τα παζάρια είναι φωτεινά, χωρίς τον ανατολίτικο χαρακτήρα, μυρίζουν ελληνικό μπακάλικο. Μεγάλα θορυβώδη καφενεία με τζάμια. Συχνά μια ζωγραφιά κρεμασμένη στον τοίχο που παριστάνει κάτι σαν λιοντάρι με γυναικεία κεφαλή. (Αλμποράκ;) Κυπαρίσσια και μουριές στο δρόμο που είναι πλατύς. Έκανα ένα μπάνιο σ’ ένα τούρκικο χαμάμ, ανηφορίζοντας δεξιά.

Ο Μεχμέτ Ρετζέπ Πασάς. Επίσκεψη στον Πασά — χοντρός και πλαδαρός ανθρωπάκος. Στο ντιβάνι του Τούρκοι. Ένας Πόρνος. Ξεσκονίζει τα γαλλικά του, ο Πρους πρέπει να του διαβάσει το Ζιλ Μπλας κι αυτός βάζει να του διαβάσουν την Επανάσταση του Θιέρσου. Μας ρωτάει αν μπορεί ν’αποκτήσει την παγκόσμια συνθήκη κι όλες τις συνθήκες της Γαλλίας με την Πύλη.

Διαμαντοστόλιστα τσιμπούκια, καφές μέσα σε κύπελα με σμάλτο και διαμάντια.

* * *

Γουσταύου Φλωμπέρ, Το ταξίδι στη Ρόδο, εισαγωγή – μετάφραση: Τατιάνα Τσαλίκη -Μηλιώνη, Αθήνα 1993.

Ανθολόγος σήμερα, ο Γιώργος Τσακνιάς

wp_20161006_17_09_45_pro

* * *

wp_20161006_16_57_25_pro

Εικόνα εξωφύλλου: Ρόδος, Η οδός των ιπποτών, γκραβούρα από το βιβλίο του C. T. Newton, Travels and Discoveries in the Levant, Λονδίνο, 1865

* * *

—Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Εντοπίστε σχετικά αποσπάσματα και στείλτε τα στο dimartblog@gmail.com για να γίνετε ο ανθολόγος της ημέρας

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.