Άγγελοι στο μετρό

Στη σειρά «Η Ιστορία της Τέχνης στη Σύγχρονη Ζωή», ο Alexey Kondakov ενσωματώνει ψηφιακά μορφές από σημαντικά εικαστικά έργα των περασμένων αιώνων στο σημερινό αστικό τοπίο. Από τον Holbein στον Bouguereau (ή από την Αναγέννηση στους ακαδημαϊκούς ζωγράφους του 19ου αι.), οι μεγάλοι δάσκαλοί του παρελθόντος είναι ανάστατοι εξαιτίας ενός μουρλού Ουκρανού που τους κλέβει τους ήρωες από τα έργα τους και τους εμφανίζει στο μετρό, στην ΕΒΓΑ της γειτονιάς, στην πλατεία, στην υπόγεια διάβαση.

Το κολάζ γίνεται ψηφιακά, με τρόπο άρτιο τεχνικά αλλά και μυθοπλαστικά: οι μορφές του κλασικού παρελθόντος εντάσσονται με «αληθοφάνεια» στο μετρό του Κιέβου ή σε μια αυλή της Νάπολης (όπου βρίσκεται ο Kondakov ως artist in residence) και  η εικόνα της σύγχρονης πόλης δεν χρησιμεύει απλώς ως σκηνικό αλλά ως συστατικό στοιχείο μιας νέας σύνθεσης. Το αποτέλεσμα έχει, αν μη τι άλλο, πλάκα· πέρα από αυτό, μας καλεί ίσως να δούμε υπό νέα γωνία τόσο το αστικό τοπίο και την καθημερινότητά μας μέσα σε αυτό όσο και την Ιστορία της Τέχνης.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Κι αυτό τέχνη είναι

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.