Ο ΔΟΛ και η προτεσταντική ηθική της εργασίας

—της Ελένης Κεχαγιόγλου για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Εργαζόμαστε και για να δώσουμε αξία στον χρόνο.

—Ευγένιος Ντελακρουά—

Μου  έχει τύχει να μου ζητήσουν να απολογηθώ επειδή εργάζομαι στον ΔΟΛ, να δικαιολογήσουν, απαξιωτικά, πολιτικές μου απόψεις εξ αυτού, να με χλευάσουν από τα αριστερά ταυτίζοντάς με με την εργοδοσία. Με μεγάλη μου έκπληξη, διαβάζω τώρα διαφόρους (μάλλον από τα δεξιά μου) να γράφουν: «Καλά να φεύγουν από τον ΔΟΛ όσοι έχουν θέμα επιβίωσης, αλλά να φεύγουν και όσοι έχουν χρήματα και οικονομική άνεση; Αίσχος». Και να διακρίνουν τους εργαζόμενους σε εκείνους που έχουν το ηθικό δικαίωμα να κάνουν άλλη επιλογή εργασίας από το Βήμα και Τα Νέα και σε εκείνους που δεν το έχουν. Και να ταυτίζουν, έτσι, με άλλον τρόπο αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, τον εργαζόμενο με την εταιρία στην οποία εργάζεται. Μεγάλο φάουλ.

Όχι, λοιπόν, ούτε προδότες είναι όσοι φεύγουν ούτε να τους λυπηθούμε πρέπει, επειδή είναι φτωχοί και αναγκάζονται οι καημένοι. Επίσης, όχι, δεν είναι ήρωες και με υψηλό ηθικό ανάστημα όσοι μένουν. Προσωπικά, εκτιμώ και τιμώ πολλούς και από τις δύο παραπάνω «κατηγορίες», όπως αντίστοιχα υπάρχουν κάποιοι και στις δύο παραπάνω κατηγορίες τους οποίους δεν εκτιμώ.

Και οι μεν και οι δε είμαστε επαγγελματίες που δεν εργαζόμαστε από χόμπι και κάνουμε την οποιαδήποτε επιλογή σύμφωνα με τις κάθε λογής ανάγκες μας, κατ’ αυτήν την έννοια όλοι επιλέγουμε ό,τι κρίνουμε πως «μας συμφέρει» (κι εδώ στο συμφέρον δίνω την έννοια της όποιας επιτακτικής προτεραιότητας για τον καθένα). Ας προσέξουν, νομίζω, όσοι ενστερνίζονται και διαδίδουν μια τέτοια αντίληψη διαχωρισμού των εργαζομένων σε ηθικούς και μη. Εκτός από θλιβερός, ο διαχωρισμός αυτός είναι και μπανάλ.

* * *

Σημείωση: ο τίτλος του σημειώματος αυτού είναι εμπνευσμένος από τον τίτλο του βιβλίου του Μαξ Βέμπερ Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού, που κυκλοφόρησε σε μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ το 2010 από τον ΔΟΛ.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.