Man Booker 2017: long list

—επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου—

Tα 13 βιβλία που διαγωνίζονται στο σημαντικότερο βραβείο του κόσμου για την αγγλόφωνη λογοτεχνία — κύρος, πωλήσεις και 50.000 λίρες, το έπαθλο του νικητή. Χθες ανακοινώθηκε η φετινή μακρά λίστα για το Booker 2017, η οποία περιλαμβάνει τα βιβλία που επελέγησαν από τους περίπου 150 τίτλους στους οποίους είχε καταλήξει η κριτική επιτροπή. Σε αυτά εκπροσωπείται και η αμερικανική παραγωγή, καθώς από το 2014 εντάχθηκε επισήμως στις υποψηφιότητες η λογοτεχνία των ΗΠΑ.

Τέσσερις αμερικανοί συγγραφείς (η πρωτοεμφανιζόμενη στα 38 της χρόνια Emily Fridlund και τρεις καταξιωμένοι συγγραφείς των αμερικανικών γραμμάτων, ο Paul Auster, o George Saunders και ο  Colson Whitehead ο οποίος έχει ήδη κερδίσει το Πούλιτζερ και το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας στις ΗΠΑ) διαγωνίζονται φέτος και ελπίζουν να έχουν την τύχη του συμπατριώτη τους Paul Beatty, του πρώτου Αμερικανού που κέρδισε πέρυσι το Booker για το Sellout. Επίσης, τέσσερις συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο (μία εκ των οποίων η δεύτερη για φέτος πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στις υποψηφιότητες του Booker, η 29 ετών Fiona Mozley· και ακόμα: η Ali Smith, που επελέγη για το «ανθρώπινο, τρελό, απολαυστικό και αισιόδοξο» μυθιστόρημά της που αφορά τον χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ˙ η Zadie Smith, που γράφει για τη φιλία και τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δύο κορίτσια που συναντιούνται σε μια τάξη χορού˙ ο Jon McCregor, με θέμα τη ζωή σε ένα χωριό μετά την εξαφάνιση μιας 13χρονης σε διακοπές). Στις υποψηφιότητες επίσης δύο Ιρλανδοί συγγραφείς (ο αναγνωρισμένος Sebastian Barry και ο γεννημένος το 1965 Mike McCormack με ένα μυθιστόρημα μίας και μόνης πρότασης), δύο Πακιστανοί που ζουν στη Βρετανία (ο Mohsin Hamid, που γράφει για δυο ερωτευμένους πρόσφυγες σε έναν κόσμο όπου, για να επιβιώσουν, ταξιδεύουν μέσα από σκουλικότρυπες, και η Kamila Shamsie, με μια σύγχρονη αναδιήγηση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή), καθώς επίσης μία ΙνδήArudhati Roy, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μια διεμφυλική γυναίκα στην Ινδία). Η long list συμπεριλαμβάνει 7 άνδρες και 6 γυναίκες  συγγραφείς.

Η short list του Booker 2017 θα ανακοινωθεί στις 13 Σεπτεμβρίου και ο νικητής του βραβείου, ο οποίος θα προστεθεί στη μακρά σειρά των νικητών από το 1969 έως σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου. Εντωμεταξύ, ας δούμε και τα 13 βιβλία που διεκδικούν το πολυπόθητο βραβείο, σημειώνοντας προηγουμένως μόνο ότι οι πωλήσεις του βιβλίου Sellout που κέρδισε πέρυσι –360.000 αντίτυπα, οι μέχρι σήμερα πωλήσεις του– αυξήθηκαν κατά 658% μετά το βραβείο· στα ελληνικά, κυκλοφόρησε έναν μήνα μετά τη βράβευσή του από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τα links στα ονόματα των συγγραφέων οδηγούν στη BiblioNet, όπου καταγράφονται οι ελληνικές μεταφράσεις παλαιότερων βιβλίων τους.

AUSTER

Paul Auster, 4321 (ΗΠΑ)

Το μυθιστόρημα με το οποίο επιστρέφει ο Πολ Όστερ, έπειτα από επτά χρόνια, παρακολουθεί τον ήρωά του να επιχειρεί να ξεκινήσει τη ζωή του με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους, αρχής γενομένης από τη γέννησή του στο Νιούαρκ το 1947. Μυθιστόρημα 880 σελίδων, στο οποίο συμπλέκονται η μικρή με τη μεγάλη Ιστορία και τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της από τον Ψυχρό Πόλεμο και τον JFK μέχρι τη σφαγή στο Μι Λάι το 1968.

BARRY

Sebastian Barry, Days Without End  (Iρλανδία

Στο καινούργιο μυθιστόρημα του συγγραφέα που έχει ήδη δύο φορές συμπεριληφθεί στη short list του Booker, και έχει με το έργο αυτό κερδίσει το Βραβείο Barry Costa, ο αφηγητής του Tomas McNulty εγκαταλείπει τη φτωχή πατρίδα του Ιρλανδία και μεταναστεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με άλλα τραύματα της πρόσφατης Ιστορίας, του εμφύλιου πολέμου συμπεριλαμβανομένου, κατατάσσεται στον στρατό και ερωτεύεται βαθιά έναν συν-στρατιώτη του, με τον οποίο δημιουργεί οικογένεια. Ο Σεμπάστιαν Μπάρι αφιερώνει το μυθιστόρημα αυτό στον γιο του, ο οποίος, όπως πρόσφατα ο συγγραφέας έχει δηλώσει, τον έφερε σε επαφή με μαγεία της «γκέι ζωής».  Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη του 2018 από τις εκδόσεις Ίκαρος, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

HAMID

Mohsin Hamid, Exit West (Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν)

Σε μια ανώνυμη χώρα της Μέσης Ανατολής, παραμονές εμφύλιου πολέμου, πλέκεται το γοητευτικό ειδύλλιο ενός νεαρού ζευγαριού. Καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται γύρω τους, υποχρεώνονται να αναζητήσουν μια επικίνδυνη έξοδο ως πρόσφυγες… Η αξία του μυθιστορήματος θεωρείται πως σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το γεγονός ότι επιτυγχάνει να δείξει πώς τα πλήγματα εναντίον μιας κοινωνίας βλάπτουν τη ζωή των ανθρώπων όχι μόνο με τους προφανείς τρόπους (σωματικές βλάβες, στέρηση στέγης κ.λπ.) αλλά και εμποδίζοντας, επί της ουσίας, τη ζωή έξω από τη σφαίρα της επιρροής τους.

McCormack

Mike McCormack, Solar Bones (Ιρλανδία)

Το πέμπτο βιβλίο του McCormack –ο οποίος, παρά ταύτα, κατά δήλωσή του, εξακολουθεί να αισθάνεται κάθε φορά πρωτοεμφανιζόμενος– είναι ολόκληρο μία και μόνη πρόταση, πρόκειται δηλαδή για μια αφήγηση που δεν την διακόπτει καμία τελεία. Κι αυτό, διότι αφηγητής της ιστορίας της ζωής του είναι νεκρός, και, όπως έχει δηλώσει ο συγγραφέας, «ένα φάντασμα δεν έχει καμιά δουλειά με την τελεία, γιατί μάλλον θα το παραμόρφωνε και θα το διέλυε». Το μυθιστόρημα έχει ήδη κερδίσει το βραβείο Goldsmiths που απευθύνεται σε έργα που ανανεώνουν τη λογοτεχνία.

Mc Gregor

Jon McGregor, Reservoir 13νωμένο Βασίλειο)

Η Ρεβέκκα, μια έφηβη 13 ετών, εξαφανίζεται στη διάρκεια των διακοπών της με την οικογένειά της. Το μυθιστόρημα εστιάζει στους κατοίκους του χωριού, καθώς εξελίσσεται η αναζήτηση της Ρεβέκκας. Με λιτό και κοφτό λόγο («δεν έχει αφηγηματικό χρόνο να χάσει», όπως έχει σημειωθεί), ο McGregor είναι συγγραφέας με πλήρη έλεγχο των αφηγηματικών μέσων του και αναδεικνύει πώς οι προσδοκίες του ανθρώπινου είδους σχετίζονται πάντοτε με τους προσωπικούς στόχους του καθενός.

MOZLEY

Fiona Mozley, Elmet (Hνωμένο Βασίλειο)

Το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Mozley έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μια οικογένεια ζει στο Elmet (αρχαία ονομασία της περιοχής που σήμερα ονομάζεται West Riding). O Ντάνιελ και η Κάθι μεγαλώνουν στο σπίτι που έχτισε ο πατέρας τους με τα χέρια του εκεί, αλλά μεγάλες είναι οι εντάσεις που σταδιακά κορυφώνονται ανάμεσα στον «Μπαμπά» και μερικούς ντόπιους, ώσπου η ατμόσφαιρα γίνεται εκρηκτική και, εντέλει, βίαιη.

ROY

Arundhati Roy, The Ministry of Utmost Happiness (Ινδία)

Είκοσι χρόνια μετά τη βράβευσή της για το πρώτο της μυθιστόρημα «Ο θεός των μικρών πραγμάτων», το 1997, η Ρόι —η μοναδική της λίστας που έχει ήδη κερδίσει το Booker (έχει επίσης τιμηθεί με πολλά και σημαντικά άλλα βραβεία)– συμπεριλαμβάνεται και πάλι στη μακρά λίστα των υποψηφιοτήτων, με το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο καταδύεται στην περίπλοκη διαμάχη της σύγκρουσης της Ινδίας με το Πακιστάν, με κεντρική του ηρωίδα μια διεμφυλική, και το οποίο η κριτική έχει χαρακτηρίσει «πλούσιο και ζωντανό». Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Guardian γιατί χρειάστηκε 20 χρόνια για να ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά της, η Ρόι απάντησε: «Η λογοτεχνία θέλει χρόνο. Δεν υπάρχει βιασύνη. Δεν μπορώ να γράψω ούτε πιο γρήγορα ούτε πιο αργά από ό,τι γράφω».

SAUNDERS

George Saunders, Lincoln in the Bardo (ΗΠΑ)

Καταξιωμένος συγγραφέας διηγημάτων, σε αυτό το πρώτο του μυθιστόρημα ο George Saunders παρακολουθεί τον γιο του Προέδρου της Αμερικής Αβραάμ Λίνκολν, Γουίλι, που πέθανε σε ηλικία 11 ετών, ενώ ακόμη ο πατέρας του ήταν στην εξουσία. Παγιδευμένος σε μια μετά τη ζωή αναμονή ενός νεκροταφείου, ο Γουίλι αλληλεπιδρά με τον πατέρα του που πενθεί, κι αυτό δημιουργεί αναστάτωση στα άλλα πνεύματα στο νεκροταφείο. Το μυθιστόρημά του έχει χαρακτηριστεί ως θαρραλέα επιλογή από την άποψη της φόρμας, δείγμα της πιο σύγχρονης λογοτεχνίας της εποχής μας. Το μυθιστόρημα θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τον τίτλο Λήθη και Λίνκολν, σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.

SHAMSIE

Kamila Shamsie, Home Fire (Ηνωμένο Βασίλειο-Πακιστάν)

Μυθιστόρημα το οποίο θα εκδοθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και αποτελεί σύγχρονη παραλλαγή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ξεκινά σε μια αίθουσα ανακρίσεων στο Χήθροου, καθώς η ηρωίδα πηγαίνει στην Αμερική για να συνεχίσει τις σπουδές της που τις είχε διακόψει μετά τον θάνατο της μητέρας της. Αλλά μια τυχαία γνωριμία με έναν νεαρό σε καφέ της Μασαχουσέτης, θα δημιουργήσει μια αλυσίδα από γεγονότα που θα οδηγήσει σε τραγωδία.

SMITH ALI

Ali Smith, Autumn (Ηνωμένο Βασίλειο)

Το πρώτο μυθιστόρημα από μια τετραλογία, το κάθε έργο της οποίας θα έχει τίτλο κάποια από τις εποχές, το «Φθινόπωρο» διερευνά την εμπειρία του χρόνου στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα έργο σαν μια μουσική συμφωνία αναμνήσεων, ονείρων και μεταβατικής πραγματικότητας για το πόσο θλιβερά εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή.

SMITH ZADIE

Zadie Smith, Swing Time (Ηνωμένο Βασίλειο)

H Ζέιντι Σμιθ σε αυτό το μυθιστόρημα ενηλικίωσης εξετάζει την ντροπή, τη μητρότητα και την παγκόσμια ανισότητα. Το έργο έχει χαρακτηριστεί από την κριτική ως το «αποφασιστικό πορτρέτο της φιλίας που οδηγός της είναι η ζήλεια και ο ανταγωνισμός στον ίδιο βαθμό με την αγάπη και την πίστη». Στο επίκεντρο του βιβλίου μάλλον βρίσκεται η ιδέα ότι όλες οι σχέσεις στηρίζονται στα ανταλλάγματα, ακόμη και όταν πρόκειται για τους ανθρώπους που θα έπρεπε να μας αγαπούν περισσότερο από κάθε άλλον, και ιδίως ανάμεσα σε εκείνους που δεν είναι ισότιμοι από οικονομικής απόψεως.

WHITEHEAD

Colson Whitehead, The Underground Railroad (ΗΠΑ)

Ο φετινός νικητής του βραβείου Pulitzer επινοεί με τη δύναμη της πραγματικότητας μια ιστορία δύο σκλάβων που ξεφεύγουν από τη φρικτή ζωή των φυτειών με ένα μυστηριώδες υπόγειο τρένο προς την ελευθερία. Η κριτική έχει αποφανθεί πως, χάρη στο παράξενο αυτό μυθιστόρημα, αποσαφηνίζεται η Ιστορία.

Πηγή: Guardian

https://www.theguardian.com/books/gallery/2017/jul/27/man-booker-prize-2017-longlist-in-pictures

https://www.theguardian.com/books/2017/jul/27/man-booker-prize-2017-longlist-led-by-arundhati-roy-return-to-fiction#img-2

* * *

αρχείο λήψης

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Βιβλίο

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

 

 

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.