+ΕΠΑΝΑCTATHCON+

pipa

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος

—του Γιώργου Τσακνιά—

Το dim/art και η στήλη Αυτό δεν είναι πίπα παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την κατανυκτική επίσκεψη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Μεταφέρουν στους αναγνώστες τα έγκυρα και έγκαιρα ρεπορτάζ της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων amen.gr (αμεν.γρ) καθώς και αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης Αυτό δεν είναι πίπα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με ορθόδοξο πρόσωπο, χωρίς καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο (μόνο από θεάνθρωπο).

article_18894_71185

 Ιδού ο νυμφίος έρχεται

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτός ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις μονές που επισκέφτηκε, στο αρχονταρίκι, για το παραδοσιακό λουκουμάκι και τσιπουράκι. Σε παιγνιώδη και εύθυμη διάθεση, οι μοναχοί, κατά παρέκκλιση από τα αυστηρά αγιορείτικα ήθη, τού τραγούδησαν το δημώδες της περιοχής:

Μέσα στο αρχονταρίκι
κάθεται ένα πιτσιρίκι
και κοιτάζει τους παπάδες
που του φέρνουνε σε Τσάβες

Από το αμεν.γρ αντιγράφουμε την ανταπόκριση του Νίκου Παπαχρήστου από τις Καρυές για την πρώτη ημέρα της επισκέψεως του κ. Τσίπρα και για τη σιωπηλή Του στιγμή εις το Πρωτάτο:

Τον ιστορικό και πανίερο Ναό του Πρωτάτου με τις φημισμένες αγιογραφίες του Πανσέληνου θαύμασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τον επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης αμέσως μετά την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε η Ιερά Επιστασία και οι Αντιπρόσωποι των 20  Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

Ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στον Άθω προσκεκλημένος της Ιεράς Κοινότητας, για τα αναστηλωτικά έργα στον ιστορικό Ναό αλλά και για την σημασία του για το Άγιον Όρος.

Αίσθηση προκάλεσε στους Αγιορείτες η επιθυμία που εξέφρασε ο κ.Τσίπρας να εισέλθει μόνος του στο Ιερό του Ναού όπου φυλάσσεται η εφέστια εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».  Πράγματι ο κ.Τσίπρας εισήλθε μόνος του και παρέμεινε περίπου δέκα λεπτά σιωπηλός ενώπιον του ιερότερου προσκυνήματος του Αγίου Όρους.

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας ξεναγήθηκε από τον Πρωτεπιστάτη Γέρων Συμεών στο μουσείο της Ιεράς Κοινότητας όπου φυλασσονται κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας.

Μετά το προσκύνημα στο Ναό του Πρωτάτου η Ιερά Κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως και ακολούθως πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Πολιτικού Διοικητή, στο Ιατρείο όπου ενημερώθηκε για τις ελλείψεις και τις  ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το Αστυνομικό Τμήμα και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Καρυών. 

Ακολουθούν φωτογραφίες του Νίκου Παπαχρήστου, πάντα από το αμεν.γρ:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι έκανε δέκα λεπτά μόνος του με την πανίερη εικόνα του «Άξιον Εστί» ο Αλέξης Τσίπρας; Πώς τα πέρασε στην Παναγιά την Πορταΐτισσα; Λεπτό προς λεπτό η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιον Όρος στα αναλυτικά ρεπορτάζ του αμεν.γρ

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dim/art και της στήλης Αυτό δεν είναι πίπα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνέκρινε τους σεβάσμιους αγιορείτες γέροντες με τους Ζαπατίστας. Δεν είναι μόνο το ζαπατίστικο σύνθημα στο οποίο αναφέρθηκε: «Όλα για όλους, τίποτα για μας», το οποίο γίνεται καθημερινά πράξη από τους μοναχούς· διότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως οι συζητήσεις του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις κεφαλές τηςορθοδοξίας δεν περιορίστηκαν σε ιδεολογικά θέματα. Αντίθετα, τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού με ελληνορθόδοξο πρόσωπο — ή, αν θέλετε, μιας ελληνορθοδοξίας με ριζοσπαστικό αριστερό πρόσημο. Ο Γέρων Βασίλειος, ο Γέρων Αλέξιος, ο Γέρων Ναθαναήλ, ο Γέρων Ελισαίος και άλλοι σεβάσμιοι Γέροντες ενημέρωσαν τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνιστώσες των αγιορειτών μοναχών — τους Ιβηρίστας, τους Βατοπεδίστας, τους Σιμωνοπετρίστας κ.ά. Από την πλευρά τους, οι Τσιπρίστας (Νίκος Παππάς κ.ά.) εξήγησαν στους μοναχούς τις διαφορετικές αντιλήψεις περί συμμαχιών μεταξύ των γερόντων του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αλέξης Μητρόπουλος κ.ά.).

Μετά τα ιδεολογικά και τα στρατηγικά, ήρθε η ώρα να συζητηθούν ζητήματα τακτικής. Αποφασίστηκε να διοργανωθεί τον Σεπτέμβρη στην Ουρανούπολη από αγιορείτες, νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών Φεστιβάλ Ορθόδοξου Ριζοσπαστισμού. Μάλιστα ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός για την πρόοδο στις συνομιλίες, που ετοιμάστηκε ήδη επιτόπου το πρώτο ντραφτ (προσχέδιον) του προγράμματος του φεστιβάλ, αν και το αναλυτικό πρόγραμμα θα το επεξεργαστεί κοινή επιτροπή, σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες και ενορίες. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι το φεστιβάλ θα ανοίξει με τον πατροπαράδοτο αγιασμό, ενώ θα ακολουθήσουν στρογγυλά τραπέζια με ενδιαφέροντα θέματα όπως «Ο Λένιν για τα άζυμα», «Είναι εφικτός ο σοσιαλισμός σε ένα δόγμα;», «Η 18η Μπρυμαίρ και η Λυδία η Φιλιππισία», «Παπισμός, η παιδική αρρώστια του χριστιανισμού» κ.ά., συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων και της χορωδίας της Μονής Δοχειαρίου, θα υπάρχουν μαγαζιά για ανταλλακτικό εμπόριο με κολομβιανό καφέ και αγιορείτικα όσπρια, συσσίτια με νηστίσιμα τοπικά εδέσματα κ.ά. Θα οργανωθούν και workshops και θα ψηφιστεί επιτροπή που θα συντάξει το Συναξάρι – το Νέο Κεφάλαιο. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με εφ’ όλης της ύλης πολιτική / προγραμματική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο: Όταν έλθω εν τη βασιλεία μου.

article_18890_71159

 Ο σοσιαλισμός ή θα είναι ορθόδοξος ή δεν θα υπάρξει

+ΕΠΑΝΑCTATHCON+
(κάτι θα μείνει)

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Αυτό δεν είναι πίπα

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

3 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.