Ο vegetarian Τολστόι

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Τον ξέρουμε σαν μεγάλο συγγραφέα μεγάλων (από κάθε άποψη) βιβλίων και σαν μια από εκείνες τις πατριαρχικές, βιβλικές φιγούρες, αλλά ο Λέων Τολστόι ήταν επίσης και ένας ορκισμένος ειρηνιστής, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και ένας ολοκληρωμένος φιλόσοφος της εποχής του. Εκ των υστέρων, θα λέγαμε πως ήταν σχεδόν ένας προφήτης του New Age. Σίγουρα, πάντως, ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος της χορτοφαγίας παγκοσμίως.

Leon_Tolstoi-inshala

 

leotolstoy

Η οικογένεια Τολστόι ήταν περίφημη για τα πλουσιοπάροχα γεύματα που παρέθετε σε κάθε ευκαιρία. Για την ακρίβεια, η γυναίκα του συγγραφέα, η Σοφία, ήταν από εκείνες τις μαγείρισσες που κάθε άνθρωπος ελπίζει να συναντήσει κάποτε στη ζωή του. Το 1874, ο αδελφός της συγκέντρωσε τις συνταγές και τις σημειώσεις της, τις αντέγραψε και τις «έδεσε» σε βιβλίο, το οποίο και της έκανε δώρο. (Και ναι, το βιβλίο έκτοτε τυπώθηκε πολλές φορές και κυκλοφορεί ακόμα με τον τίτλο Leo Tolstoy’s Family Recipe Book!)

22432094

tolstoyfamilyrecipe

Tolstoy_family_Yasnaya_Polyana

7457f50b6ca703a793f979f5f6e84069

Πώς κατάφερε ο Τολστόι να απαρνηθεί ένα τόσο μεγάλο μέρος από τις χαρές του οικογενειακού του τραπεζιού; Φαίνεται πως η ιδέα της χορτοφαγίας, ή μάλλον της μη κατανάλωσης ζώων, ρίζωσε πολύ βαθιά μέσα του. Ο ίδιος ήταν ανέκαθεν λάτρης της φύσης. Αυτή η μεγάλη αγάπη, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες φιλοσοφικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν, μία ωραία πρωία του 1885, στα 57 του χρόνια, να αποκηρύξει τη σφαγή ζώων, άρα και την κρεατοφαγία.

11

Tolstoy

Leo-and-his-wife-Sonya-1

Δεν γνωρίζουμε την αντίδραση της γυναίκας του όταν θα της το ανακοίνωσε, πάντως ξέρουμε ότι ο Τολστόι ουδέποτε πίεσε κανέναν από την οικογένεια να τον ακολουθήσει (η Σοφία, για παράδειγμα, συνέχισε να τρώει κρέας απτόητη). Θεωρούσε ότι η ηθική του καθενός ήταν προσωπική υπόθεση και είχε ακόμα κι από μόνη της μεγάλη βαρύτητα για τον κόσμο. «Αρκετή υποκρισία κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Ας ασχοληθούμε μ’ αυτήν πριν στρέψουμε τα βέλη μας στους άλλους».

(Νά ένα έξοχο μήνυμα για τους απανταχού ταλιμπάν.)

leo-tolstoy-telling-a-story-to-his-grandchildren1909

tolstoy (1)

* * *

Καλλιτέχνες στην κουζίνα και σεφ με ανησυχίες:
μια στήλη για την τέχνη της γαστρονομίας και τη γαστρονομία της τέχνης.

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η κουζίνα του dim/art

Το dim/art στο facebookfollow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

1 comments

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.