Δουλειές με φούντες

Η πανεπιστημιούπολη του Göttingen της Γερμανίας έχει αίφνης μετατραπεί σε όαση πρασίνου, χάρη στην επινοητικότητα μίας ομάδας ακτιβιστών υπέρ της απελευθέρωσης της χρήσης κάνναβης. Για κάποιον περίεργο λόγο, οι τοπικές αρχές δεν εκτίμησαν την περιβαλλοντολογική ευαισθησία τους.

—της Anna Lee Roth. Απόδοση / σχολιασμός: Μαρία Τσάκος—

Μέρα με τη μέρα, το Göttingen γίνεται όλο και πιο πράσινο. Τα νέα φυτά κάνουν την εμφάνισή τους παντού, σε πάρκα, παρτέρια, νησίδες και κήπους σε όλη την πόλη. Όχι, δεν είναι το έργο του εξωραϊστικού συλλόγου της πόλης –αν και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι. Είναι το αποτέλεσμα του ευρηματικού ακτιβισμού της ομάδας A Few Autonomous Flower Children («Μερικά Αυτόνομα Παιδιά των Λουλουδιών») η οποία στις αρχές του Ιουνίου γέμισε κάθε ελεύθερη χωμάτινη επιφάνεια της πόλης με σπόρους μαριχουάνας – αρκετά κιλά από σπόρους μαριχουάνας, κατά τα φαινόμενα. Οι καρποί της προσπάθειάς τους άρχισαν να κάνουν την εμφανισή τους μόλις τώρα και η ομάδα των ακτιβιστών έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη με επιστολή που δημοσίευσε: «Δεν μπορούμε να χαρούμε αυτό το όμορφο και χρήσιμο φυτό λόγω της καθολικής απαγόρευσης στη Γερμανία».

Υποστηρίζουν πως η πράξη τους είναι μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ναρκωτικά, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ακατανόητη: «Γιατί η πώληση κάνναβης, αντίθετα με αυτήν του αλκοόλ, να απαγορεύεται;». Υποστηρίζουν πως η καθολική απαγόρευση καλλιέργειας ακόμα και των ποικιλιών κάνναβης που είναι χαμηλής περιεκτικότητας στην ψυχοδραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι παράλογη και με τις ενέργειές τους έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αποδαιμονοποίησή της. Τονίζουν δε ότι η μαριχουάνα που φύτεψαν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε THC.

Göttingen/ Grüne/ Fotowettbewerb/ Hanf-Pflanzen

[Η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα τόσο στη Γερμανία όσο και σε πολλές χώρες στον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια. Όσοι αντιτίθενται υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία δεν είναι καθόλου αθώα και άρα η απαγόρευσή της πρέπει να διατηρηθεί. Οι υπέρμαχοι, από την άλλη πλευρά, προβάλουν ως επιχείρημα πως το αλκοόλ και τα τσιγάρα είναι περισσότερο βλαβερά και παραπέμπουν στους αριθμούς των στατιστικών: Δεκάδες χιλιάδες Γερμανών πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με τη χρήση τους. Ταυτόχρονα, η ποινικοποίηση της μαριχουάνας έχει ως παράπλευρο αποτέλεσμα το να αναγκάζονται οι χρήστες να έρθουν σε επαφή με κυκλώματα που εμπορεύονται και άλλα πιο βαριά και επικίνδυνα ναρκωτικά].

Göttingen/ Grüne/ Fotowettbewerb/ Hanf-Pflanzen

Ας επιστρέψουμε, όμως, στο… καταπράσινο Göttingen, όπου τα Αυτόνομα Παιδιά των Λουλουδιών έχουν βρει συμπαραστάτη στη νεολαία των Πρασίνων (όπως είναι αναμενόμενο) η οποία αφενός συμφωνεί με την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας αφετέρου επικροτεί την πράσινη πρωτοβουλία. Για να βοηθήσουν δε στην διάδοση του μηνύματος, εξήγγειλαν, μέσω της ιστοσελίδας τους, διαγωνισμό φωτογραφίας που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «φωτογραφήστε μαριχουάνα και κερδίστε». Βέβαια, δεν κερδίζεις τίποτε (εκτός, ίσως, από ένα φυτό μαριχουάνας αν αποφασίσεις, αφού το φωτογραφίσεις, να το πάρεις και σπίτι σου), αλλά, οι νεαροί Πράσινοι επιμένουν πως αρκεί «να απολαύσεις το αίσθημα βαθιάς χαλάρωσης που προσφέρει η μεγαλειώδης ομορφιά αυτού του υπέροχου φυτού». (Πες το κι έτσι).

Οι μόνοι που δε συμμερίζονται τον ενθουσιασμό για την πρασινοποίησή της πόλης είναι οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει το έργο να ξεριζώνουν τα φυτά από τα δεκάδες σημεία όπου έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αρχίζοντας από το παρτέρι ακριβώς απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της πόλης. Ευτυχώς έχουν ως αρωγό στο έργο τους τις φωτογραφίες του διαγωνισμού: Παρατηρώντας τις προσεκτικά χαρτογραφούν τα ακριβή σημεία όπου πρέπει να επέμβουν για να απομακρύνουν την παράνομη βλάστηση.

Göttingen/ Grüne/ Fotowettbewerb/ Hanf-Pflanzen

Ακόμα και έτσι, η αποστολή τους παρουσιάζει δυσκολίες. «Δεν πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια, κάποιοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια», λέει η Jasmin Kaatz, εκπρόσωπος Τύπου τηςαστυνομίας. «Εμφανίζονται φυτά μαριχουάνας σε κάθε δυνατό σημείο όπου μπορούσαν να σπείρουν…» Οι αξιωματικοί έχουν πάρει ρητές εντολές «να ξεριζώνουν οτιδήποτε μοιάζει με τέτοιο φυτό». Παρόμοιες εντολές έχουν δοθεί και στους κηπουρούς του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τουλάχιστον στο Göttingen κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις τοπικές αρχές για παράνομους διορισμούς κηπουρών.

Πηγή: Spiegel International

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.