Dalí Atomicus

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 23 Ιανουαρίου 1989, πέθανε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Figueres της Καταλονίας, ο Salvador Dalí (για την ακρίβεια, ο Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, 1st Marqués de Dalí de Pubol, 1904-1989).

Αντί άλλου αφιερώματος, το dim/art παρουσιάζει την ιστορία της πασίγνωστης εμβληματικής φωτογραφίας του λετονικής καταγωγής αμερικανού φωτογράφου Philippe Halsman (1906-1979) Dalí Atomicus, στην οποία πρωταγωνιστεί ο μεγάλος σουρεαλιστής καλλιτέχνης και τρεις γάτες. Ο Dalí, οι γάτες, αρκετό νερό και μερικά άλλα αντικείμενα αιωρούνται — κάτι πολύ εύκολο να πετύχει κανείς σήμερα με το photoshop, αρκετά δύσκολο ωστόσο με τα παραδοσιακά φωτογραφικά μέσα του 1948.

01 Dali Atomicus (1)

Το 1948 το έργο Dali Atomicus εξερευνά την ιδέα την αιώρησης απεικονίζοντας τρεις γάτες σε πτήση, το νερό από έναν κουβά που αδειάζει, ένα τρίποδο, μια καρέκλα, ένα υποπόδιο και τον ίδιο τον Salvador Dalí, όλα να μετεωρίζονται. Ο τίτλος της φωτογραφίας παραπέμπει στο έργο του Dalí Leda Atomica (το οποίο φαίνεται στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας πίσω από τις δύο γάτες.) Ο Halsman έχει πει ότι απαιτήθηκαν 28 προσπάθειες για να επιτύχει το αποτέλεσμα που ήθελε.

02 Halsman used the 4 x 5 formatΟ Halsman με τη διοπτική ρεφλέξ 4X5 μηχανή του

Αυτή που ακολουθεί είναι μια εκδοχή της ίδιας φωτογραφίας χωρίς ρετουσάρισμα, όπως δημοσιεύτηκε από το περιοδικό LIFE. Σ’ αυτήν την εκδοχή είναι ορατά τα σύρματα από τα οποία κρέμεται το τρίποδο και ο πίνακας, το χέρι που σηκώνει την καρέκλα και το στήριγμα που κρατάει το υποπόδιο στον αέρα, ενώ το κάδρο του πίνακα πάνω στο τρίποδο είναι ακόμα άδειο.

Η εκτύπωση της φωτογραφίας έγινε στο στούντιό του στη Νέα Υόρκη και ο Halsman χρησιμοποίησε την διοπτική ρεφλέξ 4X5 φωτογραφική μηχανή, την οποία εκείνος ο ίδιος είχε σχεδιάσει το 1947. Αρχικά, κατοχύρωσε τα πνευματικά του δικαιώματα για αυτήν τη φωτογραφία, αλλά σύμφωνα με την αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου δεν ανανέωσε την κατοχύρωση και κατ’ αυτόν τον τρόπο η χρήση της φωτογραφίας είναι πλέον ελεύθερη τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ισχύουν παρόμοιες διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων.

03 Dali Atomicus (2)

Σύμφωνα με το Behind the photo, νά πώς τραβήχτηκε αυτή η διάσημη φωτογραφία:

Ο φωτογράφος μετράει: Ένα… Η σύζυγός του Yvonne σηκώνει την καρέκλα στον αέρα. Δύο… Οι βοηθοί ετοιμάζονται να ρίξουν το νερό και τις γάτες. Τρία… Οι βοηθοί ρίχνουν τις γάτες από τα δεξιά και τον κουβά με το νερό από τα αριστερά. Τέσσερα… Ο Salvador Dalí πηδάει… και χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα ο Philippe Halsman τραβάει τη φωτογραφία. Κλικ!… Ή, για την ακρίβεια, 28 φορές «Κλικ!».

Μετά από κάθε προσπάθεια: Ο φωτογράφος πηγαίνει στον σκοτεινό θάλαμο να την εμφανίσει, οι βοηθοί σφουγγαρίζουν το πάτωμα, πιάνουν και ηρεμούν τις γάτες και η Yvonne και ο Dalí ξεκουράζονται και περιμένουν την επόμενη προσπάθεια. Όπως έγραψε ο Halsman στο βιβλίο Halsman on the Creation of Photographic Ideas, «έξι ώρες και είκοσιοκτώ προσπάθειες αργότερα το αποτέλεσμα ικανοποίησε την τελειομανία μου (…) Οι βοηθοί μου κι εγώ είμασταν βρεγμένοι, βρώμικοι και ένα βήμα πριν από την εξάντληση —μόνο οι γάτες ήταν σαν καινούργιες».

04 Dali Atomicus (3)

05 Dali Atomicus (4)

06 Dali Atomicus (5)

Πηγή: Shooting film

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.