Μια ιστορία για τον Ντίκενς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 7 Φεβρουαρίου 1812, γεννήθηκε ο Κάρολος Ντίκενς.

Το dim/art του αφιερώνει μια χαριτωμένη σύντομη ιστορία που ανακάλυψε στο φύλλο της 28ης Φεβρουαρίου 1882 της αυστραλιανής εφημερίδας The Maitland Mercury and Hunter River General Advertiser.

Στην τρίτη σελίδα της εφημερίδας, ανάμεσα σε τοπικές και άλλες ειδήσεις, υπάρχει ένα σύντομο άρθρο με τίτλο An Anecdote on Dickens και από κάτω, εντός παρένθεσης, ο τίτλος της στήλης: Mrs. Field’s Diary. Δε γνωρίζουμε αν είναι υπαρκτό πρόσωπο η Mrs. Fields ή αν πρόκειται για δημοσιογραφικό ψευδώνυμο και οι έρευνες που κάναμε με σκοπό να ανακαλύψουμε περισσότερα δεν έφεραν αποτέλεσμα· συνεπώς δεν είναι εύκολο να αξιολογήσουμε την ακρίβεια αυτής της ιστορίας που διηγείται για τον μεγάλο πεζογράφο σ’ αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε δέκα χρόνια μετά το θάνατό του. Την παραθέτουμε, ωστόσο, διότι το περιστατικό έχει το γούστο του και μας θυμίζει πολύ τον Ντίκενς.

dickens

Μια ιστορία για τον Ντίκενς

(Το Ημερολόγιο της κυρίας Φιλντς).

Ένας νεαρός ευγενής που συνάντησα χθες σε ένα δείπνο μου διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία με ήρωα τον Ντίκενς. Ο νεαρός, λοιπόν, είχε πάει κάποτε να ακούσει τον Ντίκενς να διαβάζει και αργότερα τον είχε προσκαλέσει ένας φίλος να γνωρίσει τον Ντίκενς προσωπικά. Ο Κ.Ντ. (όπως το συνήθιζε) έκανε —στον νεαρό ακροατή— την εντελώς περιττή ερώτηση πώς του είχε φανεί η ανάγνωσή του. «Αφού με ρωτάτε», αποκρίθηκε εκείνος, «νομίζω πως η μόνη παρατήρηση που μπορώ ίσως να κάνω για κάτι το οποίο κατά τα λοιπά ήταν απολαυστικό θα ήταν πως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, βρήκα την ανάγνωσή σας υπερβολικά δραματική». Ο Ντίκενς τον άκουσε, τον αποχαιρέτησε με ένα ευγενικό νεύμα, τον ευχαρίστησε για τη γνώμη του και η συνάντηση έλαβε τέλος. Μετά από χρόνια, αυτός ο ίδιος νεαρός διάβαζε ποιήματα του Τέννυσον, κάπου στο Isle of Wight. Αφότου τελείωσε, ο κύριος Ντίκενς, ο οποίος ήταν στο κοινό, πήγε και τον βρήκε. Ο κ.[Χ] τον διαβεβαίωσε πως ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο η παρουσία του και εξέφρασε την ανακούφισή του για το γεγονός πως δεν είχε αντιληφθεί όσο διάβαζε πως είχε έναν τόσο διαπρεπή ακροατή. «Πείτε μου, όμως, σας παρακαλώ, τι γνώμη έχετε για την ανάγνωσή μου;». «Αφού με ρωτάτε», είπε ο Ντίκενς κάνοντας μια ελαφρά υπόκλιση καθώς ένα περιπαιχτικό γέλιο ζωγραφίζοταν στο πρόσωπό του, «πρέπει να σας πω πως δεν βρήκα την ανάγνωσή σας όσο δραματική έπρεπε!».

dickens1The Maitland Mercury (New South Wales: 1843 – 1893),  Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 1882.

Επιμέλεια αφιερώματος / μετάφραση: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.