Το μυστήριο μιας ημιτελούς ανάγνωσης

Ιστορίες ανάγνωσης #27 — μια στήλη για επίμονους αναγνώστες, γραμμένη από λάτρεις της ανάγνωσης

Απόσπασμα από το κεφάλαιο με τίτλο «Κάρολος Ντίκενς (1812-70)» από το βιβλίο του Stuart Kelly, Το βιβλίο των χαμένων βιβλίων. Η ιστορία των σπουδαίων βιβλίων που δε θα διαβάσουμε ποτέ, μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2009.

 * * *

Στις 9 Μαρτίου 1870, ο Κάρολος Ντίκενς διάβαζε στη βασίλισσα Βικτόρια αποσπάσματα από το καινούργιο του έργο Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ. Το μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη ληθαργική κωμόπολη  του Κλόιστερχαμ, έχει ως κεντρικό ήρωα τον οπιομανή διευθυντή χορωδίας Τζον Τζάμπερ, που διακατέχεται από απόκρυφες εμμονές για την αρραβωνιαστικιά του ανιψιού του Έντουιν Ντρουντ, του οποίου είναι ο κηδεμόνας. Η Ρόζα έχει επίσης προσελκύσει την προσοχή ενός άλλου ορφανού, του οξύθυμου Νέβιλ Λάντλες και, όταν ο Ντρουν εξαφανίζεται, και το ρολόι και το κολάρο του βρίσκονται στο ποτάμι, ο Τζάσπερ κατηγορεί αμέσως τον Νέβιλ για φόνο.

Ο Ντίκενς πρόσφερε στη βασίλισσα την ευκαιρία να μάθει, πριν από τους υπηκόους της, τον επίλογο της ιστορίας. Είτε από αδιαφορία, είτε από κατανοητή επιθυμία να μη χάσει την αγωνία του τέλους, η Βικτόρια αρνήθηκε. Σε λιγότερο από τρεις μήνες ο Ντίκενς πέθανε και Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ έμεινε μισοτελειωμένο. Ο τίτλος του έγινε μυστηριωδώς εύστοχος: ο Ντίκενς δεν άφησε σημειώσεις, ούτε σχέδια και ενδείξεις ως προς την έκβαση της ιστορίας.

Θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός. Μόλις έξι χρόνια νωρίτερα, ο Ντίκενς βρισκόταν σε ένα τρένο που είχε εκροχιαστεί στο Στέιπλχερστ, από το οποίο μόνο το δικό του βαγόνι έμεινε στις ράγες. Αφού βοήθησε δύο κυρίες να κατέβουν από το τρένο, ο Ντίκενς γύρισε πίσω για να πάρει το χειρόγραφο του Κοινού μας φίλου, που το είχε παρατήσει πάνω στο κάθισμά του, και ένα μπουκάλι τσέπης μπράντι. Αυτό το αντάμωμα με το θάνατο δεν άλλαξε τη μέθοδο εργασίας του.

Το απογοητευμένο κοινό έκανε διάφορες υποθέσεις για το τι θα γινόταν με το έργο: Μήπως θα μπορούσε να γράψει ένα τέλος ο Γουίλκι Κόλλινς; Θέλοντας να δώσουν τέλος στις φήμες για συνέχεια, οι εκδότες του Ντίκενς, Τσάπμαν και Χολ, έστειλαν επιστολή στους Times επισημαίνοντας πως «εμείς δεν θα επιτρέπαμε σε κανέναν συγγραφέα να συμπληρώσει έργο του κυρίου Ντίκενς». Κατόπιν τούτου, ο Κόλλινς αποκάλυψε το 1878 πως του ζητήθηκε να τελειώσει το μυθιστόρημα αλλά «αρνήθηκε κατηγορηματικά». Τέτοιες ρητές δηλώσεις δεν δέσμευαν ωστόσο τους εκδότες του Κόλλινς, οι οποίοι, δέκα χρόνια μετά, συμφώνησαν με τον σερ Ουόλτερ Μπίσαντ να ολοκληρώσει τον Τυφλό έρωτα του Κόλλινς.

* * *

Επιμέλεια στήλης: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες Ιστορίες ανάγνωσης

Μια ιστορία [ανάγνωσης]  για τον Ντίκενς

Το dim/art στο Facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.