Απειλείται η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά;

—Αιγύπτιος στρατηγός εν αποστρατεία ζητά την κατεδάφιση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά και την απέλαση των Ελλήνων, ως επί το πλείστον, μοναχών, με την αιτιολογία ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του—

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης χτίστηκε ανάμεσα στο 548 και το 565 μ.Χ., και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Σινά, στην τοποθεσία όπου, σύμφωνα με τις γραφές, ο Θεός εμφανίστηκε στον Μωυσή ως φλεγομένη βάτος και του έδωσε την εντολή να απομακρύνει τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο. Το σημερινό της όνομα το οφείλει στη χριστιανή οσιομάρτυρα που περιέθαλψαν οι μοναχοί και τάφηκε εκεί, μετά τον αποκεφαλισμό της, γύρω στο 800 μ.Χ. Η Μονή είναι διάσημη για τη συλλογή πρωτοχριστιανικών χειρογράφων καθώς και για την αρχιτεκτονική της. Εξάλλου, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μοναστήρια που διασώζονται ακέραια.

Τον Μάιο του 2012, ο Ahmed Ragai Attiya πέτυχε την έκδοση 71 διοικητικών αποφάσεων για την κατεδάφιση των διαφόρων παρεκκλησιών, κελιών, κήπων και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Μονή, για τις οποίες ισχυρίζεται πως αποτελούν μοντέρνες προσθήκες που οικοδομήθηκαν το 2006 και, ως τέτοιες, στερούνται κάθε ιστορικής αξίας.

St Catherines Monastery Sinai Egypt

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ONTV, ο Attiya είπε ότι βάσει αυτών των διοικητικών αποφάσεων προχώρησε στην κατάθεση αιτήματος στο διοικητικό δικαστήριο της Ισμαηλίας για την έκδοση οριστικής εντολής κατεδάφισης, στρεφόμενος τόσο κατά της Μονής όσο και κατά δέκα κυβερνητικών αξιωματούχων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, των Υπουργών Τουρισμού και Αρχαιοτήτων και του κυβερνήτη του όρους Σινά. Στην ίδια συνέντευξη, ο Attiya εξαπέλυσε πλήθος κατηγοριών κατά των μοναχών, ισχυριζόμενος ότι έχουν αλοιώσει τις ονομασίες των τοπόσημων της γύρω περιοχής, σε μια προσπάθεια να κρύψουν το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται μια υπόγεια υδατοδεξαμενή γνωστή ως το Πηγάδι του Μωυσή (Oyun Moussa). Εξάλλου, καταδίκασε την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο κτίριο της Μονής από πλευράς τον μοναχών και υποστήριξε πως αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της Αιγύπτου. Η μεγάλη πλειοψηφία των μοναχών που διαμένουν στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης είναι Έλληνες.

StCatherinesSinaiChurchCentralAisleΟ δικηγόρος που ενεργεί για λογαριασμό της Μονής και των μοναχών, δήλωσε πως οι εντολείς του αρνούνται τους ισχυρισμούς του Attiya και, απαντώντας στην κατηγορία περί οικοδομήσεως νέων κτιρίων, εξήγησε ότι ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Αγίας Αικατερίνης δεν έχουν καν δικαίωμα να κάνουν εργασίες συντήρησης στα κτίρια της Μονής χωρίς ειδική άδεια από το Υπουργείο Αρχαιοτήτων. «Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα χριστιανικά μοναστήρια με αδιάκοπη λειτουργία και με ιστορία δεκαεπτά αιώνων, εξ ου και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αρχαιοτήτων και της UNESCO». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, το τμήμα αρχαιοτήτων του Νοτίου Σινά έχει στείλει από το 2012 επίσημη επιστολή στο Υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου με την οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Attiya, ενώ ο ενάγων δεν έχει καταθέσει μέχρι στιγμής καμία απόδειξη για τα όσα αναφέρει στην αγωγή του. Το δικαστήριο έχει αναθέσει την υπόθεση σε επιτροπή ειδικών οι οποίοι θα αποφανθούν αν η Μονή είναι όντως ιστορικό μνημείο και αν το Πηγάδι του Μωυσή βρίσκεται στο υπέδαφός της.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί ως τον Ιούνιο του 2014, εν αναμονή του πορίσματος της μελέτης των ειδικών.

Πηγή: The Art Newspaper/Ahram online. Προσαρμογή-μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.