Το βυζαντινό iPad

dnews-files-2014-05-byzantine-ipad-140519-jpg

Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι ανασκαφές του «λιμανιού του Θεοδοσίου» στην Κωνσταντινούπολη έφεραν στο φως ένα αντικείμενο των αρχών του 9ου αιώνα, το οποίο οι αρχαιολόγοι χαριτολογώντας χαρακτήρισαν ως «το βυζαντινό iPad» Πρόκειται για ένα ξύλινο «σημειωματάριο», με το μήκος και το πλάτος ενός επτάιντσου tablet, αλλά με αισθητά μεγαλύτερο πάχος. Το κάλυμμα είναι διακοσμημένο. Μέσα, υπάρχουν πέντε ορθογώνιοι πίνακες, καλυμμένοι με κερί, για σημειώσεις (ακόμη διακρίνονται οι τελευταίες σημειώσεις που κράτησε ο χρήστης). Στο κάτω μέρος, υπάρχει ένα πρωτόγονο app (για να συνεχίσουμε την αναχρονιστική σύγκριση με το iPad): ένα συρόμενο καπάκι που, όταν το ανοίγεις, αποκαλύπτεται ένας πίνακας με μικρές στρογγυλές θήκες για βάρη που χρησιμοποιούνταν για ζύγισμα ακριβείας, πιθανότατα πολύτιμων μετάλλων.

map

Το βυζαντινό αυτό σημειωματάριο / εργαλείο βρέθηκε σε ένα εμπορικό πλοίο στον πυθμένα του λιμανιού, ένα από τα τριάντα εφτά ναυάγια που έχουν εντοπιστεί ως τώρα και μελετώνται από το Τμήμα Ενάλιας Αρχαιολογίας του  Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Το ίδιο το λιμάνι ήρθε στο φως στην περιοχή Γενί Καπί στη διάρκεια των εκσκαφών για το μετρό, κατά την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας. Το λιμάνι του Θεοδοσίου πήρε το όνομά του από τον αυτοκράτορα του 4ου αιώνα, στα χρόνια του οποίου ολοκληρώθηκε, αν και η κατασκευή του ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Α΄, με την ευγενική χορηγία κάποιου ευγενούς, εξ ου και αποκαλείται επίσης «Λιμήν Ελευθερίου».

* * *

Εικόνα εξωφύλλου από το swide.com

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Πολιτιστική κληρονομιά

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.