Η «άγνωστη» οικολογική βιβλιοθήκη

—του Γιάννη Ελαφρού—

392386_292708610807775_829651272_n

Έλα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια με μια προσωπική συλλογή βιβλίων και περιοδικών, κυρίως, με οικολογικό περιεχόμενο. Εφέτος, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη συμπληρώνει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, έχοντας να επιδείξει ένα πλούσιο έργο και αποδεικνύοντας τι μπορεί να καταφέρει το μεράκι και η θέληση ανθρώπων αφοσιωμένων στη διάχυση της γνώσης και στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης. Μετά 20 έτη, λοιπόν, η Ευώνυμος γιορτάζει και σχεδιάζει για το μέλλον.

ktirio02Το 1994, μια παρέα φίλων στέγασε το αρχείο και τα όνειρά της σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο Θησείο, στην οδό Αγίων Ασωμάτων, αριθμός 9. Το κτίριο, που αποτελεί και σήμερα την έδρα της βιβλιοθήκης, ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και είχε παραχωρηθεί, τότε, για χρήση σε μια «Επιστημονική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος», με μέλη προερχόμενα κυρίως από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Μέσω αυτού του φορέα εγκαταστάθηκε η Ευώνυμος στον χώρο αυτό και αργότερα, όταν η Εταιρεία αυτή έπαψε να λειτουργεί, συνέχισε να στεγάζεται, προσπαθώντας να γίνει η μεταβίβαση της χρήσης στην Ευώνυμο, κάτι που έγινε πριν από τρία χρόνια και για διάστημα 15 συνολικά χρόνων. «Το κτίριο είναι κτισμένο μεταξύ 1885 – 1905 και όταν μπήκαμε μέσα ήταν σε άθλια κατάσταση, κίνδυνος ακόμα και για τους περαστικούς. Αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα ασφαλείας, αναδείξαμε την πρόσοψή του, κάναμε λειτουργικό το μεγαλύτερο μέρος του, πραγματοποιήσαμε επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Δυστυχώς, παραμένουν τα προβλήματα στο ισόγειο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα μόνο ως αποθήκη, παρότι θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε πολύ όμορφο χώρο διαλέξεων και εκθέσεων», λέει στην «Κ» ο κ. Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης.

Σήμερα η Ευώνυμος είναι μία θεματική βιβλιοθήκη για το περιβάλλον και την οικολογία, ίσως μοναδική στο είδος της παγκοσμίως. Με μία αναβαθμισμένη τετράγλωσση ιστοσελίδα (σύντομα σε οκτώ γλώσσες!), που περιέχει πλούσιο υλικό, συστήνεται διεθνώς ως μία από τις πλέον αντιπροσωπευτικές σε θέματα περιβάλλοντος. Η Ευώνυμος έχει τη νομική μορφή της «Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας» και στηρίζεται σε περίπου 230 μέλη και πολλούς εθελοντές.

Σήμερα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε εργάσιμο απόγευμα από τις 4-8 μ.μ. Κατά καιρούς εργάστηκαν στη e_evonymosβιβλιοθήκη από ένα έως οκτώ άτομα, μέσω προγραμμάτων ή από τον ΟΑΕΔ, ενώ και στον τομέα αυτό η Ευώνυμος ήταν πρωτοποριακή, καθώς έγινε η πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που απασχόλησε άτομο τυφλό σε εργασία βιβλιοθηκονομική, όπως και βιβλιοθηκονόμο με πρόβλημα ακοής.

Το υλικό και το έργο της πολύ μεγάλο. Ολα τα περιεχόμενά της είναι καταχωρισμένα (από την αρχή) σε βάσεις δεδομένων (μία με 20.000 βιβλία και μία με 80.000 άρθρα περιοδικών που αποτελούν τις 2 από τις 22 βάσεις δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης), ο εξοπλισμός έχει βελτιωθεί σημαντικά, οι συλλογές της έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το αρχικό υλικό, είναι από τις πρώτες βιβλιοθήκες που πέρασε στην ψηφιακή εποχή έχοντας ψηφιοποιήσει βιβλία, άρθρα, εικονογραφικό υλικό κ.λπ. Η Ευώνυμος έχει εκδώσει 22 βιβλία, έχει λάβει μέρος σε πολλές δραστηριότητες και έχει δεχθεί πλήθος επισκεπτών, μεταξύ αυτών από 65 σχολεία, από ορειβατικούς συλλόγους, από μεταπτυχιακούς φοιτητές (2.800 άτομα συνολικά) και 22.000 μεμονωμένους επισκέπτες.

Επισκευή του ισογείου

«Στα 20 χρόνια λειτουργίας της, στηρίχθηκε στα μέλη της, σε εθελοντές, στη «συνετή» διαχείριση προγραμμάτων, σε κάποιες λίγες χορηγίες, σε δωρεές συλλογών και εξοπλισμού από φίλους», σημειώνει ο κ. Κουρουζίδης. «Η συνέχεια είναι πάντα δύσκολη παρά τις μεγάλες προόδους της. Υπάρχει σχέδιο για αξιοποίηση του υλικού (κείμενα και εικόνες) για μεγάλη σειρά εκδόσεων, συνέχιση της ψηφιοποίησης του υλικού και δημοσιοποίησή του μέσω της ιστοσελίδας μας, δημιουργία ειδικών συλλογών με το αποθηκευμένο υλικό. Υπάρχουν σπάνια περιοδικά, περισσότερες από 120.000 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, γκραβούρες, χάρτες, μια πολύ μεγάλη συλλογή με “τουριστικούς οδηγούς”», μας λέει ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης. Σίγουρα, όμως, ο πιο βασικός στόχος των ανθρώπων της Ευωνύμου είναι η επισκευή του ισογείου του κτιρίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 20 χρόνων συνεχούς λειτουργίας, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια μεγάλη εικαστική έκθεση στην Τεχνόπολη (αίθουσα Δ7 – Φούρνοι), από 26 έως 29 Ιουνίου, με τίτλο «ΕΝ-ΤΕΧΝΩΣ» και συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

10150605_654703821285679_4232467526459066626_n

Η ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ γιορτάζει …«ΕΝ-ΤΕΧΝΩΣ»

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη, με τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς, διοργανώνει στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ – ΓΚΑΖΙ στην αίθουσα Δ7 – ΝΕΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού με έμφαση στην Τέχνη. Συμμετέχουν 70 αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες με πρωτότυπα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής. Διαχρονικοί προβληματισμοί, σχεδόν ενός αιώνα, με τον χρωστήρα επάνω σε οικολογικά θέματα περιλαμβάνει η συλλογή με τον τίτλο «ΕΝ-ΤΕΧΝΩΣ».

Οι δημιουργοί με όχημα το ελεύθερο πνεύμα τους κινήθηκαν σε ανοιχτούς δρόμους έκφρασης. Πρόσωπα και Σώματα, Φύση και Τοπία αλλά και αφηρημένες εκφράσεις δυνατών προβληματισμών, αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Οικολογική Ιδέα, στις διαστάσεις που σήμερα αυτή αποκτά αλλά και σε ότι οφείλουμε ως πολίτες και ως δημιουργοί στις γενιές που ακολουθούν. Χρώματα έντονα αλλά και γήινες αποχρώσεις αποδίδουν μέσα από κλασσικές ή μικτές τεχνικές τα εικαστικά μηνύματα σε ποικίλες διαστάσεις. Παράλληλα, σε διαμορφωμένο χώρο θα εκτίθενται ξυλογραφίες, λιθογραφίες & συλλεκτικές μεταξοτυπίες δεκάδων άλλων δημιουργών, συλλεκτικά βιβλία, εικαστικό κόσμημα και αντικείμενα σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές ενώ εκδηλώσεις λόγου & μουσικής θα πλαισιώσουν την εικαστική παρουσίαση καθόλη την διάρκεια της.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

1. Κωνσταντίνος Παρθένης
2. Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας
3. Γιάννης Τσαρούχης
4. Κωνσταντίνος Μαλάμος
5. Ιωάννα Μητσέα-Μαλάμου
6. Νίκος Κεσσανλής
7. Δημήτρης Μυταράς
8. Κυριάκος Κατζουράκης
9. Σμαράγδα Παπούλια
10. Γιάννης Μπουζιάνης
11. Αριστείδης Βλάσσης
12. Γιώργος Σταθόπουλος
13. Αλέκος Φασιανός
14. Δ.Π. Ζωγράφος
15. Χριστόδουλος Γκαλτέμης
16. Μπoστ
17. Άλκης Πιερράκος
18. Κωστής Γεωργίου
19. Μιχάλης Μαδένης
20. Βάσω Ηλιοπούλου
21. Βαγγέλης Αθηναίος
22. Περικλής Αντωναρόπουλος
23. Γιάννης Ρούτσης
24. Αχιλλέας Αϊβάζογλου
25. Σοφία Παπαγεωργίου
26. Γιάννης Ψυχοπαίδης
27. Δέσποινα Κουβάτσου
28. Μάρκος Βενιός
29. Αλέξανδρος Λιάπης
30. Σαράντης Καραβούζης
31. Στέφανος Δασκαλάκης
32. Παναγιώτης Δημουλέας
33. Τάκης Σιδέρης
34. Αντώνης Κανάς
35. Κώστας Δικέφαλος
36. Αθηνά Ταρσούλη
37. Ξαγοράρη Μαρία
38. Παναγιωτίδης Άγγελος
39. Αρίστη Κωστοπούλου
40. Ειρήνη Κανά
41. Παναγιώτης Παπαδόπουλος
42. Γρηγόρης Σαρακηνός
43. Ελένη Δασκαλάκη
44. Θεοδόσης Δαυλός
45. Αγλαΐα Αγγελάκη
46. Μαρίνα Πετρή
47. Στάθης Βατανίδης
48. Ηλίας Παπανικολάου
49. Νίκος Κυρίτσης
50. Νίνα Ασπετάκη
51. Κατερίνα Κανέλη
52. Δημήτρης (Παναγιώτου)
53. Ειρήνη Ζάρρα
54. Ηρακλής (Παναγιωτίδης)
55. Μιχάλης Καρράς
56. Στέλιος Κατσιμήχας
57. Εύα Αποστολάτου
58. Βασίλης Δράγνης
59. Γιώργος Γιώτσας
60. Άρτεμις Ρηγοπούλου
61. Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης
62. Αλίνα Μάτσα
63. Χρύσα Βέργη
64. Δημήτρης Χιωτόπουλος
65. Δημήτρης Μανιώτης
66. Αλέξανδρος Αλεξανδράκης
67. Φιλία Κανάκη
68. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (Alex Pop)
69. Μάρα Καρέτσου
70. Πένη Μαναβή

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΩΝΥΜΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 20 ΧΡΟΝΙΑ …<ΕΝ-ΤΕΧΝΩΣ>
Εγκαίνια : 26 Ιουνίου & ώρα 12.00 – Διάρκεια έκθεσης 26 – 29 Ιουνίου /10.00 – 22.00

01

 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εκθέσεις < Προτάσεις

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

One comment

  1. Παράθεμα: Η «άγνωσ&ta...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.