Δωρεάν βιβλία τέχνης από το Γκούγκενχαϊμ

e-bookάρω δωρεάν #10

—Προτάσεις για δωρεάν e-book από την Ελένη Κεχαγιόγλου

archives_artoftomorrow5th_490wΤο περίφημο μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης —το οποίο ιδρύθηκε το 1939, ενώ από το 1959 στεγάζεται στο κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου 1071, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ού αιώνα—  «ξεκίνησε» όταν ο συλλέκτης έργων τέχνης Σόλομον Γκούγκενχαϊμ άρχισε να εκθέτει τα έργα μοντέρνας τέχνης που αγόραζε από το 1929 στο διαμέρισμά του. Σήμερα, το μουσείο έχει αποκτήσει παραρτήματα ανά τον κόσμο, ενώ το μουσείο της Νέας Υόρκης περιλαμβάνει περισσότερα από 8.000 έργα τέχνης. Ανάμεσα στα άλλα, διαθέτει πίνακες σπουδαίων ευρωπαίων ζωγράφων που έδρασαν στο μεταίχμιο 19ου και 20ού αιώνα, όπως του Kαντίνσκι, του Kλέε, του Πικάσο, του Σαγκάλ, του Mιρό κ.ά., καθώς και γλυπτά (Mπρανκούζι, Mιρό, Mοντιλιάνι κ.ά.). Αρκετά τμήματα του μουσείου είναι αφιερωμένα στους ιμπρεσιονιστές και μεταϊμπρεσιονιστές (Mανέ, Bαν Γκογκ, Γκογκέν, Nτεγκά, Σεζάν, Mπρακ κ.λπ.), καθώς και σε αμερικανούς ζωγράφους (Πόλοκ, Mπρουξ, Φράνσις και Kλάιν). Εκτός από τις archives_emergentdecade_490μόνιμες συλλογές του, το μουσείο φιλοξενεί επίσης μεγάλες εκθέσεις κάθε χρονιά.

Όποιος όμως ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην ιστορία του Γκούγκενχαϊμ που ξεκίνησε ως μουσείο αφηρημένης τέχνης, και σήμερα θεωρείται ναός της σύγχρονης τέχνης, δεν έχει παρά να εντρυφήσει δωρεάν στα πέντε βιβλία της σειράς «The Syllabus», που φέρουν την υπογραφή της Hilla Rebay, της πρώτης διευθύντριας και επιμελήτριας των συλλογών του μουσείου, από το 1939 . Τα βιλία αυτά θα δώσουν, εκτός των άλλων, στον αναγνώστη και μια γλαφυρή εικόνα για την τέχνη κατά τον μοντέρνο μεσοπόλεμο.

Ο πρώτος τόμος του «The Syllabus», με τον τίτλο Definition of Non-Objective Painting, διευκρινίζει:

archives_fernandleger_490wΓια χιλιάδες χρόνια, οι αστρονόμοι, καθώς και ο απλός κόσμος, πίστευαν ότι η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος,  γύρω από το οποίο περιστρέφονται όλοι οι άλλοι πλανήτες… Για ακόμη περισσότερα χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι το αντικείμενο στη  ζωγραφική (η ρεαλιστική ζωγραφική)  ήταν το κέντρο γύρω από το οποίο κινείται η τέχνη. Οι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα αντιλήφθηκαν ότι το αντικείμενο βρίσκεται εξίσου μακριά από το να είναι το κέντρο της τέχνης, όσο η γη από το να είναι το επίκεντρο του σύμπαντος. 

Το εντυπωσιακό γεγονός-είδηση είναι ότι το μουσείο Γκούγκενχαϊμ προσφέρει δωρεάν 109 βιβλία τέχνης και καταλόγους, που εξέδωσε μεταξύ 1937 και 1999. Βιβλία τα οποία αποτελούν μια υπέροχη εισαγωγή στο έργο σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, όπως είναι  ο Φράνσις Μπέικον, ο Γκύσταβ Κλιμτ, ο Έγκον Σίλε, ο Καντίνσκι και άλλοι πολλοί. Κι αν τα αγγλικά σας δεν είναι άριστα, σε κάθε περίπτωση έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας βιβλιοθήκη τυπώνοντας βιβλία για σπουδαίους ζωγράφους και γλύπτες, τα έργα των οποίων μπορείτε απρόσκοπτα να θαυμάσετε, μιας και η γλώσσα τους είναι διεθνής. Εάν, archives_artavantgarderussia_490wπάλι, είστε σε θέση να διαβάζετε απρόσκοπτα αγγλικά κείμενα θα βρείτε ‒ανάμεσα στους τίτλους που προσφέρει δωρεάν το Γκουγκενχαϊμ στο κοινό‒ ενδιαφέροντα θεωρητικά κείμενα για την τέχνη. To μουσείο δεν δίνει την επιλογή να σώσει ο αναγνώστης τα βιβλία στον υπολογιστή του· μπορεί μόνο είτε να τα διαβάσει online είτε να τα εκτυπώσει.

Για να διαβάσετε οποιοδήποτε από τα 109 δωρεάν βιβλία τέχνης (μεταξύ των οποίων και το βιβλίο για τη ρωσική πρωτοπορία και τη συλλογή Κωστάκη), ακολουθήστε τις παρακάτω απλές οδηγίες:

1) Διαλέξτε ένα από όλα τα βιβλία της συλλογής.

2) Κάντε κλικ στο: «Read Catalogue Online».

3) Διαβάστε το βιβλίο, περιηγούμενοι στις σελίδες του χρησιμοποιώντας τα βελάκια κάτω από το κείμενο.

4) Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα στο να ανοίξετε τα βιβλία, μπορείτε να βρείτε εναλλακτικές βερσιόν τους στο Archive.org.

Καλή απόλαυση!

 * * *

Εδώ παλιότερες προτάσεις από τη στήλη e-bookάρω δωρεάν

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.