Τι υπάρχει πριν υπάρξει αυτό που υπήρξε

Γιατί έχουμε εφιάλτες; Μια ερώτηση που θα ακούσει κανείς συχνά από παιδικά χείλη και στην οποία λίγοι ενήλικες –ακόμα και επιστήμονες– μπορούν να δώσουν ικανοποιητική απάντηση. Πράγματι: οι εφιάλτες μαζί με τον (συγγενικό τους) φόβο του σκοταδιού, είναι ανάμεσα στις πιο βασανιστικές –όσο και συνηθισμένες– εμπειρίες ενός μικρού παιδιού, και η αδυναμία των γονιών του να το καθυσηχάσουν είναι και για τους ίδιους πηγή άγχους.

liniers_whatthereisΑυτή ακριβώς την πτυχή εξερευνά ο βραβευμένος αργεντινός καρτουνίσατας του New Yorker, Liniers, στο What There Is Before There Is Anything There: A Scary Story – ένα υπέροχο βιβλίο με ζωγραφιές που προσεγγίζει τους οικείους φόβους που βιώνουμε στους εφιάλτες μας με μαύρο χιούμορ, χωρίς όμως να τους διακωμωδούν. Το βιβλίο κατορθώνει να είναι σπούκι και συνάμα γλυκό, καθώς αντιμετωπίζει με αλληλεγγύη τον φόβο των παιδιών, αναγνωρίζοντας πως, ακόμα και αν όσα συμβαίνουν μέσα στους εφιάλτες μας δεν είναι αληθινά, οι ίδιοι είναι. Εξάλλου, μια από τις μεγαλύτερες αδικίες των παιδικών μας χρόνων, είναι ότι οι αυτά που μας συμβαίνουν, οι φόβοι, τα βιώματα και οι επιθυμίες, συχνά δεν γίνονται πιστευτά και δεν επικυρώνονται από τους ενήλικες γύρω μας.

Ο Liniers αρνείται, λοιπόν, να ακυρώσει την αυθεντικότητα αυτών των παιδικών φόβων και τους απαντάει με ένα μείγμα καθυσήχασης, φαντασίας και ευγενικού χιούμορ, σε ένα στυλ που, παρότι θυμίζει Edward Gorey, είναι χαρακτηριστικά δικό του.

liniers_whatthereis1

liniers_whatthereis2

liniers_whatthereis3

liniers_whatthereis4

liniers_whatthereis5

liniers_whatthereis6

liniers_whatthereis7

liniers_whatthereis8

liniers_whatthereis9

liniers_whatthereis10

Πηγή: Brain Pickings

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Βιβλίο

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s