Πρώτα το τείχος κι ύστερα ο Πύργος

Το βιβλίο της άμμου #7

Την εποχή που άρχισε το χτίσιμο του σινικού τείχους, ένας σοφός είχε γράψει ένα βιβλίο, όπου σημείωνε με πολλήν ακρίβεια αυτές τις συγκρίσεις. Προσπαθούσε ν’ αποδείξει σ’ αυτό πως το χτίσιμο του Πύργου της Βαβέλ δεν οδήγησε καθ’ ολοκληρίαν στο σκοπό όχι για τις αιτίες που γενικά ισχυρίστηκαν, ή ότι τουλάχιστον μέσα σ’ αυτές τις γνωστές δεν βρίσκονταν οι πρωταρχικές. Οι αποδείξεις του δεν αποτελούνταν μονάχα από έγγραφα και εκθέσεις, παρά ισχυριζόταν ότι διεξήγαγε κι επιτόπιες ακόμα έρευνες και ανακάλυψε πως η δομή απέτυχε κι έπρεπε να αποτύχει από αδυναμία στα θεμέλια. Από την άποψη αυτή πάντως η εποχή μας υπερτερούσε πολύ εκείνη την από καιρό περασμένη εποχή. Ο κάθε σχεδόν μορφωμένος σύγχρονος ήταν χτίστης ειδικευμένος και στα ζητήματα θεμελιώσεως αλάνθαστος. Όμως ο σοφός δεν αποσκοπούσε καθόλου σ’ αυτά, παρά ισχυριζόταν πως μόνο το μέγα τείχος θα φτιάσει για πρώτη φορά στην εποχή της ανθρωπότητας ένα σίγουρο θεμέλιο για έναν καινούργιο Πύργο της Βαβέλ. Λοιπόν πρώτα το τείχος κι ύστερα ο Πύργος. Το βιβλίο βρισκόταν τότε σ’ όλων τα χέρια, όμως ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω ακόμα και σήμερα πώς ακριβώς φανταζότανε αυτό το χτίσιμο του Πύργου.

* * *

Φραντς Κάφκα, Στο υπερώο και άλλα διηγήματα, μετάφραση: Δημήτρης Στ. Δήμου, Νεφέλη, Αθήνα 1987 (Index #7, Νοέμβριος 2007).

Στη στήλη αυτή δημοσιεύονται αποσπάσματα βιβλίων που μιλούν για άλλα βιβλία, πραγματικά ή φανταστικά. Η ανθολόγηση έγινε από τον Γιώργο Τσακνιά για το περιοδικό Index, από το 2006 έως το 2011—

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Το βιβλίο της άμμου

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.