Από το haircut στα extensions

—του Γιάννη Παπαθεοδώρου για τη στήλη Ανώμαλα Ρήματα

Η νέα συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται ήδη στο στάδιο της διαχειριστικής ευθύνης. Με διευρυμένη αποδοχή στην κοινωνία, στο όνομα του εθνικού συμφέροντος, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πρώτη φάση μιας μακράς ενδεχομένως διαπραγμάτευσης, που σφραγίστηκε από μια νέα «ενδιάμεση» συμφωνία. Προφανώς, όπως κάθε νέα κυβέρνηση, έτσι και η παρούσα δικαιούται να έχει πίστωση χρόνου προκειμένου να δοκιμαστούν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης πολιτικής της. Ωστόσο ήδη έχουν διαφανεί μερικά χαρακτηριστικά της, που αξίζει να συζητηθούν δημόσια.

Η πρώτη πολιτική πράξη της κυβέρνησης ήταν βέβαια ο ίδιος ο σχηματισμός της. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, ως «φτηνό» κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ. Κάπως έτσι, μέσα σε λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες, καταλύθηκε η βασική αξιακή διάκριση μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, για να αντικατασταθεί από τη συγκατοίκηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με την «ψεκασμένη» ακροδεξιά∙ και με συγκολλητική ουσία βέβαια τον διάχυτο πλέον εθνολαϊκισμό.

Αμέσως μετά, η κυβέρνηση ξεκίνησε την «επιθετική διαπραγμάτευση», ακολουθώντας μια επιχείρηση «επικοινωνιακής καταιγίδας», που διέθετε ισχυρές δόσεις από lifestyle politics. Συνοδευμένη από τη λαϊκή «διπλωματία της πλατείας», η εθνική υπερηφάνεια φούντωσε —ενίοτε και με μερικές ευρωπαϊκές σημαίες για προσάναμμα — ενώ, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τη σκόπιμη σύγχυση ανάμεσα στις εξωτερικές ενδείξεις συμπάθειας και την έμπρακτη στήριξη των ελληνικών αιτημάτων. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: η χώρα απομονώθηκε και το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» μπήκε προσωρινά στο ράφι.

Κάπου στο ενδιάμεσο διάστημα ξεχάστηκαν βέβαια όλες οι ηρωικές προεκλογικές δεσμεύσεις για «κούρεμα του χρέους στο ύψος του 60%», για τη σύγκλιση «διεθνούς συνδιάσκεψης» και για το λογιστικό έλεγχο του «επαχθούς χρέους». Ευτυχώς όμως που ξεχάστηκαν όλα αυτά∙ κανείς δεν θα άντεχε το φορτίο μιας συλλογικής ψευδαίσθησης, ιδίως τώρα, που η περίφημη δήλωση του πρωθυπουργού πως θα καταργήσει το Μνημόνιο «με ένα νόμο και με ένα άρθρο» αντικαταστάθηκε με το αίτημα παράτασης του «υφιστάμενου Προγράμματος», αρχικά για τέσσερις μήνες.

Αμέσως μετά, το ραντεβού με την πραγματικότητα οδήγησε σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι με τις λέξεις : το Μνημόνιο έγινε αίφνης «Συμφωνία», η Τρόικα μετονομάστηκε σε τριμερές σχήμα «Θεσμών», ο τακτικός «έλεγχος» του Προγράμματος έγινε ευχή για μια «επιτυχημένη αξιολόγηση» κλπ. Η κυβέρνηση «κέρδισε» τις λέξεις. Οι εταίροι «κέρδισαν» τους κανόνες του παιχνιδιού. Κάπως έτσι, η απόσταση από την επιθυμία στην πραγματικότητα συνοδεύτηκε από μια παράξενη μεταμόρφωση. Ο ΣΎΡΙΖΑ μπήκε στο κομμωτήριο για haircut και βγήκε με extensions∙ με μια διαφορά: «ζητώντας λεφτά χωρίς Μνημόνιο, φτάσαμε στο Μνημόνιο χωρίς λεφτά». Το «Μνημόνιο 3» έρχεται, πιθανώς συνοδευμένο και με νέα μέτρα, που ίσως κάνουν λίγο πιο βαριά τη μισοσβησμένη πλέον «ανάσα αξιοπρέπειας».

Εντωμεταξύ χάσαμε χρόνο, χρήμα και πολιτικό κεφάλαιο: η οικονομία αποσταθεροποιήθηκε, η αξιοπιστία της χώρας μειώθηκε, η νέα συμφωνία συνεχίζει «το μαρτύριο της σταγόνας», με δεδομένο το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων μηνών. Με τις κινήσεις του, τις εμμονές του και την πρωτοφανή κυβερνητική αδράνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλει τη μετάβαση στη «μεταμνημονιακή εποχή», επιταχύνοντας έτσι και τη συμβολική του ταπείνωση, σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι, μπροστά σε όλα αυτά τα αδιέξοδα, τα κορυφαία στελέχη του ανακαλύπτουν ξανά τη γοητεία του «δημοψηφίσματος», τις ίντριγκες, τις θεωρίες συνωμοσίας, τις «προβοκάτσιες», τον «εκβιασμό», τον πολιτικό πόλεμο «από ντόπια και ξένα συμφέροντα», τη «θεωρία της ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης» κλπ.

how-to-apply-u-strand-hair-extensions-1

Ο πρωτοφανής μηχανισμός προπαγάνδας, ωστόσο, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει εμπράκτως να αναλάβει άμεσα την πολιτική ευθύνη για την αναντιστοιχία μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, γεγονός που ήδη εκλαμβάνεται ως εξαπάτηση ενός μέρους των ψηφοφόρων (και των βουλευτών του) στο εσωτερικό του κόμματος. Και είναι εξίσου σαφές πως η περίοδος της γενικόλογης παροχολογίας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια νέα περίοδο συγκεκριμένων και πραγματικών επιτευγμάτων στις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, οι τελευταίες παραμένουν ακόμη «χαμένες στη μετάφραση», καθώς οι εταίροι εννοούν τις μεταρρυθμίσεις ως ένα εφαλτήριο αλλαγών για μια ευέλικτη και ανταγωνιστική οικονομία, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Προγράμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δέσμιος ενός παρωχημένου κρατισμού, μιας δημαγωγικής ασάφειας και κυρίως ενός ανύπαρκτου σχεδιασμού.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση δεν έχει φέρει στη βουλή ούτε ένα νομοσχέδιο, ενώ οι εκπρόσωποί της αναλώνουν το χρόνο τους στα κανάλια από το πρωί έως το βράδυ, αναλύοντας το «αριστερό γονίδιο» της ανθρωπιστικής ευαισθησίας, ενώ τα παράλληλα τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν μερικούς εξαθλιωμένους μετανάστες, παρατημένους, ξημερώματα, στην Ομόνοια. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να ποντάρει στον εθνολαϊκισμό ή αν θα θέσει τις βάσεις για μια ρεαλιστική προοδευτική διακυβέρνηση, με ευρύτερες συμμαχίες σε όλο το δημοκρατικό τόξο, για να σωθεί η χώρα από την πτώχευση. Ο πειρασμός του πρώτου ακυρώνει το περιεχόμενο της δεύτερης.

Αλλά μέχρι τότε, καλό είναι να συστήσει κάποιος στον κ. Βαρουφάκη να συμβουλευτεί τις διαφημιστικές στρατηγικές των έγκυρων «ινστιτούτων ομορφιάς» για τις αιφνίδιες κομμωτικές αλλαγές : «Με τα extensions δεν ξυπνάς μια ωραία πρωία και λες τώρα θα τα βάλω (εκτός αν το αντέχει το πορτοφόλι σου οπότε σε αυτή την περίπτωση –no problem). Εμείς οι υπόλοιπες πάντως, πρέπει να το σκεφτούμε καλά και να  βάλουμε την όλη διαδικασία στον προϋπολογισμό μας».

$_86

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ανώμαλα ρήματα

Το dim/art στο facebook

 

 

 

 

 

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.