— του Brent Crane / featureshoot | Απόδοση για το dim/art: Γιώργος Τσακνιάς—
Στην ύπαιθρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κιργιζίας η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Η ανεργία και η φτώχεια κυριαρχούν και η κυβέρνηση είναι εντελώς διεφθαρμένη. Η μόνη ελπίδα των ντόπιων να καλυτερέψουν κάπως τη ζωή τους βρίσκεται στο υπέδαφος, στα κοιτάσματα ορυκτού πλούτου, μεταξύ των οποίων, ο άνθρακας. Μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ., τα περισσότερα ορυχεία έκλεισαν και ο εξοπλισμός πουλήθηκε ή λεηλατήθηκε. Παρ’ όλα ταύτα, δεν άργησε να εμφανιστεί η πρακτική της παράνομης εξόρυξης άνθρακα, μια ιδιαίτερα δημοφιλής υπόγεια επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία οφείλονται δεκάδες θάνατοι κάθε χρόνο.
Η σειρά φωτογραφιών της πολωνίδας φωτογράφου και κοινωνιολόγου Magdalena Borowiec με τίτλο Apaches παρουσιάζει τη ζωή των ανδρών —και αγοριών— που δουλεύουν στα βάθη της γης, μέσα σε αυτά τα παράνομα ορυχεία. Οι φωτογραφίες της είναι ασπρόμαυρες — εικόνες άχρωμες, όσο και οι χώροι όπου κινούνται οι άνθρωποι που φωτογραφίζει. Οι λιτοί τόνοι προσδίδουν στις φωτογραφίες έναν εκπληκτικό ρεαλισμό· λες και ξαφνικά φυσά μια πνοή ζωής στον ζοφερό αυτό κόσμο.
Η Borowiec φωτογράφισε στην καρδιά του χειμώνα και τα χιονισμένα βουνά λειτουργούν ως ένα γαλήνιο σκηνικό που δημιουργεί έντονο κοντράστ —όχι μόνο τονικό— με τα μουντζουρωμένα σώματα των ανθρακωρύχων. Επισκέφτηκε τα ορυχεία τρεις φορές. «Στην αρχή με αντιμετώπισαν με καχυποψία», λέει η φωτογράφος, «πέρασα όμως μαζί τους μέρες ολόκληρες, από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ. Όταν κατέβαιναν στα ορυχεία, ακολουθούσα κι εγώ . Καθόμασταν πλάι στη φωτιά, μοιράζονταν μαζί μου το φαγητό τους, μιλούσαμε, λέγαμε ιστορίες, άλλες φορές απλώς καθόμουν και τους άκουγα». Κάπως έτσι, η Borowiec κατόρθωσε να εισχωρήσει σε έναν από τους λιγότερο φιλόξενους κόσμους στη γη και να τον καταγράψει.
All images © Magdalena Borowiec
* * *
Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά