Νορβηγία: νόμιμη η βλασφημία

Με αφορμή την επίθεση στο Charlie Hebdo στις αρχές του χρόνου, δύο βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Νορβηγία πρότειναν τον περασμένο Φεβρουάριο την κατάργηση του άρθρου 142 του Ποινικού Κώδικα της Νορβηγίας περί βλασφημίας, με το σκεπτικό ότι «απηχεί την αντίληψη πως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα θρησκευτικά σύμβολα χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας […] και ότι, ως εκ τούτου, η θρησκεία δεν υπόκειται σε κριτική από την κοινωνία μας». Η πρόταση του Anders B. Werp (Συντηρητικοί) και του Jan Arild Ellingsen (Προοδευτικοί) υπερψηφίστηκε στις 12 Μαΐου. Ο Finn Jarle Sæle, συντάκτης της εβδομαδιαίας χριστιανικής εφημερίδας Norge IDAG, χαρακτήρισε την κατάργηση του άρθρου «πολιτιστική αυτοκτονία».

Anders Ellingsen

Anders B. Werp και Jan Arild Ellingsen

Ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους στη Νορβηγία έγινε επισήμως το 2012. Το καταργηθέν άρθρο του Π.Κ. περί βλασφημίας χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά το 1933, όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του συγγραφέα Arnulf Øverland για μια διάλεξή του με τίτλο: «Θρησκεία, η δέκατη πληγή». Ο Øverland τελικά αθωώθηκε.

Arnulf Øverland

Ο Arnulf Øverland μιλά σε φοιτητές (1962)

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ελευθερία λόγου / δικαιώματα

Το dim/art στο facebook
Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.