Ρετρό #131 — «Μπαιν-μιξτ» και ολική έκλειψη

bain mixed

Σούνιο, 19 Ιουνίου 1936: Τα περίφημα «μπαιν-μιξτ» καθιερώθηκαν το 1927. Μέχρι τότε ήταν στην παρανομία· γυναίκες και άντρες τολμούσαν να κολυμπήσουν μαζί μόνο κρυφά, σε μικρές απόμερες παραλίες· ακόμη και η τυχαία συνάντηση στα ανοιχτά μεταξύ δύο κολυμβητών αντίθετου φύλου προκαλούσε την κατακραυγή των καλοθελητών και, ενίοτε, την παρέμβαση του χωροφύλακα. Από το 1925, άντρες και γυναίκες πήγαιναν μαζί για νυχτερινό μπάνιο (κυρίως στο Καλαμάκι) ενώ από την επόμενη χρονιά άρχισαν να το αποτολμούν και την ημέρα. Μια δεκαετία αργότερα, την Παρασκευή 19 Ιουνίου του 1936, οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες είχαν έναν πρόσθετο λόγο να πάνε εκδρομή στο Σούνιο: την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, τη μοναδική ολική έκλειψη ηλίου του 20ού αιώνα που ήταν ορατή από την Ελλάδα. Την επόμενη μέρα, οι εφημερίδες περιέγραφαν πώς οι κάτοικοι της Αθήνας κατέφυγαν μαζικά στους λόφους της πόλης (Λυκαβηττό, Φιλοπάππου, Τουρκοβούνια) ενώ όσοι είχαν τη δυνατότητα προτίμησαν τις παραλίες. Σε ξενοδοχείο του Σουνίου εξάλλου είχαν καταλύσει και τα μέλη της αυστριακής και της ιταλικής επιστημονικής αποστολής, με σκοπό ακριβώς να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Η έκλειψη ήταν ορατή από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ε.Σ.Σ.Δ., την Κίνα και την Ιαπωνία ενώ το φαινόμενο έφτασε στη μέγιστη διάρκειά του (151 δευτερόλεπτα, δηλαδή 2:31) στο Μπρατσκ της Σιβηρίας.

—Επιλογή φωτογραφίας  από τη συλλογή του Ε.Λ.Ι.Α-Μ.Ι.Ε.Τ. / κείμενο: Γιώργος Τσακνιάς—

Ο φωτογράφος ως σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Φωτογραφίες —αστείες, περίεργες, σπάνιες, νοσταλγικές— που αποκαλύπτουν ή υπενθυμίζουν πώς ήταν κάποτε ο κόσμος. Κάθε Τρίτη στο dim/art.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Vintage

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.