«Μια στιγμή που είναι ήδη παρελθόν»

Πέθανε ο πολιτικός μηχανικός και φωτογράφος Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος (1958-2015)

«Ο χρόνος, να επιλέξω τον χρόνο. Όπως μου ειπαν πρόσφατα
«θα αφήσουμε τον χρόνο να κάνει τη δουλειά του».
Ρυθμίζεις τον χρόνο που η μηχανή θα κάνει την δουλειά της.
Μετά εμφανίζεται η φωτογραφία μιας στιγμής που είναι ήδη παρελθόν…»
Π. Π.

Φωτό:  Σπύρος Χρονόπουλος
Φωτό: Σπύρος Χρονόπουλος

Ο Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος, άνθρωπος προσηνής και ευγενής, με ζεστό χαμόγελο, γεννήθηκε το 1958 στα Προσφυγικά της Πάτρας. Έχοντας σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός, με μεταπτυχικαή ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό έργων υποδομής, εργαζόταν στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Πάτρας, από όπου αποχώρησε τον Μάιο του 2015 για λόγους υγείας.

Το μεράκι του τα τελευταία χρόνια ήταν η φωτογραφία (νεανικός έρωτας που επανήλθε «πιο ώριμη και πιο απαιτητική», όπως ο ίδιος έλεγε) — και η ενασχόλησή του μαζί της αναγόταν στο επίπεδο της τέχνης. Η έγνοια του ήταν ο άνθρωπος και η κοινωνική αλληλεγγύη, και ο ίδιος, ενεργός και ευαίσθητος πολίτης, πιστός στο όραμά του για έναν κόσμο δικαιότερο. Έντονα πολιτικοποιημένος από τα μαθητικά του χρόνια, βίωσε, όπως έλεγε, «τις ελπίδες, τους ενθουσιασμούς και τις διαψεύσεις της μεταδικτατορικής Αριστεράς». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Αριστεράς και σταθερό έκτοτε επίλεκτο μέλος της.

Το dim/art εύχεται συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και στους συντρόφους του. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με την έντιμη τρυφερότητα της ματιάς του, η οποία φανερώνεται και στο φωτογραφικό του έργο. Στις εικόνες που απαθανατίζει, είτε είναι έγχρωμες είτε ασπρόμαυρες, αποτυπώνεται η μελαγχολία του βλέμματος που αναζητεί, διαρκώς, την ομορφιά σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο, σε μια ζωή στην οποία, όπως ο ίδιος έχει σημειώσει, «δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αυτό που λέγαμε γελώντας στα σεμινάρια φωτογραφίας: «Read the fucking manual»».

Παναγιώτη, θα ανατρέχουμε στις φωτογραφίες σου, θα επισκεπτόμαστε το blog σου Εικονοστοιχεία και λέξεις, θα σε θυμόμαστε.

T. Π.* * *

Όπως έγραψε στο Facebook η φίλη του Ανδριάνα Χουλιάρα, ο Τάκης ήθελε τη μέρα που θα πεθάνει να ακούγεται Βασίλη Σαλέας:

* * *

Αναδημοσιεύουμε εδώ, μια παλιότερη ανάρτηση του dim/art, όπου ο Παναγιώτης Παπαθεοδωρόπουλος σχολιάζει φωτογραφικά ένα ποίημα της Χλόης Κουτσουμπέλη, στο e-book με τίτλο Η μυστική ζωή των ποιημάτων που προσφέρεται δωρεάν από την πρωτοχρονιά του 2014. Όλα του τα e-book μπορείτε να τα κατεβάσετε εδώ.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_01

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_02Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_03Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_04Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_05Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_06Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_07Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_08Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_09Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_10Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_11Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_12Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_13Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_14Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_15Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_16Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_17Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_18Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_19Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_20Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_21Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_22Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_23Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_24Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_25Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ_Page_26

Επιμέλεια: Ελένη Κεχαγιόγλου

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποικίλα (επίκαιρα)

Το dim/art στο facebook

3 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.