Το Εθνικόν Κράτος της 4ης Αυγούστου

Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, το Υφυπουργείο Τύπου & Τουρισμού φρόντιζε να εκδίδει βιβλία, φυλλάδια και λευκώματα που προέβαλλαν το έργο του καθεστώτος και κυρίως του Αρχηγού. Από ένα τέτοιο λεύκωμα του 1939, με ένδειξη «Εκδόσεις της 4ης Αυγούστου αρ. 30», αντιγράφουμε μερικές ενδεικτικές σελίδες (βρήκαμε το λεύκωμα, μαζί με αρκτετές ακόμη εκδόσεις της ίδιας σειράς, στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης).

Η προσεγμένη, καλοτυπωμένη και ακριβή αυτή έκδοση, που είναι αφιερωμένη στη διετία 1938-1939, περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφίες (από περιοδείες του Μεταξά, δημόσια έργα, αθλητικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες της Ε.Ο.Ν. κ.ο.κ.) και δύο κείμενα: τους «Σκοπούς της 4ης Αυγούστου», από τον Ιωάννη Μεταξά, και «Το Εθνικόν Κράτος της 4ης Αυγούστου», ένα ιδεολογικοπολιτικό μανιφέστο γραμμένο από τον Υφυπουργό Τύπου & Τουρισμού Θεολόγο Νικολούδη— ο οποίος προφανώς, μιας και έκανε τον κόπο να επιμεληθεί μιας τέτοιας έκδοσης, έκρινε ότι είναι κρίμα να μην έχει μέσα και το δικό του όνομα. Στο κάτω κάτω, δικό του ήταν το υφυπουργείο.

Το δεύτερο αυτό κείμενο ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «βασική αρχή του Εθνικού Κράτους είναι η κυριαρχία του» και εν συνεχεία περιγράφει τη σχέση Έθνους – Κράτους και αποδομεί τις πλάνες τις δημοκρατίας περί λαϊκής κυριαρχίας και αρχής της πλειοψηφίας. Έχει ενδιαφέρον το κείμενο αυτό ως θεωρητικό μανιφέστο του εθνολαϊκισμού· αν και περιλαμβάνεται πλήρες στο σημερινό αφιέρωμα του dim/art, όπως και το κείμενο του Μεταξά, ας αντιγράψουμε ένα χρακτηριστικό απόσπασμα:

Η πολιτική ισότης είναι ένα ανόητον δημοκρατικόν ψεύδος. Όπως ακατανόητον παραμένει το ομαδικόν ανεύθυνον των ψηφιζόντων κακώς κακούς αντιπροσώπους.

Αφιερώνουμε τις φράσεις αυτές σε όσους ομνύουν στη δημοκρατία και τάχα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την περιφρούρηση των θεσμών, ενώ παράλληλα διεκδικούν για τον εαυτό τους την αποκλειστικότητα της ερμηνείας της λαϊκής βούλησης· σε όσους εν τέλει πιστεύουν πως γνωρίζουν οι ίδιοι ποιο είναι «το καλό του λαού» και πως δικαιούνται στην πράξη να χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να υπηρετήσουν το φαντασιακό και υποκειμενικό αυτό «καλό».

* * *

Εισαγωγή-επιμέλεια: Γιώργος Τσακνιάς

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις του dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

instagram-logo

img_logo_bluebg_2x

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.