ΕΡΤ: «Οικογενειακή υπόθεση» με «γεμιστά κατ’ οίκον»

—του Τέλη Σαμαντά για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το έχουμε γράψει επανειλημμένως: Τα έσοδα της ΕΡΤ δεν αρκούν όχι για να προσφέρει σοβαρό πρόγραμμα στους πολίτες αλλά ούτε καν για να πληρώσει τους εργαζομένους, που έχει επαναπροσλάβει «έτσι, χωρίς πρόγραμμα». Και από την άποψη αυτή των «συμβολικών κινήσεων», χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα επακολουθήσει, το «άνοιγμα» της ΕΡΤ δεν ήταν παρά η άλλη όψη του αυταρχικού «μαύρου» του Σαμαρά. Επαναλαμβάνουμε: η ΕΡΤ δεν είναι ένας Δημόσιος Οργανισμός, του οποίου ο ρόλος είναι να υπάρχει για τους εργαζομένους σ’ αυτόν: ρόλος της είναι να προσφέρει ποιοτικό προϊόν στους χρηματοδότες της — στους πολίτες, πάει να πει. Και αυτό είναι απολύτως προφανές πως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει με «ίδια μέσα» και αποκλειστικά από τους ανθρώπους της ίδιας της Εταιρείας. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε την απόλυτη ανεργία που έχει πλήξει τον κλάδο της παραγωγής οπτικοακουστικού προϊόντος, είναι μάλλον εύκολο να αντιληφθούμε που οδηγούν οι «συμβολικές κινήσεις» —ασχέτως ιδεολογικού προσήμου.

Γιατί τα επαναλαμβάνουμε όλα αυτά; Διότι πριν από δύο μέρες, έφτασε στα email όλων των εργαζομένων της εταιρείας το παρακάτω mail, προερχόμενο από τον Διεθύνοντα Σύμβουλο κ. Λάμπη Ταγματάρχη:

Από: Managing Director
Στάλθηκε: Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 7:01 μμ
Προς: All Users
Θέμα: Η ΕΡΤ ΖΗΤΑ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Η διοίκηση της ΕΡΤ προσκαλεί κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο στην εταιρεία, ανεξαρτήτως ειδικότητας, που επιθυμεί να συμβάλει στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, να καταθέσει ιδέες, σκέψεις, προτάσεις, ακόμα και για την παραγωγή ή την παρουσίαση τηλεοπτικών ή/και ραδιοφωνικών εκπομπών. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να αποστείλουν τις προτάσεις τους στο casting@ert.gr συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα (βλ. συνημμένο έγγραφο). Εντός του επόμενου διαστήματος, η διοίκηση της ΕΡΤ θα ορίσει ομάδα εργασίας, η οποία θα υποδεχθεί και θα εξετάσει τις κατατεθείσες προτάσεις.

Λάμπης Ταγματάρχης
Διευθύνων Σύμβουλος

Φυσικά κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: πού είναι το κακό; Δεν έχει το δικαίωμα ή τις ικανότητες «οποιοσδήποτε εργαζόμενος, ανεξαρτήτως ειδικότητας» να καταθέσει προτάσεις «ακόμη και για την παραγωγή» τηλεοπτικού προϊόντος; Ασφαλώς και το έχει. Μόνο που το ίδιο ακριβώς δικαίωμα έχουν και οι επαγγελματίες του χώρου. Πρόσκληση όμως προς αυτούς —και μάλιστα δημόσια, η οποία να έχει καταλήξει και σε κάποιο αποτέλεσμα— δεν έχουμε δει. Αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας είναι ατέλειωτα πολιτικά πάνελ και εκπομές αρχείου, οι οποίες χρήσιμες είναι μεν «για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι», δεν είναι όμως αυτό που θα ονομάζαμε «μια τηλεόραση που βλέπει μπροστά», κατά την έκφραση του αρμόδιου υπουργού κ. Ν. Παππά.

Για να μη μιλήσουμε για «διαφάνεια», μια που η διαδικασία που αποφασίστηκε, με κάποια «ομάδα εργασίας» —εσωτερική, προφανώς— που θα κληθεί «να υποδεχθεί και να εξετάσει τις προτάσεις» των εργαζομένων, «μυρίζει» από μακριά «ενδοσυντεχνιακές διευθετήσεις». Με απλά λόγια: ο τρόπος που δείχνει να πορεύεται η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας φαίνεται να ταυτίζεται απολύτως με την άποψη της υπουργού κ. Φωτίου πως η κρίση μπορεί και να αντιμετωπισθεί «με γεμιστά, που φτιάχνεις φαγητό για την οικογένεια, από το τίποτα».

Γεια στα χέρια τους.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.