Ο γάτος του Βρετανικού Μουσείου

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Ο Μάικ είναι ίσως ο διασημότερος γάτος σε ολόκληρη τη Βρετανία. Τον είχε φέρει –μια σταλιά γατάκι– ο Μαύρος Τζακ, παλιός ένοικος του Μουσείου, τον Φεβρουάριο του 1909, και τον απόθεσε στα πόδια του σερ Έντγκαρ Ουόλις Μπατζ, υπεύθυνο των Αιγυπτιακών και Ασσυριακών Αρχαιοτήτων. (Ο Μαύρος Τζακ είχε απολέσει το δικαίωμα να κινείται στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου από τότε που μασούλησε κάτι βιβλία στο Αναγνωστήριο. Επισήμως, διατάχθηκε η απομάκρυνσή του, ανεπισήμως όμως, και με συνεργούς όλα τα μέλη του κατώτερου προσωπικού, που πολύ τον αγαπούσαν, παρέμεινε στον ευρύτερο χώρο του μουσείου.)

Μεγαλώνοντας (και μεγάλωσε ΠΟΛΥ!) ο Μάικ αποφάσισε πως προτιμά να ζει στο σπιτάκι στην πύλη του μουσείου ώστε να έχει και μεγαλύτερη ελευθερία και περισσότερη ησυχία. Οι φύλακες φρόντιζαν να έχει πάντα αρκετό φαγητό, ακόμα και στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του μαγείρευαν και τον αντιμετώπιζαν «σαν αδελφό».

tumblr_n9ipdk8d1J1tbdspso1_1280

CL3vp9LWIAAoV7J

Ο Μάικ, από τη μεριά του, ανέλαβε να περιπολεί σε όλη την αυλή, να εκδιώκει όσα σκυλιά πλησίαζαν αλλά και τα ενοχλητικότατα περιστέρια. Τρυφερότητα εξεδήλωνε μόνο στον σερ Έντγκαρ και στους φύλακες, ενώ αντιπαθούσε τους αγνώστους και ιδίως τις κυρίες που επέμεναν να του κάνουν «ψιτ-ψιτ» (σαν να ήταν κάποιος τυχαίος γάτος) για να τον χαϊδέψουν.

images (1)

Ο Μαίκ πέθανε τον Ιανουάριο του 1929, μετά από 20 χρόνια στη δουλειά. Στον θάνατό του αναφέρθηκε όλος ο βρετανικός Τύπος αλλά και το αμερικανικό TIME, ενώ ο σερ Έντγκαρ έγραψε μια σύντομη βιογραφία του Μάικ, που έκλεινε με το εξής ποίημα:

Old Mike, Farewell! We all regret you Although you wouldn’t let us pet you; Of cats, the wisest oldest best cat, This be your motto – Requiescat.*

* Requiescat (λατινικά): Αναπαυθήτω.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Ποιον είπες ζώο, ρε;

Το dim/art στο Facebook
Το dim/art στο Facebook

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.