Καίτοι μη εννοούντες

Συμβολή στην εθνική μας αυτογνωσία

—της Αγγέλας Καστρινάκη—

Οι Έλληνες έχουμε αυτοπεποίθηση στις ξένες γλώσσες. Ο Δημήτριος Βικέλας αφηγείται στα Απομνημονεύματά του την εντύπωσή του από την παρουσία του Ανδρέα Ρηγόπουλου ενώπιον Άγγλων του Λονδίνου, το 1853 (τη σκηνή την ξετρύπωσε ο Αλέξης Πολίτης).

Ο Ρηγόπουλος επρόβαλεν εις την εξέδραν σείων την μακράν του κόμην και κρατών εις την αριστεράν τα πυκνά και μεγαλόσχημα φύλλα του χειρογράφου του. Οι Άγγλοι […] επερίμεναν με περιέργειαν την έναρξιν της αναγνώσεως. Αλλά τόσον ξενική ήτο η προφορά του ρήτορος, ώστε αμφιβάλλω αν κανείς ηδυνήθη να εννοήσει λέξιν εκ της μακράς αγορεύσεως. Ανύποπτος όμως εκείνος εξηκολούθη την ανάγνωσιν μετά στόμφου και πάθους, κρατών εις την αριστεράν το χειρόγραφον και χειρονομών με την δεξιάν. […] Οι Άγγλοι ήκουαν ευλαβώς, καίτοι μη εννοούντες. Κανείς δεν εγέλασε, μολονότι και το ύφος και αι χειρονομίαι και η προφορά του Έλληνος ηδύναντο να προκαλέσουν την ευθυμίαν του υπομονητικού ακροατηρίου. Ότε επιτέλους ετελείωσεν η μακρά ανάγνωσις, ο προεδρεύων ήλθεν αρωγός του ρήτορος με επιτηδειότητα, εις την οποίαν υπεκρύπτετο δόσις ειρωνείας. «Ιδού, κύριοι», είπεν εγειρόμενος. «Ιδού η διαφορά μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων. Ποίος Πασάς θα ηδύνατο να εκθέσει τόσον ευγλώττως εις την γλώσσαν μας τα δίκαια της πατρίδος του;»

Συμβολή στην εθνική μας αυτογνωσία. Βεβαίως έχουμε βελτιωθεί έκτοτε.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

2 comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.