«Με την Ακρόπολη στο βάθος του εαυτού μου»

Σαν σήμερα, στις 6 Οκτωβρίου του 1887, γεννήθηκε στη La Chaux-deFonds, μια κωμόπολη της βορειοδυτικής Ελβετίας, ο Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Στα είκοσι πέντε του ο Charles-Édouard, που πίστευε πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επινοήσει τον εαυτό του, υιοθέτησε το ψευδώνυμο Le Corbusier.

cover

Ο Λε Κορμπυζιέ στο κατάστρωμα του «Πατρίς ΙΙ», στο ταξίδι από Μασαλία προς Πειραιά, για το  4ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (1933)

* * *

Ο Λε Κορμπυζιέ και η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική

«Όταν πήγα στην Ακρόπολη στην ηλικία των 20, ή των 21 ετών, όταν πέρασα επτά εβδομάδες μπροστά από τον Παρθενώνα, είδα ότι οι Ελληνες είχαν κάνει κάτι συναρπαστικά παράδοξο: αυτό ήταν μάρμαρο σμιλεμένο σαν ζάχαρη, ένα φανταστικό κατασκεύασμα που από ξύλινες κολόνες είχε γίνει μαρμάρινο με τα τρίγλυφα και όλες αυτές τις λεπτομέρειες ­ είχε γίνει με τόση τέχνη που μπορούσες μόνο να βγάλεις το καπέλο σου. Μπορεί να πει κανείς ότι ο Παρθενώνας δεν είναι λειτουργικός, ­ αλλά αυτό δείχνει πόσο περιοριστική είναι η έννοια του λειτουργικού. Και ο Παρθενώνας είναι σίγουρα ένα από μεγαλύτερα έργα της ανθρωπότητας».

Οπότε πιστεύετε ότι ο Παρθενώνας είναι λειτουργική αρχιτεκτονική.

«Όχι, όχι, να το θέσω αλλιώς: είναι λειτουργικός γιατί μας συγκινεί».

Μπορούμε να πούμε ότι είναι διακοσμητική αρχιτεκτονική;

«Όχι, με τίποτα».

Γιατί όχι;

«Γιατί απλώς δεν μπορούμε».

Τότε τι είναι;

«Είναι απλή και καθαρή αρχιτεκτονική».

[Απόσπασμα από συνέντευξη του Λε Κορμπυζιέ το 1965, ένα μήνα πριν από τον θάνατό του. Πηγή: Το Βήμα]

le-corbusier-le-parthc3a9non-19111

Σχέδιο του Λε Κορμπυζιέ, 1911

Colomina_Bild_8

Ακολουθεί η ομιλία του Λε Κορμπυζιέ στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, το καλοκαίρι του 1933. Μιλά για την Αθήνα και για τον ρόλο που έπαιξε στην καλλιτεχνική του εξέλιξη το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα (1911) και οι είκοσι μία ημέρες που πέρασε τότε πάνω στον βράχο της Ακρόπολης.

#Tip για καλύτερη ανάγνωση: Κάνοντας κλικ πάνω σε μία εικόνα, ανοίγουν σε μορφή slideshow (με μαύρο φόντο). Εκεί, σε κάθε εικόνα, υπάρχει μια επιλογή κάτω δεξιά: «Προβολή πλήρους μεγέθους». Πατώντας εκεί, ανοίγουν σε πλήρη ανάλυση και με δυνατότητα ζουμ.

* * *

Εδώ η εκπομπή «Παρασκήνιο» με τίτλο «Ο Λε Κορμπυζιέ και η Ελλάδα» (αρχείο ΕΡΤ). Μιλούν οι αρχιτέκτονες Κώστας Φινές, Μαρία Φινέ, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Αρχιτεκτονική / αστικό τοπίο

Εδώ άλλες επετειακές αναρτήσεις από το dim/art

Το dim/art στο facebook

Το dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.