Λατέρνα, Μάικλ Τζάκσον και φιλότιμο

orgue

—του Γιώργου Τσακνιά—

Το Smooth Criminal του Μάικλ Τζάκσον (το 7ο σινγκλ του άλμπουμ Bad, 1987), προσαρμοσμένο και παιγμένο από τον Patrick Mathis σε λατέρνα· όπου αποδεικνύεται ότι το γκρουβ σε αιφνιδιάζει εκεί που δεν το περιμένεις.

Για την ακρίβεια, το όργανο που ακούμε και βλέπουμε δεν είναι λατέρνα: είναι ένα πνευστό, στη λογική του εκκλησιαστικού οργάνου, που αποτελείται από ένα σύστημα ξύλινων σωλήνων και μια «παρτιτούρα» που περνάει από τα ανοίγματα των σωλήνων και επιτρέπει ή όχι στον αέρα να βγει και, κατ’ επέκταση, προσδιορίζει ποια νότα θα ακουστεί (αυτή η λειτουργία της παρτιτούρας και του χειριστή της που ρυθμίζει το τέμπο με τη λαβή είναι που θυμίζει τη λατέρνα). Το όργανο ακούει (αν ακούει ένα όργανο) στο ευφάνταστο όνομα «l’orgue de barbarie». Το συγκεκριμένο έχει κατασκευαστεί από το γαλλικό εργαστήριο Odin, που εδώ και χρόνια κατασκευάζει φιλότιμα (έτσι, για να δικαιολογείται και ο τρίτος όρος του τίτλου) τα ιδιαίτερα αυτά μουσικά όργανα. 

odin

Το orgue de barbarie του Patrick αναδεικνύει μια εξαιρετική σύνθεση, απελευθερωμένη από τις ερμηνευτικές εμμονές του δημιουργού της και του παραγωγού του, Quincy Jones (ας με συγχωρήσουν οι οπαδοί του Μάικλ, αλλά θεωρώ ότι στον χρόνο αντέχει μάλλον ως συνθέτης παρά ως ερμηνευτής).

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Η μουσική είναι μία

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.