Turner Prize 2015

Το ελκυστικότερο βραβείο στα εικαστικά: η ιστορία του, ο φετινός νικητής

—της Ελένης Κεχαγιόγλου—

Το Βραβείο Τέρνερ (Turner Prize) από το 1984 απονέμεται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο σε βρετανό καλλιτέχνη νεότερο από 50 ετών, είτε για μια αξιοσημείωτη έκθεση είτε για άλλη παρουσίαση του έργου του στους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν. Οι υποψήφιοι αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη επιτροπή, τα μέλη της οποίας αλλάζουν κάθε χρόνο.

Bonnie_Camplin__Pat_984952c

Bonnie Camplin, Patterns (2015 — βραχεία λίστα)

Ανά έτος επιλέγονται τέσσερις καλλιτέχνες στη «βραχεία λίστα» των προς βράβευση υποψηφίων, οι οποίοι κατά κανόνα —προτού ανακοινωθεί ο νικητής— παρουσιάζουν κάποιο πρόσφατο έργο τους στην Τέιτ Γκάλερι, το οποίο επιλέγουν οι ίδιοι σε συνεργασία με τους επιμελητές της Τέιτ. Δεν αξιολογούνται, ωστόσο, βάσει της συγκεκριμένης έκθεσης, αλλά για την καλλιτεχνική παρουσία τους στον χρόνο που έχει προηγηθεί.

Προϊόντος του χρόνου, το Βραβείο Τέρνερ —αναγνωρισμένο πλέον ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα βραβεία για τις εικαστικές τέχνες στην Ευρώπη— έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τη σύγχρονη βρετανική τέχνη αλλά και στο να καταστεί επίκαιρη η συζήτηση σχετικά με τα εικαστικά γενικότερα.

turner-prize-large

Εγκατάσταση της Nicole Wermers (βραχεία λίστα)

 

Μια σύντομη ιστορία

Το βραβείο ιδρύθηκε από μια ομάδα που συστάθηκε το 1982 με την επωνυμία «Υποστηρικτές της Νέας Τέχνης» («Patrons of New Art») και στόχο της να συνεισφέρει στην αγορά έργων νέων καλλιτεχνών από την Τέιτ, μα και να προκαλέσει ευρέως το ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη. Οι «Υποστηρικτές της Νέας Τέχνης» επέλεξαν να δώσουν στο βραβείο τους το όνομα ενός σπουδαίου βρετανού καλλιτέχνη, του Τζόζεφ Μάλλορντ Ουίλλιαμ Τέρνερ (Joseph Mallord William Turner, 23 Απριλίου 1775 – 19 Δεκεμβρίου 1851), αφενός διότι εκείνος επιθυμούσε να θεσπίσει ένα βραβείο για νέους καλλιτέχνες, αφετέρου διότι το καλλιτεχνικό έργο του είχε αμφιλεγόμενη υποδοχή στην εποχή του.

turnerprize2015banner

Βραβείο Τέρνερ 2015

Η απονομή κάθε χρόνο γίνεται, εκτός Τέιτ, κάπου έξω από το Λονδίνο. Φέτος, για πρώτη χρονιά η απονομή έγινε στη Σκωτία, στο Tramway, έναν διεθνώς γνωστό χώρο για την παρουσίαση έργων μοντέρνας τέχνης.

Οι καλλιτέχνες που συγκροτούσαν τη βραχεία λίστα (και οι οποίοι μοιράστηκαν £40.000 —25.000 λίρες ο νικητής και από 5.000 λίρες οι τρεις συνυποψήφιοί του— ήταν οι εξής:

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής για το Τurner 2015 ήταν:

  • Ο Alistair Hudson, Διευθυντής του Middlesbrough Institute of Modern Art
  • Ο Jan Verwoert, κριτικός και επιμελητής
  • Η Joanna Mytkowska, Διευθύντρια του Warsaw Museum of Modern Art
  • Η Kyla McDonald, Καλλιτεχνική διευθύντρια των Glasgow Sculpture Studios

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Διευθυντής της Tate Britain, Alex Farquharson.

assemble

Assemble

Το διασημότερο βραβείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο £25,000 απονεμήθηκε φέτος στους Assemble, στις 7 Δεκεμβρίου.

assemble prize

Οι Assemble είναι μια ομάδα καλλιτεχνών με έδρα το Λονδίνο, οι οποίοι καταπιάνονται με αρχιτεκτονικά πρότζεκτ σε συνεργασία με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, σε μια προσπάθεια να προαγάγουν την αντίληψη «κάν’ το μόνος σου».

* * *

_85836220_turnerindex

Εικόνα εξωφύλλου: Janice Kerbel, Nicole Wermers, Bonnie Camplin, Assemble

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από την κατηγορία Εικαστικά

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.