Η γραμμή και το κόκκινο καλοριφέρ

—του Γιώργου Τσακνιά—

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να περάσεις τη Γραμμή: οι καλύτεροι είναι οι κατ’ ιδίαν, ένας προς έναν ή σε μικρές ομάδες, τάχα μου εμπιστευτικά: «Το λέω εδώ μεταξύ μας, που υπάρχει εμπιστοσύνη… Να μη βγει παραέξω όμως, σύντροφοι…» — και αμολάς διάφορες «πληροφορίες» που τάχα μου έρχονται «από ψηλά» και τεκμηριώνουν την ανάλυση και το διά ταύτα σου, κάνοντας τον παραλήπτη να νιώσει σημαντικός και να χάψει τη Γραμμή αμάσητη. Όσο κι αν ο παραλήπτης ορκίστηκε ότι δεν θα «βγει παραέξω» η τόσο σημαντική εμπιστευτική «πληροφορία», είναι βέβαιο ότι θα σπεύσει να τη διαδώσει, εξίσου «εμπιστευτικά», πουλώντας με τη σειρά του τον εαυτό του ως «βαθύ κόμμα» και περνώντας τη Γραμμή ατόφια.

Σε μαζικό επίπεδο, καλό είναι τη Γραμμή να την περνάς ύπουλα, μέσα σε κείμενα που, σε πρώτη ανάγνωση, δεν φαντάζουν «γραμμητζίδικα».

Έρχεται, ωστόσο, και η στιγμή που πρέπει να την περάσεις με εξπρεσιονιστικό τρόπο. Στο κάτω κάτω, δεν τα πιάνουνε όλοι τα υπονοούμενα, τι να κάνουμε. Πρέπει να τα παραπείς, πρέπει να φωνάξεις, να εμπνεύσεις, να εμψυχώσεις· αν κάνεις ιστορικές αναδρομές θα είναι υπερβολικά ηρωικές και δακρύβρεχτες, αν κάνεις «αυτοκριτική» θα πρέπει να δίνεις την εντύπωση ότι έχεις φτάσει στα όριά σου αλλά «το διακύβευμα όμως τώρα είναι άλλο» κ.λπ. Ο αναγνώστης είτε θα ενθουσιαστεί και, έμπλεος κομματικού πατριωτισμού, θα ορμήσει στα χειμερινά ανάκτορα είτε θα κόψει κάτι, θα κρατήσει ας πούμε το ένα τρίτο — ε, αυτό το ένα τρίτο είναι η Γραμμή. Αυτός ο τρόπος θυμίζει τη γνωστή νεοπαροιμία: «Αν πρέπει οπωσδήποτε να έχεις καλοριφέρ στο δωμάτιο, τουλάχιστον βάψ’ το κόκκινο».

Σε αυτό το σημείο να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον χαλκέντερο Θανάση Καρτερό, που δεν παύει μας διασκεδάζει από τις σελίδες της Αυγής με τα κόκκινα καλοριφέρ του.

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

follow-twitter-16u8jt2 αντίγραφο

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.