Το τσίρκο

12802950_10208842032667764_1841286788535615768_n

—της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Έβλεπα κι εγώ κάποτε ΕΡΤ —ίσως να ήταν και ΕΙΡΤ— πριν από 35-40 χρόνια, ότε ήμην πολύ νέα. Το αγαπημένο μου πρόγραμμα, τις Κυριακές, κάπου ανάμεσα στο Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας και την εκπομπή της Εκκλησίας, ήταν το τσίρκο. Τρελαινόμουν για τσίρκο.

Τους κλόουν, που προσπαθούσαν τόσο εμφανώς να γίνουν αστείοι, τους αγνοούσα, περίμενα υπομονετικά να τελειώσουν τα νούμερα με τους θηριοδαμαστές, παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τους ισορροπιστές με τα εκατόν οχτακόσια πιάτα και διασκέδαζα με τους ταχυδακτυλουργούς, ώσπου να έρθει επιτέλους η ώρα για το μεγάλο highlight, τους ακροβάτες του trapeze: εκείνους τους ασύλληπτους τύπους που αιωρούνταν στον ουρανό του τσίρκου, εκείνους τους τρομερούς αθλητές που έμοιαζαν να περιγελούν όλους τους νόμους της φύσης, να παίζουν στα δάχτυλα τη βαρύτητα, ακόμα και τον ίδιο τον χρόνο. Το θέαμά τους, έτσι όπως πετούσαν από τη μια κούνια στην άλλη κι από κει στα πελώρια χέρια του «πιάστη», ο συγχρονισμός και η δύναμη, ακόμα μου φαίνονται ένα πράγμα σχεδόν υπεράνθρωπο.

Και επιπλέον το νούμερό τους είχε πάντα το στοιχείο της αγωνίας: Καμιά φορά δεν τα κατάφερναν – για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου τα χέρια γλιστρούσαν και ο ακροβάτης έπεφτε· αλλά και οι πτώσεις από εκείνο το ύψος ήταν εξίσου εντυπωσιακές. Φάνταζε ατέλειωτο το διάστημα ώσπου να προσγειωθούν στο μεγάλο δίχτυ. Και τότε τους έβλεπες, φανερά τσαντισμένους, απογοητευμένους, να πηγαίνουν όσο πιο γρήγορα γινόταν ώς την άκρη, με βήματα αναγκαστικά άτσαλα, καθώς τα πόδια τους βούλιαζαν στο ελαστικό πλέγμα, και με μια τούμπα να κατεβαίνουν, για να ξανανέβουν εκεί ψηλά και να ξαναπροσπαθήσουν. Και να τα καταφέρουν.

Σκεφτόμουν πάντα πόσες φορές θα πρέπει να είχαν καταλήξει σ’ εκείνο το δίχτυ μέχρι να πετύχουν το νούμερό τους. Το δίχτυ αντιπροσώπευε το δικαίωμα στην αποτυχία, αλλά η θέση τους δεν ήταν εκεί. Η δουλειά τους ήταν να αιωρούνται καμιά ντουζίνα μέτρα πάνω από αυτό το δίχτυ.

* * *

12800313_10208842048548161_947066998956383101_n

Ο τρέχων πολιτικός μας βίος συχνά χαρακτηρίζεται ως «τσίρκο». Κι εγώ το λέω αυτό καμιά φορά, και μετά από μέσα μου το παίρνω πίσω, καθώς μου έρχονται στο μυαλό οι τρομεροί ακροβάτες. Το «τσίρκο», πάντως, έχει την τιμητική του ως μεταφορά, ιδίως αυτό το διάστημα, που στην επικαιρότητα ξεφυτρώνουν διαρκώς ειδήσεις περί απίθανων διορισμών και στη δημόσια συζήτηση κυριαρχούν ακροβατικοί συλλογισμοί προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα – και κυρίως το επιχείρημα «Τι μιλάτε εσείς; Όταν τα έκαναν οι άλλοι αντιδρούσατε;» Που σημαίνει ότι η ανικανότητα (ή η εντελώς στρεβλή, η λάθος ικανότητα) των προηγούμενων γίνεται (έχει γίνει) το μεγάλο άλλοθι των επόμενων. Το δίχτυ ασφαλείας τους. Μόνο οι λέξεις έχουν αλλάξει, και το παλιό, γνωστό, κακό ρουσφέτι ονομάζεται πλέον «βάζω πλάτη». Το δικαίωμα στην αποτυχία έχει γίνει το ίδιο σκοπός, έτσι όπως έχει ενδυθεί και με την ηθική του φορεσιά, και το δίχτυ ασφαλείας, η αποτυχία, το βασικό πεδίο δραστηριότητας.

Κι εκεί ακριβώς είναι η ένστασή μου στον χαρακτηρισμό «τσίρκο»: για τους ακροβάτες του trapeze, το να βρεθούν στο δίχτυ ασφαλείας είναι αποτυχία. Και σίγουρα δεν προσπαθούν, δήθεν, να συνεχίσουν εκεί πέρα το πρόγραμμα που κανονικά διεξάγεται στον αέρα και να πείσουν το κοινό πως έτσι είναι το σωστό.

Εκτός, βέβαια, κι αν είναι κλόουν.

12809502_10208842048668164_3838374067852170258_n

 

* * *

Εδώ άλλες αναρτήσεις από τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα

Το dim/art στο facebook

To dim/art στο twitter

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.